Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  Zinaida Rusu: „Pictura - arta de a reda o lume proprie”

Zinaida Rusu: „Pictura - arta de a reda o lume proprie” imprimare

12.09.2020  

Pictura reprezinta o modalitate de evadare din realitățile cotidiene - așa ar defini Zinaida Rusu, o tânără de 21 ani, pasiunea sa pentru pensule și culori. Natura și oamenii sunt cei care o fascinează și îi oferă sursa nemărginită de inspirație. Cum și-a descoperit această latură artistică? Unde ar vrea să ajungă picturile sale? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care a răspuns într-un interviu pentru Stiripozitive.eu.

 

- Ce înseamnă pentru tine pictura? 

- Pentru mine pictura este o pasiune deosebită, cu ajutorul ei îmi realizez o altă lume, a mea, unde, uneori, mă ascund de realitate, iar câteodată permit realității să pătrundă adânc în lumea mea,  astfel încât să-i pot vedea falnicul și să-l mărturisesc celor ce mă înconjoară.

- Din perspectiva ta ca persoană pasionată de pictură, cum ai descrie lumea înconjurătoare? 

- Lumea înconjurătoare din viziunea mea este ca o coală de hârtie fără margini, plină de culori și forme abstracte. Nu contează în ce parte îți vei îndrepta privirea mereu vei fi fascinant de natură și de oamenii care te înconjoară, deși se mai zărește unde și unde câte o tăciune mică, însă fără asta nu ar fi complet tabloul. Plus la imaterialul lumii sunt fericită că trăiesc anume în acest secol variat de capacități și progrese și flexibilitate pentru orice tip de artă.

- La ce vârstă ai descoperit această pasiune? 

- Pasiunea cred că o am de mică, de când încercam să desenez personajele preferate din desene animate. Apoi la școală când primeam laude din partea profesorilor și colegilor am realizat că îmi iese bine să pictez și că  nu voi părăsi pictura nicicând.

- Cât timp îți ia să realizezi o lucrare?

- Dacă e să vorbim doar de portret, începând de la două ore și mai mult, în dependență  de mărime și numărul de persoane plus dispoziție. Cu cât e mai bună dispoziția, cu atât e mai sporit lucrul. 

Dar dacă e să vorbim de peisaje, poate să dureze nu doar ore, ci chiar și zile. 

- Povestește istoria celei mai reușite picturi personale.

- Cea mai reușită pictura este portretul unor buni  prieteni la care am lucrat intens și din toate inima, care apoi l-am și dăruit la nunta lor, ei mereu mă rugau să le fac un portret, la care eu le răspundeam că voi face când îmi va veni inspirația. 

- Ce simți atunci când pictezi? 

- Pictând mă simt copleșită de numeroase și diverse emoții care mă relaxează și totodată mă frământă până la finalul lucrări.

- Ai un loc special amenajat unde desfășori acest proces de creație? 

- Nu am un loc anumit unde îmi realizez lucrările, însă când încep a desena practic tot teritoriul din odaie e al meu, nu contează unde - fie bucătărie, dormitor sau curte.

- Ai anumite surse de unde te inspiri sau pictezi după dispoziție și dorință? 

- Mă inspiră oamenii frumoși  sau cu caracteristici fizice neobișnuite, uneori mă inspira buna dispoziție. O variată sursă de inspirație o găsesc în site-urile de socializare, drept că deseori, petrecând mult timp pe internet e posibil să nu fiu nici inspirată, nici motivată. 

- Pe pagina ta de Facebook am observat că faci și lucrări la comandă. Este și o sursă de venit această pasiune?

- Da, uneori aceasta pasiune este și o sursă de venit.

- Unde ai vrea să ajungă picturile tale? 

-Când eram mică visam să devin o persoană celebră ca toți să mă cunoască în rol de pictor renumit, nu tindeam să fiu vestită ca cei mai renumiți  pictori din lume, voiam să ajung la nivelul pictorilor pe care îi admiram pe când eram la școală precum Igor Vieru, Ștefan Luchian, Ivan Shishkin. Însă acuma nu mai tind spre asta.

- Cum îți promovezi opere pe care le creezi? 

- Creațiile mele le promovez prin intermediul internetului.

- Care sunt pictorii tăi preferați?

-  Nu cred că am anumiți pictori pe care îi prefer mai mult. Practic toți îmi sunt interesanți,  urmăresc chiar si pictorii care sunt mai puțin vestiți, dar si cei începători.

 

Fotografii: Arhiva personală

                                                                                                                                                                                                                                         Cristina Scoarță, stagiară

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.