Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Romina Garas – fondatoarea „The Stage”, ONG-ul care își propune să promoveze tinerele talente

Romina Garas – fondatoarea „The Stage”, ONG-ul care își propune să promoveze tinerele talente imprimare

04.04.2017  

Romina Garas este studentă, iar recent a creat un ONG. Acesta poartă numele de „The Stage” și își propune să promoveze tinerele talente. Pe lângă acest ONG, Romina are zeci de activități care o țin ocupată ziua întreagă.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Romina Garas este tânăra care le reușește pe toate. Fiind studentă în anul III la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, găsește timp și pentru voluntariat. Se implică activ în proiectele ce țin de evenimentele ocazionale. Este președintele Comitetului Sindical Studențesc al Facultății de Limbi și Literaturi Străine din cadrul Universității  Pedagogice „Ion Creangă”. Și-a început mandatul de vicepreședinte al departamentului Resurse Umane în AIESEC și activează în calitate de președintele al Centrului pentru Tineret din orașul Cricova. Recent, împreună cu prietenii săi a înființat un ONG. Pe lângă activitățile sale zilnice, Romina găsește timp și pentru muzică. Despre activitățile sale principale, vise și scopuri, aflăm din interviu:

Romina Garas, aprilie 2017

- Romina, ce te-a motivate să faci voluntariat și cum reușești fiind studentă să găsești timp și pentru alte activități?

- Am început să mă implic în aceste activități încă din anul întâi de facultate. Atunci când nu știi exact ce vrei, te implici în toate ca să le vezi, să înțelegi dacă e ceea ce îți dorești să faci sau cel puțin dacă îți reușește sau nu. Așa am ajuns să fac voluntariat la radio, să scriu articole și să editez ziarul de Cricova. Pur și simplu încercam, era o dorință să capăt o experiență nouă. Îmi era complicat să îmbin studiile de la facultate cu activitățile din afara universității. Ideea principală este să prețuiești timpul tău, dar și timpul celorlalți. Atunci când știi cum să gestionezi corect timpul, cred că le vei reuși pe toate. În plus, cred că mereu găsești timp pentru ceea ce contează cu adevărat pentru tine.

Romina Garas, aprilie 2017

- Ești studentă la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine. Cât de utile îți sunt cunoștințele acumulate la universitate în activitatea ta de voluntar?

- De multe ori  mă gândesc la aceasta și pot să dau exemple concrete. Fiind studentă la facultatea de Limbi și Literaturi Străine, cunosc mai bine limba engleza, respectiv am fost acceptată în AIESEC, de unde pot să iau câteva instrumente de lucru ce țin de resursele umane, ceea ce am învățaț la pedagogie și psihologie. Cumva aceste lucruri  corelează între ele și îmi reușește să înțeleg mai bine ceea ce trebuie să fac. Ce ține de scrierea articolelor, editarea ziarului sau de experiența mea de voluntar la radio, pot să folosesc aceste abilități la scrierea tezei de an. Respectiv găsesc conexiuni peste tot sau pur și simplu îmi creez niște abilități care mă vor ajuta mai departe să mă descurc în oricare activitate.

- Voluntariatul în esență reprezintă conexiunea apropiată cu oamenii care te ajută mai ușor să te integrezi în orice mediu. Ce ți-ai dori să faci mai mult, voluntariat sau să predai elevilor limba engleză și spaniolă?

- Aș vrea să dezvolt din voluntariat o vocație proprie, din acest motiv am și înființat un ONG. De aceea tind să acumulez cât mai multă experiență, să văd ce reprezintă în totalitate voluntariatul și până la urmă să încerc cumva să îmbin toate abilitățile acumulate de la facultate cu vocația mea sau ulterior cariera mea de viitor. Îmi place să interacționez cu oamenii, să aflu lucruri noi și să învăț câte ceva de la ei.

- Mulți oameni preferă să facă voluntariat peste hotarele țării, pentru a aduce ceva nou în Moldova. Te-ai gândit să faci voluntariat într-o altă țară, ca să vezi diferențele dintre voluntariatul de la noi și din alte țări ale lumii?

- M-am gândit la asta, dar m-am prins în activitățile de aici și ceea ce facem noi în AIESEC este și schimbul intercultural. Vin voluntari din alte țări la noi, respectiv pot să acumulezi informațiile necesare chiar la tine acasă, fără să treci frontierele. Asta m-a stimulat totuși să rămân în țară și să continui cu activitățile pe care le am la moment. Eu consider că noi avem abilitatea de-a învăța foarte repede, chiar și o săptămână peste hotarele țării poate să te învețe sau să îți dea idei geniale, pe care poți să le implementezi la tine în țară.  Până la urmă, societatea noastră are nevoie de idei inovative și creative. Pentru mine voluntariatul chiar este o alinare a sufletului. Eu consider că dacă omul ar încerca cumva să fie mai util pentru societate și pentru alți oameni, el s-ar simți mai bine și ar contribui cumva la un progres continuu.

