Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  O zi cu Anna și Corneliu Comendant: „Ambii suntem copii, de aceea Maria-Cătălina este un copil fericit” | Suntparinte.md

O zi cu Anna și Corneliu Comendant: „Ambii suntem copii, de aceea Maria-Cătălina este un copil fericit” | Suntparinte.md imprimare

31.01.2017  

Anna și Cornel Comendant sunt ca doi copii, de aceea fiica Maria-Cătălina de 1 an și șase luni este un copil fericit. Părinții investesc foarte mult în educația copilului, iar fiecare activitate este însoțită de poezie, cântec și jucării educative, confecționate de bunica Angela și de mama Anna. Aceștia au acceptat provocarea celor de la Suntparinte.md de a petrece o zi de sâmbătă alături de ei.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Soții Anna și Cornel Comendant, părinții unei fetițe de 1 an și șase luni au acceptat provocarea celor de la Suntparinte.md de a petrece o zi de sâmbătă alături de ei. 

dfgt

erty7u

Dimineața, i-am găsit acasă la bunici. De fapt, practic în fiecare zi mama Anna și fiica Maria-Cătălina petrec timpul la bunici (părinții Annei), după care, seara, merg acasă, când tatăl Corneliu vine de la serviciu.

Maria-Cătălina este alăptată înainte de somn și atunci când se trezește. „Dacă eu îi spun că nu voi fi atunci când ea se va trezi, ea se trezește liniștită și nu caută sânul. Eu o pregătesc înainte de a pleca undeva”, povestește mama.

sedrty

O mănușă poate deveni uneori o jucărie de preț.

sdefrgtyhu

Maria-Cătălina nu a fost intimidată de prezența noastră. Mama a pregătit-o timp de trei zile și i-a explicat că vor veni două persoane care doresc să o cunoască și să o fotografieze.

edrtyui

Aceste păpuși din ceramică fac parte din colecția Annei.

„O perioadă, am colecționat păpuși. Am văzut o asemenea păpușă într-un film și de atunci mi-am dorit să am și eu una. Prima mi-a fost dăruită de fratele meu, când aveam 16 ani. La 18 ani, o prietenă mi-a dăruit o păpușă băiat. Când mergeam în călătorii, cumpăram câte o păpușă – din România, Bulgaria, Turcia, Austria etc. Acum nu mai cumpăr păpuși, pentru că bugetul deja este redirecționat spre hainele Mariei”, râde mama.

sdefrtyu

În timp ce mama îi schimbă scutecul, atenția Mariei-Cătălina este îndreptată către bunicul Andrei care nu pierde nicio ocazie să o drăgostească.

defrtgyui

La dejun, Maria-Cătălina a mâncat terci cu fructe.

ert6y7u8

Mama îi recită poezii fiicei și îi cântă atunci când o hrănește.

Anna Comendant este de profesie psiholog-consultant de familie. A lucrat ca psihopedagog și s-a convins de faptul că copiii învață mai bine prin muzică și poezie: „Copilul nu te judecă dacă ai auz muzical sau nu. Dacă îi cânți, el e fericit”.

dfgh

„Nu acceptăm să se uite la desene animate în timp ce mănâncă, pentru că astfel ea nu e conștientă cât mănâncă și ce mănâncă. Maria-Cătălina a învățat să privească televizorul doar după ce mănâncă”, ne spune mama Anna.

dfg

Soții mai vor doi copii, și anume două fete. „Ca tată, Cornel este pozitiv, ascultător, înțelegător, creativ și iubitor. Ca soț, spre surprinderea mea, reușește să îmi acorde suficientă atenție, astfel încât să nu mă simt neglijată”, adaugă Anna.

dfg

„Dacă aș mai avea doi copii, nu aș regreta să fie fete. Pentru cei care spun că trebuie să ai urmași, întrebarea mea este: dar fata nu este tot un urmaș?. Care este diferența: doar că nu îți poartă numele? Mai rău e să nu ai copii. De fapt, acest mod de gândire e mai degrabă o ambiție – ca tatăl să aibă neapărat un flăcău. Probabil, să fiu tată de fată m-a făcut să fiu mai tată decât dacă aș fi fost tată de băiat. Ideea de a avea o fată mă face să mă simt mai mândru”, zice Corneliu.

dertyu

Părinții nu au legat niciodată ușile la dulapuri. Din contra, au pus în dulapurile care îi stârneau curiozitatea Mariei-Cătălina ceva al ei: un pachet cu biscuiți și covrigi, o farfurie și linguri de-ale ei, papucii ei etc. Astfel, fetița deschidea dulapul și știa că ea se joacă cu lucrurile ei, în timp ce mama – cu ale sale.

