Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  (Video) Ambasadorul Victor Guzun despre ce putem învăţa din reuşitele Estoniei

(Video) Ambasadorul Victor Guzun despre ce putem învăţa din reuşitele Estoniei imprimare

17.04.2015  

Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Estonia, Victor Guzun, a împărtăşit într-un interviu pentru Stiripozitive.eu mai multe exemple de reuşite din Estonia care pot fi contagioase pentru Moldova.

Votează: 5.0/5 (4 Voturi )

„Republica Moldova și Estonia sunt țări într-un fel similare, ambele țări sunt mici, ambele țări au trecut istoric comun, ambele țări au aceleași scopuri de dezvoltare și corespunzător, consider că Estonia poate servi drept un model de dezvoltare pentru țara noastră. Din 2004 Estonia fiind membru a Uniunii Europene este un stat perfect integrat în toate structurile Europene, mă refer aici și la zona Euro și la zona Schengen și în alte organisme europene. Este un stat responsabil și probabil, acest lucru poate fi pliat și de Republica Moldova. Este un stat responsabil din toate punctele de vedere, mă refer aici și la elita politică, la elita economică, dar și fiecare cetățean în parte, care contribuie la dezvoltarea acestui stat. Ei s-au cioncit de aceleași probleme în perioada de preaderare, când suportul pentru integrarea europeană era unul sub 50 la sută, dar dacă analizăm astăzi datele statistice, vedem că peste 70 sau chiar 75 la sută dintre estonieni susțin integrarea europeană și toate reformele care au avut loc în această perioadă. Deci, prima sugestie ar fi ca întreaga societate să fie cuprinsă de această dorință, dacă doriți inclusiv și prin acțiuni de-a susține integrarea europeană, pentru că în Estonia nu au făcut acest lucru doar politicienii, ci au făcut-o întreaga populație”, spune Ambasadorul țării noastre la Tallinn, Victor GUZUN. 

Estonia

„Probabil, estonienii sunt un bun exemplu de organizare, nu întârzie niciodată, tot ceea ce vorbesc ei corespunde cu ceea ce fac și probabil acest lucru poate fi pliat într-o măsură mai mare în Republica Moldova. Ar fi vorba despre informare, ce faceți dumneavoastră chiar acum. Este nevoie de a explica cât mai mult posibil cetățenilor Republicii Moldova care sunt avantajele integrării europene, ele sunt evidente și cât mai multe persoane vor înțelege acest lucru sau vor vedea aceste lucruri, cu atât mai bine este pentru Republica Moldova”, adaugă Ambasadorul Republicii Moldova în Republica Estonia, Victor GUZUN.

Ambasadorul Victor Guzun

Estonia Estonia Estonia Ambasadorul Victor Guzun Ambasadorul Victor Guzun Estonia Estonia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.