Prima pagină / Oameni / Vorbire directă  /  „Împreună pentru un viitor european”: Arcadie Barbăroşie, Lilia Snegureac, Vasile Botnaru

„Împreună pentru un viitor european”: Arcadie Barbăroşie, Lilia Snegureac, Vasile Botnaru imprimare

Forumul Societății Civile a Parteneriatului Estic de la Chişinău

04.10.2013  

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, Preşedinta centrului de Resurse Lilia Snegureac şi jurnalistul Vasile Botnaru sunt prezenţi, într-o expoziţie, reuniţi prin mesajul Forumului Societății Civile a Parteneriatului Estic, „Împreună pentru un viitor european”, Forumul se desfăşoară la Chişinău, la 4 şi 5 octombrie 2013.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Arcadie Barbăroşie

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, spune că„integrarea în Uniunea Europeană nu este un scop în sine, ci un instrument de modernizare a ţării şi de îmbunătăţire a condiţiilor de viaţă a oamenilor din Republica Moldova".

Lilia Snegureac

Preşedinta Centrului DIALOG PRO, Lilia Snegureac: „Cursul european al Republicii Moldova presupune crearea unei noi realităţi, a unei societăţi moderne bazate pe principii democratice, unui mediu în care se va da prioritate cetăţeanului şi se va respecta alegerea sa. Pentru ca acest lucru să se întâmple, cetăţeanul trebuie informat, educat şi implicat în procesele ce-i afectează viaţa de zi cu zi”.

„Chiar dacă Republica Moldova nu poate schimba în prezent regulile jocului în regiune, cel puţin, ea demonstrează că e capabilă de a-şi proiecta puterea normativă în vecinătatea sa. Contează parteneriatul şi, nu în ultimul rând, poziția geo-strategică a Republicii Moldova”, spune Lilia Snegureac.

Vasile Botnaru

Jurnalistul Vasile Botnaru crede că „Republica Moldova ar putea  constitui obiectul unui studiu de caz de tranziție nonviolentă (relativă) de la un trecut ce mai alimentează iluzia siguranței spre un viitor înspăimântător din cauza prezumptivei reasamblări a întregului scheleton al societății ce reclamă, întâi de toate, mobilizarea resursei de inteligență, dacă nu chiar un test de capacitate".

„Europenilor le-ar fi de folos să urmărească cum intră o picătură – nu neapărat cea moldovenească, una estică, în general – de cerneală în paharul lor cu apă. Dar și moldovenilor le-ar fi util să se vadă în oglindă, cum încearcă, cu disperare, să sugrume cu dinții „cordonul ombilical...”, afirmă Vasile Botnaru, Directorul Radio Europa Liberă/Radio Libertatea.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.