ertyu

Maria-Cătălina are o sumedenie de jucării educative. Una dintre ele este setul de fructe și legume care pot fi tăiate.

dfgtyhj

Cu ajutorul cuțitului, care este inofensiv, copilul devine stăpân pe situație, învață să împartă în jumătate fructele și legumele și chiar poate pregăti o salată, împreună cu părinții. Prin astfel de jocuri, copiii mai învață denumirile, culorile fructelor și legumelor, precum și regulile de alimentație sănătoasă.

sdfrtgyhujk

Jocul cu plastilina dezvoltă creativitatea mișcării mâinilor, gândirea și simțul estetic. Maria-Cătălina modelează din plastilină globuri multicolore pentru Pomul de Crăciun.

swdertyui

Cărțile de colorat și de desenat sunt o altă modalitate de a învăța culorile, animalele și plantele. De această dată, Maria-Cătălina a aflat ce plante și animale găsim vara în pădure și l-a ajutat pe ariciul din imagine să adune ciuperci pentru iarnă, prin desenarea unor ciuperci, cu excepția buretelui-pestriț care este otrăvitor.

sdertyuiopă

Cărțile senzoriale – cărți textile ce oferă copilului posibilitatea de a scoate sau a dezlipi piesele atașate, astfel dezvoltând motricitatea şi atenția celui mic. Anna a descoperit cărţile senzoriale după ce a aflat că este însărcinată, iar acum le şi confecționează. Îi ia cel puțin două săptămâni ca să confecționeze o astfel de carte și depune foarte mult suflet în ceea ce face, de aceea mama alege cu atenție persoanele care i-ar putea aprecia munca.

sdtyuio

Maria-Cătălina a descoperit că în interiorul primei păpuși Matrioșka se ascunde o altă păpușă, care conține încă o păpușă și așa mai departe. Acest tip de jucării sunt confecționate din lemn și îl învață pe copil mărimile (noțiunile de mare, mediu și mic).

swdertyui

Anna Comendant are o pasiune moștenită de la mama sa – de a croșeta și a broda. Această pernuță brodată de ea este un cadou pentru fiica Maria-Cătălina. La moment, mama croșetează câteva flori pentru o rochie de primăvară. Nu este la prima încercare – a mai croit o rochiță de vară cu elemente naționale. A început să croiască alte două rochițe, dar nu le poate coase din cauză că Maria-Cătălina nu tolerează zgomotul mașinii de cusut.

 dfgtyh

Maria-Cătălina recită poezii, cântă și cunoaște câteva litere: „t”, „o”, „a”, „m”. Alfabetul colorat este un cadou de la bunica sa, Angela. De asemenea, nepoțica a primit drept cadou de Crăciun mai multe cifre confecționate din materiale textile.

dsertyuiop

„Cel mai frumos cadou pentru un copil este un album de fotografii. Regăsești aici cele mai frumoase momente din viața unui copil”, spune mama.

La moment, mama croșetează câteva flori pentru o rochie de primăvară. Nu este la prima încercare – a mai croit o rochiță de vară cu elemente naționale. A început să croiască alte două rochițe, dar nu le poate coase din cauză că Maria-Cătălina nu tolerează zgomotul mașinii de cusut.

sdfrtyui

Aceasta este cutia cu comori. De la șase luni, Maria-Cătălina a avut acces la diferite obiecte mici. Părinții nu au ascuns nimic, chiar și cu riscul ca fetița să le pună în gură.

„Ea a încercat o dată să mănânce o bucată de morcov fiert și s-a înecat. Atunci eu i-am explicat de ce s-a înecat și de ce trebuie să o scoată din gură. Avem încredere în copilul nostru și știm că nu va mai introduce obiecte mici în gură”, a adăugat mama.

dfrtgyui

Momentul pentru a ieși afară, doar că săniuța nu poate aluneca pe glod.

edrty

Și ciorapii pot fi „educativi”

sedrt

Copiii devin „invizibili” când pun mâinile la ochi. Această păturică pe care se rostogolește Maria-Cătălina a fost cusută de bunica Angela.

drftyu

Cheia educației eficiente este comunicarea. Mama îi explică Mariei-Cătălina de ce trebuie să îmbrace scurta și ce se va întâmpla dacă va răci.

dftgyuio

„De multe ori, eu sunt implicat în jocurile lor. Adesea, fiica îmi spune să alerg după ea sau se ascunde după mine”, povestește tatăl.

sdfg

„De multe ori, eu sunt implicat în jocurile lor. Adesea, fiica îmi spune să alerg după ea sau se ascunde după mine”, povestește tatăl.

dfgtyhu

Corneliu Comendant este designer grafic și fost profesor universitar. Spune că uneori munca îi ocupă prea mult timp și are impresia că neglijează întreaga familie, mai ales când e nevoit să stea seara în fața computerului, ca să finalizeze vreun proiect.

