Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova

Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova imprimare

29.09.2014  

Aceasta este Irlanda văzută şi trăită de Cristina Albu, de la Dublin, cu cele 10 lucruri care pot inspira Moldova. O Irlandă cu oameni care „nu își bat capul de politica țării, ci își văd de viața lor”. O ţară în care persoanele care au ajuns la o vârstă de pensionare „nu așteaptă moartea”, ci încep o nouă viață.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Cristina Albu, originară din Moldova, se află de un an la Dublin, în Irlanda, şi a ales 10 lucruri de acolo care pot inspira Moldova, astfel aranjând bine lucrurile aici să avem și timp și dorință să zâmbim mai mult!

TOLERANȚA

Aici, în Irlanda, toleranţa merge mână-n mână cu amabilitatea. Poate faptul că irlandezii sunt înconjurați de foarte mulți turiști și emigranți a cultivat această „îngăduință” în poporul irlandez. Fie că ești în stradă, în magazin sau ai intrat într-o instituție publică, irlandezul nu va refuza să-ți ofere un ajutor sau informațiile de care ai nevoie. Iar dacă nu este de competența sa, își va cere scuze și foarte amical îți va ura succes sau o zi bună.

Nu vor discuta ei și nici nu te vor asculta pe tine, dacă pornești tema discriminării (de orice gen) sau a rasismului. Și dacă pentru mulți dintre moldoveni pe stradă merg „un om și un negru" sau „un om și o femeie”, atunci pentru irlandezi lucrurile sunt altfel. Pentru ei, pe stradă merg alături „doi oameni" sau „un bărbat și o femeie”.

ZÂMBETUL

Când am venit la Dublin, am fost surprinsă să văd că oamenii găsesc timp să-ți zâmbească cu sau fără motiv. De la început îmi părea straniu că un străin îți oferă un zâmbet ca în loc de „Salut". Și uneori mă gândesc că pot fi prea critică atunci când compar moldovenii cu irlandezii, deoarece au vieți diferite.

Un număr mic de irlandezi poate își bat capul de politica țării, ceilalți își văd de viața lor. Iar unii chiar trăiesc liniștit, poate fără să știe cine e președinte. Pe când în Moldova numai despre politică şi politicieni se vorbește.

Dar totuși să ne gândim fiecare dintre noi: când ne este mai plăcut?! Că până la urmă nici într-o țară încă nu a fost impozitat zâmbetul, și nici în Moldova.

10 lucruri din Irlanda care ar putea inspira Moldova

TIMPUL LIBER ȘI SPORTUL

Irlandezii își petrec foarte diversificat timpul liber, dar sportul rămâne a fi cel mai preferat de toți. Copiii încă de la școală merg la fotbal, rugby (sport național), la ore de înot sau la orele de dans. Aceste activități extra-școlare, alese după placul fiecăruia, obișnuiesc copiii de mici să ducă un mod de viață sănătos, dar și să petreacă eficient timpul liber. Și nu numai copiii sau tinerii o fac, ci și maturii optează pentru astfel de activități.

Pe străzile orașului fie că este seară, amiază sau dimineață, neapărat vezi pe cineva alergând. Unii pentru a-și menține forma fizică, alții pentru că așa le place. Dar cel mai important este că mereu găsesc timp și voință pentru aceasta.

Probabil că noi, moldovenii, în deosebi tinerii, avem o altă definiție pentru timpul liber. Și cred că o scuză ar fi că nu avem bani suficienți pentru a ne permite „luxul" acesta. Deoarece la costurile din Moldova, într-adevăr doar ce bogați beneficiază de „timp liber". Dar... se știe că cine vrea găsește motive, cine nu - alternative.

Lectura. 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova.

LECTURA

Aș fi putut să vorbesc despre citit, mai sus, la capitolul despre timp liber. Dar NU, deoarece în Irlanda se citește nu doar în timpul liber de după serviciu, dar și în acele câteva minute când se bea cafeaua. Nu se rușinează să lectureze un roman sau să deschidă ziarul „cel mare" atunci când se află în autobus. Magazine de cărți găsești „la orice colț", uneori chiar posibil să fie coadă la casă. Și nu contează ce gen de literatură aleg irlandezii, dar important este că doresc să citească.

Lectura este un fel de a fi al irlandezilor, începând de la grădiniță. Poate de asta în fiecare casă există o bibliotecă personală, cât de mică, dar există... și sunt cărți citite din propria inițiativă, nu impuse de programul școlar/universitar. Ar fi bine ca și noi să ne cultivăm dorința și necesitatea de a cunoaște mai mult decât învățăm la școală.

ÎMBRĂCĂMINTEA ȘI IMPORTANȚA EI

Irlandezii se îmbracă pentru că le place, iar noi trăim ca să ne îmbrăcăm. În Irlanda - și cred că e în toată Europa astfel - îmbrăcămintea nu este un indicator de bunăstare a persoanei. Nu vei vedea doi oameni îmbrăcați la fel, este clar, dar nici nu vei vedea patosul asortării cu tot felul de accesorii și culori. Și aici haine sunt destule, iar reducerile reduceri cu adevărat.

Industria modei a invadat lumea, însă pe irlandezi aceasta nu-i preocupă. Ei pot avea conturi în bancă cu milioane, mașini scumpe, dar poartă o pereche de pantaloni ani la rând. Și aceasta nu-i afectează deloc nici pe irlandezi și nici pe altcineva străin care trăiește sau e doar într-o vizită.

