Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Galina Vieru: „Prin simplele maiouri vreau să scot în evidență frumusețea și splendoare originilor noastre culturale”

Galina Vieru: „Prin simplele maiouri vreau să scot în evidență frumusețea și splendoare originilor noastre culturale” imprimare

23.05.2016  

Pictează, pentru a scrie cu nuanțele sufletului său, pentru a mărturisi cât de mult iubește această lume. Așa am cunoscut-o cu toții pe Galina Vieru într-un reportaj realizat de către echipa Stiripozitive.eu. Recent, ea a redescoperit o pasiune nouă, cea de a picta manual pe maiouri flori și ornamente stilizate.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Îi place să picteze istorii. Galina Vieru este curajoasa care adaugă stropi de culoare în rutina zilnică prin numeroasele desenele realizate pe haine. Este cunoscută pentru tablourile pictate în pânză și ulei, iar imaginația bogată de artist plastic a făcut-o să demonstreze o altă pasiune a ei pentru pictură.

fh

• Ideea de a picta pe maiouri o are încă din copilărie

Fiind mică și pictând în acuarelă, îmi murdărisem întâmplător hăinuța albă. Îmi plăcuse foarte mult pata de culoare ce se primise, dar am regretat mult atunci când a dispărut după spălare. Au trecut mulți ani și în momentul când am însușit tehnicile baticului în 2000, am început câte puțin să-mi mai colorez garderoba. Totuși pictura de șevalet a fost întotdeauna pe primul plan pentru mine, de aceea ideea de picta pe maiou a rămas conservată în gândurile mele până acum. Anii trecuți am încercat să fac pentru picii mei astfel de maiouri și au rămas foarte entuziasmați, deci, am hotărât să încep ceva nou. În vara anului trecut, la o tabără de creație din Ucraina, cu un grup de copii și maturi, am organizat un atelier de pictură pe maiouri. Cei mici erau pur și simplu fericiți, purtând cu drag și cu mândrie propriile creații.

gs

• Pictura pe maiou se realizează mai greu decât cea pe pânză

Pictând pe pânză, nu mă grăbesc, orice deviere, greșeală o pot corecta. Pictând pe maiou, timpul este foarte important, trebuie cu multă atenție și exactitate să redau subiectul dorit. Pe maiou pictez, fără a schița preventiv pe țesătură desenul, de asta e și mai complicat. Plus la toate, coloranții fără a fi fixați, oricum se spală extrem de greu, de aceea nu am dreptul la greșeli.

ujhl

dsgbs

• Procesul de muncă este migălos

Lucrarea trebuie să stea în poziție orizontală, atunci când pictez. Respectiv, eu stau în picioare, aplecată, pe toată durata lucrului. Acest proces necesită concentrare maximă și efort fizic. De asemenea este un lucru care mă obosește, deoarece trebuie să muncesc cu ambele mâini concomitent. Timpul efectuării depinde de subiectul ales. Cu cât desenul este mai complicat, adică presupune detalii, simetrie, cu atât mai mult crește durata îndeplinirii lui.

fhf

faf

• Pictează diferite subiecte, însă florile îi sunt totuși cele mai dragi

Am început această serie de tricouri, maiouri cu flori, deoarece suntem în luna florilor, atunci când natura ne dăruiește cele mai frumoase buchete cu bucurii. Mai, e luna în care am apărut pe lume și ce fată oare nu iubește să poarte roșul unui Mac sau aurul unui Iris la inimă?
Paralel lucrez la o colecție cu ornamente naționale, inspirată fiind din ceramică, din arta textilă - scoarțe, covoare, costumul național, din „Pomul vieții” și din „Tezaurul Cucuteni”, pe care le abordez de mult timp în lucrările mele grafice. Prin simplele maiouri foarte potrivite pentru blugi vreau să aduc mai aproape de noi, să scot în evidență frumusețea și splendoare originilor noastre culturale. Suntem foarte bogați, din punct de vedere cultural, ce ar fi să arătăm lumii întregi acest lucru, incluzând în ținutele noastre cât mai des elemente care au istorie, imprimeuri unice, nu doar chestii care sunt în vogă și atât.

fhfj

gbhnj

• Prețuri accesibile oricui

Prețul variază, precum și subiectele pictate pe articolele din tricot. Nu o să vin cu cifre, dar spun ferm: Sunt prețuri accesibile oricui.

• Maiourile se vând ca pâinea caldă

Nu duc contul câte maiouri, câte tablouri sau portrete am vândut, dar în ultimele trei săptămâni, cred că mai mult de o sută.

dfd

• Dragostea pentru artă ar da naștere unei afaceri de succes

Fără să fi făcut planuri mari, mâinile lucrează în continuu, comenzi apar și apar, ideile curg, iar colecția se mărește. Din fragedă copilărie mereu desenam fete îmbrăcate în diverse ținute. În anii de facultate, fiind foarte mult susținută de lectorul meu de design vestimentar, am desenat nenumărate colecții, multe dintre ele fiindPrêt-à-Porter” (gata-de-purtat). De ce spun toate astea? Deoarece cred că totul a pornit cândva, s-a copt, iar acum încet, încet prinde aripi. Aș fi bucuroasă, dacă dragostea mea pentru artă, ar da naștere unei afaceri care ar îmbogăți cultura noastră vestimentară, devenind astfel o afacere de succes.

 gfb

Autor: Cristina DUDUCIUC

Foto: Arhivă personală

 

 

gd rg sg srg sgr frg srg srg sg sfg sdrg sdg dsg egd edg egd egd egt
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.