Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Dionis Cenuşă: 10 lucruri din Spania care ar putea inspira Moldova

Dionis Cenuşă: 10 lucruri din Spania care ar putea inspira Moldova imprimare

06.10.2014  

Spania este țara soarelui și a vinăriilor, a oamenilor prietenoși și mereu primitori, unde zâmbetul este ceva firesc și unde familia are o valoare nemaipomenită, spune cercetătorul, comentatorul politic și jurnalistul free-lancer Dionis Cenuşă în debutul textului său care prezintă „10 lucruri din Spania care ar putea inspira Moldova”.

Votează: 5.0/5 (5 Voturi )

Vizitez foarte des Spania, acest tărâm al zâmbetelor și bunei dispoziții, și de fiecare dată mă simt ca acasă, mărturiseşte Dionis Cenuşă, care este un adept al drepturilor omului și un pro-european ferm, și admirator al culturii spaniole. Desigur, în Moldova poți observa zâmbete, dar adesea acestea sunt o raritate, căci prea multe probleme trebuie soluționate zilnic. Dar sunt sigur că dacă vom învăța să zâmbim mai mult, la fel cum o fac spaniolii, vom trece peste dificultăți mai ușor.

BUNA DISPOZIȚIE ȘI ZÂMBETUL

Greutățile economice și sistemul financiar eșuat care le-a generat probleme unei generații întregi de spanioli nu le-au falimentat însă buna dispoziție și zâmbetele. Din contra, vei vedea oameni zâmbind și vei simți energie pozitivă în jur pentru că spaniolii rămân mereu pozitivi, chiar dacă au și ei corupție și politicieni ineficienți, pe care îi critică dur și vor să-i vadă pedepsiți de lege.

10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

FAMILIA

Spaniolii sunt familiști până în măduva oaselor. De regulă, orice petrecere mai importantă (nu doar de sărbători mari - Paște, Crăciun etc.) adună aproape toți membrii familiei, dar și rudele și vecinii. Aceștia o fac nu pentru a bea (deși nimeni nu poate nega că se servește băutură), ci pentru a se revedea, a pălăvrăgi până în noaptea târziu și a se bucura că sunt împreună din nou.

RESPECTUL FAȚĂ DE BUNICI ȘI FAȚĂ DE CEI ÎN VÂRSTĂ

Atunci când vine vorba despre ceremonii importante atunci în capul mesei vor fi mereu bunicii, pe care toți îi respectă, cărora li se închină și de care-și amintesc mereu. Acest respect față de vârstnici este implantat adânc în conștiința și comportamentul spaniolilor.

PETRECERI, NU BEȚII

Este cunoscut faptul că în mare parte spaniolii adoră petrecerile, dar la toate petrecerile la care am fost (zile de naștere, petreceri ordinari, nunți etc.) nu am văzut nici urmă de beții. Desigur, sunt excepții, dar acestea rămân deocamdată excepții și nicidecum nu invers. Or, scopul petrecerilor este de a se bucura de compania celorlalți, a trece în revistă ultimele succese și insuccese din viață, a povesti despre planurile noi, băutura fiind pe ultimul loc în lista priorităților unei petreceri.

ATMOSFERA DIN TRANSPORTUL PUBLIC

De regulă, domină o atmosferă calmă în autobuze, unde plătești la intrare la șofer, fie folosești abonamentul. Nimeni nu te/se împinge, în mare parte toți sunt respectuoși și atenți, în special la ieșirea din transportul public. Ai senzația că nimeni nu se grăbește, deși fiecare este cu gândul la serviciu sau la alte lucruri care l-au făcut să iasă din casă.  

PASIUNEA DE A COMUNICA

Spaniolii adoră să vorbească despre orice, inclusiv cu străinii. Îmi face o plăcere deosebită să văd cum uneori, în special, ce mai în vârstă intră în transport - voioși și cu zâmbetul pe buze - salutându-se cu pasagerii și apucând să vorbească cu pasagerul din apropiere. Uneori vor încerca să vorbească cu tine pentru că știu că poți comunica în spaniolă, iar dacă nu poți atunci ei te vor ajuta să o faci, inclusiv cu ajutorul gesturilor.  

 

VIAȚA PUBLICĂ ACCESIBILĂ

Nu este o noutate că spaniolii simt nevoia de a ieși în oraș pentru a lua dejunul sau cina sau pur și simplu pentru a bea ceva („tomar algo"). Ei pot avea frigiderele pline sau pustii, pot avea 1000 de euro în buzunar sau doar 2-3 euro, dar oricum vor ieși să se socializeze. Acest aspect al vieții publice mă încântă, pentru că spaniolii au acces la acest stil de viață, și pentru că există localuri bune și îngrijite pentru toți - cei care au mulți bani, dar și pentru categoriile de cetățeni mai modești.  

MÂNCAREA TRADIȚIONALĂ IEFTINĂ

Salmorejo și gazpacho, paella și tortilla, dar și alte bucate tipice spaniole sunt accesibile pentru publicul larg în taverne și baruri, cafenele și restaurante. Este o practică normală să mergi undeva și să mănânci ceva tradițional, care mai este și ieftin, dar și foarte gustos. Asta face ca gastronomia spaniolă să fie îndrăgită și de către turiști, indiferent de țara de origine și de dimensiunea veniturilor acestora.  

TOLERANȚA

Mai toleranți oameni ca spaniolii nu am întâlnit până acum. O spun sincer și nu pentru că am dat exclusiv de spanioli prietenoși, ci pentru că în majoritatea lor (desigur sunt și excepții, dar care sunt nesemnificative) spaniolii acceptă diversitatea, în special față de categoriile de cetățeni de cele mai multe ori discriminate în alte țări. Această deschidere atrage, creează un confort special pentru oricine, inclusiv pentru turiști.

Dionis Cenuşa 

SPORTUL

Locuri amenajate pentru doritorii de a face sport sunt ceva normal. În multe parcuri vei găsi tot felul de „fiare de fier" la care se antrenează cineva (tineri, cupluri, vârstnici). Sunt piste amenajate pentru amatorii bicicletelor, în special în sudul Spaniei. Acest interes pentru modul sănătos de viață pe care spaniolii încearcă să-l educe în sine este lăudabil, având în vedere pasiunea lor pentru mâncare și respectiv obezitatea destul de răspândită (inclusiv în rândul copiilor). Adică, cunoscându-și vulnerabilitățile, spaniolii încearcă să le combată creând condiții pentru cei care vor să încerce un mod mai sănătos de viață. 

Trebuie să rezist tentației de a descrie în continuare ce ar mai merita să împrumutăm de la spanioli, dar vreau să las spațiu pentru ca fiecare să descopere această țară din propriul unghi de vedere. Știu însă cu certitudine că, dacă ne vom inspira din măcar 5 puncte menționate anterior, atunci vom face Moldova un loc mai fericit, cu oameni care zâmbesc mai des și unde fiecare cetățean se poate simți confortabil.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.