Pe Anna o caracterizează ca ființa perfectă și femeia care reușește să îl facă fericit: „Nu m-aș fi căsătorit cu ea, dacă nu aș fi știut că ea va fi mama copiilor mei. Nu am nevoie de suplimente de dragoste și de afecțiune, Anna e persoana de încredere și femeia alături de care vreau să îmbătrânesc. Este meritul ei că Maria-Cătălina cunoaște atâtea lucruri, a avut răbdarea și puterea să insufle fiicei noastre atâta dragoste față de carte, de cântec, de casă, de jucării”.

dfgtyui

Ea este Feia, de rasa Labrador. Este câinele unei prietene de familie și, de jumătate de an, a devenit prietena Mariei-Cătălina.

edrtyu

Maria-Cătălina ia de acasă covrigi și bucăți de carne. Covrigii – pentru ea, carnea – pentru Feia.

dftgyuio

dfgh

Feia învață repede și nu este agresivă. Împreună cu Maria-Cătălina, se dă pe tobogan și face urme pe zăpadă.

sdfrtgyu

dfgty

ftgyuio

De-a v-ați ascunselea cu mama.

sxdfrtgyu

„Am introdus tactica de a-i arăta Mariei-Cătălina ce s-a întâmplat și de a-i povesti ce simte, atunci când ea cade, se lovește și plânge. Acum, dacă se lovește sau cade, are tendința de a-mi arăta unde și cum s-a întâmplat”, ne spune Anna Comendant.

asedrty

Tatăl Corneliu consideră că între soț și soție trebuie să existe o relație sănătoasă, bazată pe sinceritate, afecțiune și comunicare, mai ales că cei mici simt dragostea părinților și vor ști să o transmită în același mod atunci când vor crește.

sdfrgtyu

O regulă în casă – după ce s-a jucat cu Feia, Maria-Cătălina își spală mâinile, fiind supravegheată de părinți.

dfgthyu

Cântece românești pentru copii, alături de bunica Angela.

„Elefantul Cici”, „Iepuraș cuconaș”, „Un motan cât un pisoi”, „Alunelul”, „Tu, eu și-o umbrelă”, „Frate Ioane” – doar câteva dintre cântecele pe care le-a învățat întreaga familie.

sdfrtg

Bunica Angela este profesoară de matematică la Liceul Teoretic „Vasile Vasilache” din Chișinău. A participat cu elevii la diferite competiții, de unde a venit cu numeroase medalii. Unul dintre concursuri este „The smartest bunny” din România, cunoscut în rândul școlarilor și preșcolarilor.

dfrtgyu

Bunicul Andrei, tatăl Annei Comendant, face parte dintr-o echipă de futsal, cu jucători amatori, și a adunat mai multe medalii în palmares. În clasa a opta a fost campion național la atletică ușoară. A început să joace minifotbal cu peste 40 de ani în urmă și a continuat cu futsalul.

dfgty

De-a v-ați ascunselea cu mama și în casă.

drfgtyu

Pregătiri pentru a merge acasă. Maria-Cătălina își pregătește ochelarii de soare, ca să nu o deranjeze lumina reflectată de zăpadă.

dfrtgyu

Acasă o așteaptă alte jucării. Prin intermediul setului de bucătărie, Maria-Cătălina imită acțiunile pe care le fac părinții și bunicii atunci când îi pregătesc mâncarea.

ertyu

Un cadou confecționat de mama.

dfrtgy

Camera unde doarme Maria-Cătălina este una creativă. Copacul a fost desenat de părinți, când Maria-Cătălina „se afla în burtică”.

Anna ne-a povestit cum a învățat fiica lor să doarmă în pătucul ei: „Eram dispuși să dormim cu ea, în patul nostru. De la un timp, ea a prins firul că, dacă doarme în patul ei, poate să se învârtească și să ia orice poziție vrea. De atunci, în fiecare seară, Maria-Cătălina spune „patu-patu”. În timpul zilei poate să doarmă pe orice pat, însă, noaptea, doarme doar în patul ei”.

drftyui

Dacă în familia Annei domină matematica, atunci în familia lui Cornel domină muzica.

Cornel Comendant a învățat să cânte la fluier încă din clasa a doua și a făcut parte din orchestra de muzică populară a școlii. Începând cu clasa a patra, a învățat să cânte la trompetă și la pian, la Școala de muzică „Eugeniu Doga”.

rtyui

Cornel a cumpărat acest pian atunci când era student și obișnuiește să cânte seara. Anna, în schimb, este pasionată de bachata și salsa.