Romina Garas, aprilie 2017

- Știu că ești pasionată de muzică. Cum reușești să faci și muzică?

-  Uneori sunt nevoită să merg la compromise între activitățile de voluntariat și pasiunea mea interioară, reprezentată prin muzică, dar reușesc să particip la festivaluri, cel puțin în localitatea mea. Chiar de nu reușesc să merg în fiecare miercuri seara la repetiții. Un plus mare pentru mine este că lumea e înțelegătoare și de aceea le reușesc să le fac pe toate.

Romina Garas, aprilie 2017

- Cred că te-ai gândit la ceea ce vei face pe viitor. Cum îți vezi cariera profesională în timpul apropiat ?

- Probabil aș merge timp de un an peste hotare, ca să știu cum stau lucrurile acolo. Asta ar putea fi același masterat, dar încă nu sunt sigură. Ce ține de carieră sau de un job, probabil ar fi ceva legat de resursele umane, cel mai mult mă văd în domeniul dat sau ONG-ul pe care vom încerca să îl dezvoltăm și să facem din el o organizație cu un impact puternic asupra societății.

- Cât de apreciată este munca și efortul pe care îl depui în tot ceea ce faci?

- Se întâmplă că oamenii se uită straniu la mine, pentru că lor li se pare că ceea ce fac este o modalitate de a fi văzută peste tot, ceea ce de fapt nu e adevărat. Eu nu o fac ca să fiu peste tot, eu o fac, pentru că sunt lucruri care contează cu adevărat și aici este vorba nu doar despre  dezvoltare și obținerea unor abilități, dar este vorba despre a da ceva înapoi, a împărtăși din experiența proprie, a inspira oamenii să facă ceva mai mult sau de a motiva pe cineva să se implice pentru a schimba nu doar ceva la sine, dar și în societatea în care trăiește.

Oamenii pot avea diferite păreri despre mine sau în general despre voluntari, însă ceea ce până la urmă contează sunt vorbele bune sau impactul pe care l-am adus în viața unui om. Sunt oamenii care îmi spun că sunt uimiți de faptul cum le reușesc pe toate, dar este de ajuns doar să vrei și atunci vei reuși să faci tot ce îți dorești.

- Povestește-ne despre cele mai importante lucruri care te marchează ca personalitate?!

- Orice lucru bun pe care îl faci se întoarce îndoit, este ceea ce am învățat încă de la începutul activității mele de voluntar. Chiar dacă nu ești remunerat financiar, oricum ești remunerat prin oamenii pe care îi cunoști, prin conexiunile pe care le faci.

Avem un timp limitat, trăim doar o viață. Trebuie să ai timp pentru muncă, dar și pentru distracții. Trebuie să știi corect să le echilibrezi și să ai grijă la timp. Este important să le reușim pe toate, dar din când în când să faci ceva nou, pentru că aceasta te ține mereu tânăr.

Trebuie să fii disciplinat că să le reușești pe toate. Disciplina este o parte componentă a societății moderne care mai mult reprezintă o goană după timp.

Fiecare om este unic și trebuie să știi corect să apreciezi unicitatea fiecărui. Nu sunt oameni la fel și asta face lumea frumoasă, chiar dacă sunt și exemplare care te irită. Oricare om este o personalitate aparte și la sigur nu vei mai întâlni o astfel de persoană.

Trebuie să fii atent la detalii, pentru că din fiecare lucru putem învăța câte o lecție, indiferent de timp și spațiu. Important să vrei, iar atunci fiecare lucru te poate inspira să creezi ceva frumos.

Romina Garas, aprilie 2017

- Fiecărui om îi place să viseze, dar fiecare o face în felul său. Care este cel mai mare vis al tău?

- Mereu aveam o frică de a fi inutilă societății. Îmi doream să fac ceva pentru societatea în care trăiesc, să pot schimba cel puțin viața unui om. Eu  simțeam nevoia să ajut pe cineva și când ajuți un om la nevoie, te simți cumva mai bine. Ceea ce ține de viitor, eu îmi doresc ca lumea să înțeleagă importanța unei schimbări care vine din interiorul fiecărui, după care ea să răspândește în întreaga societate. Aș vrea ca unul dintre aceste valuri care se vor răspândi în societate să fie valul de bunătate și de suport  pentru oamenii care au nevoie de ajutor.

Eu nu spun că sunt un altruist complet sau un filantropist dedicat, dar vorbesc despre lucrurile simple și banale, care ar putea schimba viața unui om, cel puțin pentru o zi sau care ar putea să îl facă să se gândească la ceva mai mult decât la ceea ce face zilnic.

Interviu de Alina Șalamov, stagiară

Sursă foto: arhivă personală

Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017 Romina Garas, aprilie 2017
 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.