Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Videografic | Dionis Cenuşă: 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova

Videografic | Dionis Cenuşă: 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova imprimare

20.11.2014  

Dionis Cenușă este cercetător, comentator politic și jurnalist freelancer. El ne-a povestit, recent, despre 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova, iar noi le-am integrat acum într-un videografic.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Cele 10 lucruri din Spania care pot inspira Moldova, povestite, recent, de Dionis Cenuşă, sunt iată acum într-un videografic.

Spaniolii sunt mereu zâmbitori și cu bună dispoziție, în ciuda faptului că au corupție și politicieni ineficienți pe care vor să-i vadă pedepsiţi de lege.

10 Spania nr1

În Spania, familia este prioritatea numărul unu. De regulă, orice petrecere importantă strânge în jurul mesei nu doar familia dar şi vecinii şi rudele. Motivul este simplu: să se revadă şi să pălăvrăgească până noaptea târziu.

10 Spania nr2

Bunicii sunt mereu puşi în capul mesei. Lor li se poartă respectul şi sunt daţi exemplu pentru generaţiile tinere.

10 Spania nr3

Dacă tot vorbim de petreceri, atunci să ştiţi că spaniolii le adoră. Din spusele lui Dionis, la câte petreceri a fost, n-a văzut nicăieri urme de beţii. Evident că există şi excepţii, dar scopul petrecerilor este bucuria de a fi în compania celorlalţi, băutura nefiind o prioritate.

10 Spania nr4

În transportul public din Spania domină liniştea şi buna înţelegere. „Nimeni nu îmbrânceşte pe nimeni, ai impresia că lumea nu se grăbeşte nicăieri, deşi în mod sigur fiecare se gândeşte la serviciu sau ce mai au de făcut pe acasă.”

10 Spania nr5

Spaniolii sunt vorbăreţi. Le place să vorbească mai ales cu străinii. Dacă observă că ştii spaniola, vor intra în discuţie. Dacă nu, veţi comunica prin semne.

10 Spania nr6

Şi pentru că le place să socializeze, viaţa publică în Spania este foarte accesibilă. Cetăţenii de aici mereu vor dori să iasă „pentru a bea ceva”, indiferent dacă sunt bogaţi sau săraci, sau dacă frigiderele sunt pline sau nu.

10 Spania nr7

Bucatele spaniole sunt accesibile publicului larg în taverne, baruri, cafenele şi restaurante, aşa că dacă vă place salmorejo, gazpacho, paella sau tortilla, sunteţi bineveniţi!

10 Spania nr8

Toleranţa spaniolilor a uimit multă lume, drept confirmare vin vorbele lui Dionis: „Mai toleranți oameni ca spaniolii nu am întâlnit până acum. Spaniolii acceptă diversitatea, în special față de categoriile de cetățeni de cele mai multe ori discriminate în alte țări.”

10 Spania nr9

Locuri amenajate pentru doritorii de a face sport sunt ceva normal. Unul din motive este reducerea obezităţii, cauzată de felurile nenumărate de mâncare din bucătăria spaniolă.

10 Spania nr10

„Mi-ar place dacă Moldova s-ar inspira din măcar cinci puncte menţionate de mine.”

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.