„Când eram însărcinată, apăsam pe clape și ascultam cum Cornel cântă. Probabil, de aceea Maria-Cătălina este atât de curioasă de tainele muzicii”, adaugă mama.

dfrgtyu

Pentru a evita ca Maria-Cătălina să deconecteze computerul de câte ori e prin apropiere, tatăl a mutat butonul de pornire a computerului lângă monitor.

dfrtyu

Cărțile cu autocolante stimulează inteligența copiilor și dezvoltă cunoștințele vizuale.

xsdfgtyuio

Anna Comendant își amintește, râzând, modul în care a spus Maria-Cătălina cuvântul „mama”: „La cinci luni, o legănam ca să o adorm, ea s-a enervat și a strigat „mama””. La scurt timp după aceasta, fetița a rostit și cuvântul „tata”.

sdfgthyui

Printre jocuri, soții Comendant ne-au destăinuit cum au făcut cunoștință: „Ne-am cunoscut pe Internet. Eram prieteni pe Facebook, însă nu ne cunoșteam în realitate”.

„Corneliu a publicat o piesă de-a formației „Taxi” și eu i-am scris că mi-a plăcut. Apoi, el mi-a zis că îmi trimite un album întreg. Ulterior, m-a întrebat dacă accept să ne vedem, eu am acceptat. Am făcut cunoștință la 25 martie, 2014. În octombrie ne-am căsătorit”, își amintește Anna.

Portretul este pictat în creion și l-au primit drept cadou de la pictorița Corina Cîrlig, stabilită în prezent în Germania.

dfgtyui

Pe o pagină a colorat mama, pe alta – Maria-Cătălina.

sderftyu

Cina pentru fetiță a pregătit-o tatăl. Mai întâi, a fiert legumele: cartof, roșie, morcov, ardei roșu și sfeclă.

dfrtyui

Apoi le-a mărunțit cu un blender, până a obținut o piure de legume. Între timp, cântă împreună cu Maria-Cătălina „Elefantul Cici”.

„Fiecare cântec pe care îl ascultă fiica trebuie învățat și de noi, ca ulterior să îl cântăm împreună. Să petreci timpul cu copilul nu înseamnă să îi pui desene animate sau cântece și să îți cauți de alte treburi”, adaugă Anna.

xdcfgh

dfrty

Soții au primit un album pentru primul an de viață, însă recunosc că nu reușesc să îl completeze zilnic. Maria-Cătălina a învățat deja cum se numesc părinții și bunicii.

defrtyu

Jocul „Găseștea perechea” – un joc intelectual care antrenează memoria și gândirea. Mama Anna Comendant a construit „un bloc cu mai multe etaje” și o învață pe Maria-Cătălina să numere. Fetița deja știe să numere până la 10.

sdrfty

Cornel ne arată cel de-al doilea cadou pe care i l-a făcut Maria-Cătălina, cu ajutorul Annei.

Tatăl ne-a povestit că a asistat la nașterea copilului și a rămas entuziasmat de experiență.

„În perioada sarcinii, amândoi ne-am îngrășat. De fapt, mulți bărbați se îngrașă în timp ce femeia e însărcinată. E un fel de simbioză. Psihologic, te simți la fel de gravid ca soția, te simți parte din proces. De multe ori, unii bărbați pot simți mișcările fătului, chiar dacă se află la serviciu, sau pot avea contracții”, adaugă Corneliu.

dftgyu

Cina a fost pregătită de tata, în timp ce mama o ajută pe Maria-Cătălina să mănânce.

dfghyju
După cină, Maria-Cătălina își spală dinții de sine stătător.

sdftgyh

Primul dinte i-a apărut la 10 luni și de atunci își spală dinții împreună cu părinții.

sedrty

Distracție pe melodia „O furnică duce-n spate”, interpretată de Anna Comendant.

asderftyu

Seara este o bună ocazie de a urmări videoul realizat de tatăl Corneliu din filmulețele surprinse de părinți în primul an de viață al fetiței.

Anna și Corneliu Comendant spun că unii oameni îi consideră ciudați și se miră că fiica lor cunoaște atât de multe lucruri la vârsta pe care o are. Răspunsul este unul simplu: toate cunoștințele Mariei-Cătălina sunt rodul muncii, răbdării, dragostei, comunicării și atenției acordate de părinți. 

Sursă: suntparinte.md

Fotografiile au fost realizate de Vera Belocrîs

Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant Anna și Corneliu Comendant
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.