Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Svetlana Alexa Asgharian

10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova: Svetlana Alexa Asgharian imprimare

05.05.2015  

„În Suedia am ajuns pentru prima dată acum doi ani, chiar în luna mai, când Soarta, punându-mi stăpânire pe inimă, m-a făcut să schimb „şapte veri pe o iarnă”, să las în urmă tropicele Indoneziei şi să revin la un stil viaţă extrem de european”, mărturiseşte, de la Stockholm, Svetlana Alexa Asgharian, în prefaţa celor 10 lucruri din Suedia care pot inspira Moldova, pe care le-a împărtăşit cu Știripozitive.eu şi „Obiectiv european”.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„În cele din urmă am spus „da” şi am zburat spre patria lui „Karlsson”… Şi chiar dacă mi-a luat ceva timp ca să mă obişnuiesc cu noua ţara, am descoperit în Suedia o mulţime de lucruri interesante şi totodată, deosebit de utile pentru mine”, spune Svetlana Alexa Asgharian .

Bibliotecile publice

Chiar mi-au lipsit o vreme bună! Există în fiecare comună (unitate teritorială în Suedia) şi sunt foarte bine dotate. Poţi împrumuta cărţi, reviste, cărţi audio de la biblioteca oricărei comune sau de la orice bibliotecă din Stockholm. În cazul în care se apropie data de returnare a cărţilor, dar ai dori să le mai păstrezi, poţi prelungi „împrumutul” chiar online, pe pagina de web a bibliotecii respective.

Suedeza, ca un prim şi necesar pas spre integrare

Majoritatea străinilor veniţi în Suedia trec prin SFI (Svenska för Invandrare – Suedeza pentru imigranţi) – un sistem de predare a limbii suedeze, prevăzut pentru imigranţii adulţi. Aceste cursuri sunt gratuite şi sunt piatra de temelie în integrarea imigranţilor în societatea suedeză.

Cafeneaua lingvistică - „språkcafe”

Este un concept care îmi place nespus. Acolo obişnuiam să merg deseori la început, pentru a vorbi suedeza. Ideea e că cei interesaţi se întâlnesc într-un local (bibliotecă, muzeu, cafenea) pentru a comunica în suedeză. De cele mai multe ori aceste întâlniri sunt ghidate de voluntari suedezi care se oferă să dea o mână de ajutor „lingvistic” doritorilor de a învăţa cât mai repede limba.

Metro… în metrou

Ziarul care m-a ajutat la studierea limbii suedeze şi pe care, la fel ca şi milioane de suedezi, obişnuiesc să-l răsfoiesc dimineaţa în drum spre muncă. Este gratuit şi poate fi găsit la orice staţie de metrou din oraş. Odată citit, ziarul este aruncat în coşuri speciale, de unde urmează apoi să fie colectat şi trimis la reciclare.

Muzeele

Nu doar că sunt numeroase şi extrem de interesante, dar pot fi şi un loc bun unde să te adăposteşti de frig. În plus, toate au câte o cafenea, unde găseşti prăjituri, ceai şi cafea. Muzeele Vasa, Skansen şi Muzeul ABBA sunt preferatele mele.

Casele de cultură

Sunt, într-adevăr, de cultură! Copiii şi adolescenţii vin aici pentru hobby-urile sau interesele lor. Maturii – pentru a încerca ceva nou sau din curiozitate. Aici se cântă, se dansează, se citeşte, se croşetează etc.! Eu am ales să merg la un cenaclu literar la care discutăm cărţile citite (alegem ceva împreună pentru lectură), propunem subiecte spre dezbatere… Aceste întâlniri îmi sunt de mare folos şi prin faptul că-mi servesc şi ca mediu natural pentru a vorbi, o dată în plus, suedeza.

Bărbaţii…

Poţi întâlni foarte mulţi bărbaţi plimbându-şi copiii în cărucior pe stradă. Tăticii au dreptul la concediu paternal pentru avea grijă de copii, la fel ca şi mămicile, care între timp merg la muncă. Pentru mine a fost şi curios, şi amuzant să întâlnesc grupuri de tătici cu copii în braţe sau în cărucioare prin parcuri, la o cafea în cafenele sau la biblioteci, stând cuminţi pe covoraş şi ascultând o poveste… Chiar m-a distrat termenul „lattepappa” (trad. Latte – cafea latte, papa – tata), folosit pentru tăticii care îşi iau concediu pentru a avea grijă de copiii lor şi care se întâlnesc cu regularitate la o cafea (merg cu copiii, bineînţeles), pentru a mai discuta despre una, despre alta. Ceva de genul tăticilor din filmul „What to expect when you are expecting”.

…Şi femeile

Aşa cum bărbaţii se distrează, beau, merg la un meci de fotbal, la fel şi femeile se întâlnesc în cercuri de prietene, se îmbracă precum vor, merg în cluburi, la cafenele sau petreceri, beau ce şi cât doresc, povestesc şi râd. Ambii au un cuvânt de spus – atât bărbatul, cât şi femeia. Ambii sunt obsedaţi de „fika” – de regulă, pauzele de cafea de la serviciu – pentru a mai schimba o vorbă-două şi a socializa. În aşa fel, ziua de muncă pare mai scurtă şi lucrul merge mai uşor, după părerea suedezilor.

Lilla Lördag sau… când miercurea e sâmbătă

O modalitate interesantă pentru a uita de stresul de la serviciu este să scurtezi săptămâna de lucru. Adică, de ce să nu ne imaginăm că miercuri este sâmbătă şi să nu ne întâlnim la un pahar de „vedem-noi-pe-loc” miercuri după lucru, să mai punem ţara la cale? Suedezii aşa şi numesc ziua de miercuri - „lilla lördag” ( trad. mini-sâmbătă). Petrecerile după serviciu sau, mai nou, afterwork-urile , sunt foarte răspândite în Suedia. Apropos, este modalitatea în plus de a prinde un post de muncă în Suedia. Contacts, contacts, contacts…

Cimitirele

Sunt mai curând nişte parcuri proiectate astfel, încât să creeze o atmosferă de armonie între om şi natură, şi nu-ţi provoacă acel sentiment de „piatră pe inimă”, aşa cum se întâmplă atunci când intri în cimitirele din Moldova. Mai mult, Cimitirul Skogskyrkogården, cunoscut şi ca Cimitirul Woodland, datorită amplasării sale în pădure, a fost recunoscut în 1994 drept Patrimoniu Mondial UNESCO, pentru arhitectura sa impresionantă. Ideea Woodland e ca persoanele înmormântate aici să rămână în continuare în mijlocul naturii. Vorba baciului din Mioriţa: „Iar la cap să-mi pui fluieraş de fag mult zice cu drag, fluieraş de os, mult zice duios…”.

OBIECTIV EUROPEAN, nr. 12, 2015: OBIECTIV-EUROPEAN-nr-12-rom-web.pdf

10 lucruri din Suedia 10 lucruri din Suedia 10 lucruri din Suedia
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.