În orice instituție publică sau de stat vei fi întâmpinat cu zâmbet însoțit de „Hi. How are you?", fără ca să atragă atenția că ghete murdare ai sau că porţi o cămașa necălcată, ori chiar, dacă ești constructor, ai venit la bancă într-o salopetă murdară.

Transportul public în Irlanda

TRANSPORTUL PUBLIC

În Dublin există trei tipuri de transport public: autobuz (sunt toate la fel și cu două nivele), Luas (tramvai) și Dart (trenul). Plata pentru călătorie se efectuează doar în monede sau printr-un card special pe care poți pune bani din timp. La fiecare stație de Luas sunt aparate speciale de unde îți procuri singur biletul. La autobus se plătește șoferului, dar nu îi dai monedele în mână. Este o boxă în care pui monedele și șoferul tastează niște butoane, eliberându-ți tichetul. Pasagerii care dețin LeapCard (card suplinit cu bani, din timp) la intrare în autobus, fără să deranjeze șoferul, îl ating de un aparat. Și niciodată nu se face coadă la intrare sau la ieșirea din transportul public.

Iar fiecare stație are un număr unic cu ajutorul căruia, dacă trimiți un mesaj, afli în cât timp și ce autobuse vor veni, sau la unele opriri există ecrane care arată aceste informații. Este un sistem bine gândit, ceea ce reprezintă un lucru important pentru călătorii care nu se îmbulzesc atunci când se grăbesc.

Barurile și restaurantele din Irlanda

BARURILE ȘI RESTAURANTELE

Stilul de amenajare al localurilor este unul cu totul deosebit de cel al moldovenilor. Aici se pune accentul pe păstrarea „naționalului" și orice obiect este cu atât mai valoros cu cât este mai vechi. Sunt puține localurile în care vei găsi scaune moi, aici fiind folosit orice obiect improvizând un scaun. Mesele sunt foarte apropiate unele de altele aşa încât poți auzi ce vorbește vecinul, dar pentru ei important e că s-au întâlnit cu prietenii. Vizitatorii barurilor și restaurantelor sunt majoritatea persoane mature. Este și acesta un mod de relaxare, însă totodată este și o modalitate de a lega prieteni noi și de a comunica.

ACTIVISMUL BĂTRÂNILOR

Bătrânețea nu este o sentință în Irlanda. Persoanele care au ajuns la o vârstă de pensionare „nu așteaptă moartea", ci încep o nouă viață. Se implică în diferite activități sau acumulând un capital - călătoresc. Longevitatea ajunge după 90 de ani și poate se datorează faptului că au mai multă grijă de ei când ajung să îmbătrânească. La 80-90 de ani atât femeile, cât și bărbații conduc mașina, merg la cumpărături și chiar joacă golf.

Nu mai puțin important este că statul are grijă de bătrânii săi, fiind remunerați cu o pensie care îi scapă de grija „ce vor mânca mâine". Dar și faptul că nu se complexează de anii lor le dă putere și energie ca să-și trăiască viața în continuare și să savureze orice moment.

Magazinele de caritate

MAGAZINELE DE CARITATE

Prin prisma contribuțiilor aduse umanității și planetei, realizat pe baza unor indici transmiși de ONU, Irlanda ocupă locul întâi. Poporul irlandez este foarte preocupat de casele de copii și de invalizi. Există magazine de caritate care vând lucruri colectate de la cetățeni, banii adunați se duc la case de copii sau în fonduri cu scop caritabil.

Oamenii care au haine pe care nu le mai poartă, obiecte de uz casnic sau orice fel de lucruri care sunt în stare bună și e posibil să mai fie folosite le donează la astfel de magazine. Este un gest foarte bun, deoarece cei care nu au posibilitatea să cumpere la preț plin beneficiază de lucruri necesare la un preț foarte mic. Ar fi bine ca și Moldova să preia această practică care ar ajuta multă lume să trăiască mai bine, cu atât mai mult cu cât decalajul dintre săraci și bogați este foarte mare.

TAXELE ȘI BENEFICIILE LOR

Fiecare angajat din Irlanda plătește niște taxe! E un lucru cunoscut de toți! În Irlanda modalitatea de taxare a salariaților este diferită de alte țări, în funcţie de unde lucrezi: la stat, la companie privată sau ești meșter independent. Banii din taxele acumulate se plătesc cetățenilor care nu lucrează, mamelor cu copii, pensionarilor. Este un cerc care asigură fiecare cetățean cu bani pentru a trăi mai bine.

Iar cel care plătește aceste contribuții la stat este sigur că într-o zi, când nu va mai lucra, statul îi va oferi o plată „de susținere" până își va găsi un loc de muncă. Şi când va veni timpul pensionării, la fel va fi remunerat pe măsură. Poate dacă acest lucru ar fi valabil pentru Moldova, atunci nu vor mai emigra cetățenii ei și nu „își vor bate capul" unde să facă bani mai mulți. Astfel moldovenii vor avea și timp și dorință să zâmbească mai mult!

Asta e Irlanda, cu cele 10 lucruri ale sale care pot inspira Moldova, aşa cum o vede, o simte şi o trăieşte Cristina Albu. 

Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova Cristina Albu: 10 lucruri din Irlanda care pot inspira Moldova
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.