Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Roman Prodius. Portret de campion | Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde”

Roman Prodius. Portret de campion | Revista diasporei „MOLDOVA de oriunde” imprimare

05.01.2017  

Interviu pozitiv cu Roman Prodius – atlet, maratonist, maestru al sportului de clasă internațională, membru al Lotului Naţional al Republicii Moldova.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Roman Prodius este născut la 12 aprilie 1981, în satul Selemet, raionul Cimişlia. După ce a absolvit școala medie în 1998, şi-a continuat studiile la Universitatea de Educație Fizică și Sport din Chișinău. Este căsătorit şi are doi copii. La momentul actual locuieşte în oraşul Roma, Italia.

Printre primele sale maratoane este maratonul din 2005 de la Valencia. Urmează participarea la campionatele naționale și la alte concursuri internaționale. La maratonul din Mainz 2010 obține cel mai bun timp, iar în 2012 participă la Jocurile Olimpice de la Londra, unde a fost nevoit să se retragă din motive de sănătate.

Roman Prodius, ianuarie 2017

În 2015, participă la crosul din Albufeira, Portugalia, unde iese primul la proba de 8,2 km. Ulterior participă la Campionatul Mondial de Atletism, unde se clasează pe locul al 31-lea la maraton. Tot în 2015 participă la maratonul din Viena, unde se clasează pe locul al 8-lea, performanţă care la ajutat să se califice pentru Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016.

În 2016 participă la Campionatul European de Atletism de la Amsterdam, unde se clasează al 22-lea la semimaraton. Tot în acest an participă la semimaratonul Roma Ostia, unde la fel demonstrează rezultate bune, ajungând al 7-lea cu record personal.

Roman Prodius, ianuarie 2017

- Cum aţi ajuns să practicaţi acest tip de sport?

- Am început să practic atletismul pe când studiam la școala din sat. Nu am avut ca obiectiv să devin sportiv de performanţă, însă cu timpul am început să simt gustul acestui sport, iar pe parcursul anilor a devenit cel mai îndrăgit lucru pe care îl fac şi acesta este şi job-ul meu pentru acest moment.

- Din ce motiv sunteţi acum în afara țării şi nu în Republica Moldova?

- În prezent mă aflu în Italia, pentru că aici sunt condiții mai bune de antrenament decât în Republica Moldova. Iniţial, practic tot timpul plecam la cantonamente singur, pe un timp mai îndelungat. Acum am hotărât că ar fi mai bine să stau cu familia împreună, este mai bine pentru toți. Chiar dacă nu mă aflu în ţară, reprezint Republica Moldova. Pentru a reprezenta Moldova, nu este obligațiunea de a locui permanent aici.

- Care este rolul familiei în viaţa dumneavoastră de sportiv?

- Familia are un rol foarte important în viaţa mea, în general. Atât soţia, cât şi copiii sunt persoanele care m-au susţinut mereu. Facem o echipă şi din acest motiv am hotărât să şi plecăm împreună în Italia. Cred că am luat o hotărâre bună, este mai uşor pentru toţi atunci când suntem uniţi.

Roman Prodius, ianuarie 2017

- Cum decurge o zi din viaţa unui sportiv?

- Ziua unui sportiv începe cu micul dejun, după care urmează primul antrenament, care durează până la două ore. După prânz, are loc al doilea antrenament care deja este mai lejer. O dată sau de două ori pe săptămână am câte un antrenament de durată mai lungă, și aşa 7 zile pe săptămână, 365 zile pe an.

- Sunteţi primul sportiv moldovean care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016. Cu ce emoţii v-aţi întors?

- Sunt mândru că am avut posibilitatea să fiu una din persoanele care a reprezentat Republica Moldova la cel mai important concurs sportiv al anului. Evident că m-am întors cu emoții pozitive și cu o motivație mai puternică pentru a continua. Nu a fost un concurs uşor. În luna august temperaturile sunt înalte și 42 km de alergat în peste două ore este destul de dificil.

Roman Prodius, ianuarie 2017

- Ce evenimente urmează?

- În acest moment mă antrenez pentru a obţine calificarea la Campionatul Mondial 2017 din Londra. Este, la fel, un concurs important şi doresc să reprezint Republica Moldova la cel mai înalt nivel.

- Cum vedeţi o eventuală întoarcere în Republica Moldova?

- Desigur că îmi doresc foarte mult să revin în țară. Asta ar fi posibil dacă vom avea condiţiile necesare nu doar pentru a face sport de performanţă, dar şi în alte domenii de activitate. În aşa fel vom putea contribui mai mult la dezvoltarea ţării şi formarea unei imagini pozitive a Republicii Moldova în lume.

Interviu realizat de Aliona PURCI – Padova, Italia

Sursă: Revista „MOLDOVA de oriunde”

Roman Prodius, ianuarie 2017 Roman Prodius, ianuarie 2017 Roman Prodius, ianuarie 2017 Roman Prodius, ianuarie 2017 Roman Prodius, ianuarie 2017 Roman Prodius, ianuarie 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.