Prima pagină / Oameni / Timp liber  /  TOMM REVIEWS: Taraboste Tribut – un omagiu adus tuturor vinificatorilor din Moldova

TOMM REVIEWS: Taraboste Tribut – un omagiu adus tuturor vinificatorilor din Moldova imprimare

02.10.2020  

Food bloggerul, Tomm Blănaru, vine cu o nouă impresie despre un local, dar și specificul acestuia printr-o postare pe pagina sa de Facebook „TOMM REVIEWS”. În această postare, Tomm împărtășește experiența lui de la complexul turistic „Chateau Vartely” din Orhei, unde a fost invitat la o degustare de vinuri.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Sunt niște emoții speciale când ți se întâmplă ceva pentru prima oară. Aceste sentimente le-am avut în seara zilei de miercuri, când am fost invitat la complexul turistic „Chateau Vartely” din Orhei la o degustare a două vinuri din noua serie Taraboste Tribut: Saperavi din 2017 și Cabernet Sauvignon, roada anului 2016.

Am vizitat pentru prima oară această vinărie și tot în premieră am participat la o degustare de vinuri, în compania majorității somelierilor din țară și a autorilor de bloguri specializate pe tematica vinului. M-am simțit ca un fotbalist tânăr de vreo 19 ani care intră pentru prima oară în vestiarul noii sale echipe, iar acolo sunt doar jucători experimentați care au văzut totul în viața lor.

Sunt un mare amator al vinurilor, însă aici nu veți vedea o descriere profesionistă, cu terminologie din domeniu. Va fi o părere a unui consumator obișnuit, cum sunt eu și majoritatea celor care cumpără vinuri pentru o cină obișnuită, ori pentru un eveniment festiv din viața lor.

Am ajuns la Chateau Vartely Winery pe la 19:00, deja era întuneric și nu ni s-a făcut o excursie, probabil eram singurul om din grup care vizitează această vinărie pentru prima oară. Am fost întâlnit de Svetlana Matvievici & Orheianca – brand ambasadorul Chateau Vartely. Svetlana s-a oferit să-mi facă o mică excursie prin complex. Am reușit să văd doar vilele turistice și sălile de degustare. Sper că data viitoare voi reuși să văd și procesul de producție.

Noile vinuri din gama Taraboste Tribut au fost prezentate în beciurile Chateau Vartely de către oenologul Arcadie Foșnea. Pentru cei care nu cunosc, oenologul este persoana care are grijă ca materia primă, strugurele, să se transforme într-un vin de clasă. Este cel care creează vinul, omul care dirijează toate etapele procesului de producție. Până a trece la cei doi headlineri ai serii, am degustat Individo, Rară Neagră (2019) și Taraboste Alb, roada anului 2017 - un cupaj din Chardonnay, Pinot Gris și Sauvignon Blanc. Un vin ce asigură perfect echilibrul notelor de prospețime și maturare.

Saperavi 2017 (750 MDL/sticla) - un vin expresiv, corpolent, cu caracter. E un vin intens, atât în culoare, cât și în arome. Un concurent pe măsură pentru Saperavi de la Gitana. Am simțit arome de fructe de pădure, piper. Are 14,5% alcool. Este o ediție limitată cu un număr de 7148 de sticle.

Cabernet Sauvignon 2016 (750 MDL/sticla) - pot afirma cu siguranță că este cel mai bun Cabernet Sauvignon pe care l-am gustat vreodată. Este un vin de care te poți îndrăgosti cu ușurință. Arome bogate de coacăză neagră, condimente, coajă de rodie. Este un vin pe care trebuie să-l descoperi, să-l simți. Și acesta va fi comercializat într-o ediție limitată de 7156 de sticle. Indiscutabil, este un vin deosebit, de altfel ca și prețul. Atât sticla de Saperavi, cât și de Cabernet-ul Sauvignon costă 750 de lei. Pentru mine, un tînăr care-și dorește un vin bun pentru o cină romantică, prețul de 750 de lei este cam pipărat.

„Seria de vinuri „Taraboste Tribut” este un omagiu adus tuturor vinificatorilor din țară în semn de recunoștință pentru ceea ce fac. Aceste vinuri, de altfel, sunt o investiție în viitor, căci peste 10 ani această sticlă ar putea costa de 10 ori mai mult”, a declarat în cadrul degustării oenologul, Arcadie Foșnea.

A fost o seară frumoasă, cu oameni frumoși. Mulțumesc echipei Chateau Vartely pentru organizare și baftă în tot ceea ce fac. Dacă aveți ocazia, vă recomand să gustați aceste vinuri, veți rămâne impresionați.

******************

Recent, food bloggerul Tomm Blănaru a creat primul blog de recenzii culinare și despre localurile din Republica Moldova - „TOMM REVIEWS”.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.