Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  O tânără din Moldova, Anna Susarenco, alături de Gordon Brown într-o iniţiativă globală

O tânără din Moldova, Anna Susarenco, alături de Gordon Brown într-o iniţiativă globală imprimare

„Recunosc, a fost o experiență mai mult decât emoționantă”

14.12.2012  

O tânără din Moldova, Anna Susarenco, s-a alăturat, la Londra, campanei globale „Education First”, condusă de fostul premier britanic, Gordon Brown, Emisar Special ONU pentru Educaţie.

Coordonatorul Reţelei Y-PEER din Moldova, Anna Susarenco, s-a alăturat, în această săptămână, la Londra, împreună cu tineri din alte 14 ţări ale lumii, Grupului de Advocacy al Tinerilor pentru Educaţie în cadrul iniţiativei globale a Secretarului General ONU, Ban Ki-moon, „Education First".

„Recunosc, a fost o experiență mai mult decât emoționantă, pentru că nu am participat până acum la o întâlnire similară cu personalități precum dl. Gordon Brown. De aceea atenția pe care dumnealui o oferă tinerilor și educației acestora m-a impresionat", mărturiseşte Anna.

Anna Susarenco mai spune că întâlnirea cu fostul Prim-ministru britanic Gordon Brown a făcut-o să creadă și mai mult că lucrurile pot fi schimbate, doar că este nevoie de inițiativa fiecăruia.

„Sunt convinsă că, dacă nu aș fi avut educație, nu aș fi parte a acestui grup și nici nu aș fi participat la o asemenea întâlnire. Consider că educația este ceea de ce au nevoie în primul rând toți tinerii din lume și mă bucur că lideri politici importanți, precum dl. Brown, s-au alăturat acestei inițiative", explică Anna, Coordonator Y-PEER, o reţea de tineri educatori de la egal la egal din Moldova, susţinută de UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.

„Cred că vom reuși să aducem fiecare copil la școală până în 2015, pentru asta vă îndemn pe toți să semnați petiţia Educationenvoy.org" Young_people_EDUCATION_FIRST.pdf, este îndemnul Annei.

Iniţiativa Secretarului General „Education First" are drept scop promovarea educaţiei şi a asumarea unor angajamente şi acţiuni către anul 2015 şi pentru mai târziu, de a: majora importanţa politică a educaţiei şi a aduna împreună un spectru larg de parteneri; a impulsiona o mişcare globală pentru asigurarea unei educaţii de calitate, relevante şi incluzive pentru toţi, către 2015, cu beneficii ce ţin de agenda generală a dezvoltării, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului; a genera finanţare suplimentară şi suficientă prin eforturi continue de advocacy.

Grupul de Advocacy al Tinerilor al UNFPA a fost instituit pentru a susţine participarea tinerilor în cadrul Comitetului Director de nivel înalt. Grupul are scopul de a oferi expertiză în probleme de educaţie pentru tineri, de a încuraja mobilizarea tinerilor şi a facilita diseminarea informaţiei către reţele şi organizaţii din întreaga lume.

Responsabilităţile grupului sunt: răspândirea informaţiei privind iniţiativa în rândul reţelelor de tineret şi a partenerilor; facilitarea consultărilor pentru a elabora un apel la acţiune şi lansarea iniţiativei „Education First"; oferirea de consultări strategice tinerilor din cadrul Comitetului Director de nivel înalt cu privire la priorităţile tinerilor în domeniul educaţiei; promovarea priorităţilor şi nevoilor tinerilor în mesajele transmise; mobilizarea tinerilor şi guvernelor de a se angaja în susţinerea educaţiei şi respectarea angajamentelor asumate.

Prima ședință de lucru a Grupului Advocacy al Tinerilor a avut loc la Londra, la 10 şi 11 decembrie 2012.

Grupul de Advocacy al Tinerilor pentru Educaţie este compus din: Dejan Bojanic, în vârstă de 22 de ani, din Serbia, Jamira Burley, 23, SUA, David Crone, 17, Marea Britanie, Mwiza Chirambo, 15, Malawi, Amelia Dominguez, 17, Chile, Abigail Kaindu, 24, Zambia, Hayley McQuire, 21, Australia, Joseph Munyambanza, 22, Republica Democratică Congo, Salathiel Ntakirutimana, 22, Burundi, Sumaya Saluja, 23, India, Genwa Samhat, 26, Liban, Anna Susarenco, 23, Republica Moldova,  Bertheline Nina Tchangoue, 20, Camerun, Rolando Villamero Jr., 24, Filipine, şi Charles Young, 16, Jamaica.

Alte informaţii relevante: http://www.facebook.com/groups/unfpayouth/

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.