Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Număr record de vizitatori la cea de a cincea ediție a festivalului IA MANIA, iar satul Molovata a plecat acasă cu cele mai multe premii!

Număr record de vizitatori la cea de a cincea ediție a festivalului IA MANIA, iar satul Molovata a plecat acasă cu cele mai multe premii! imprimare

10.07.2017  

Sâmbătă, 8 iulie 2017, la Holercani a avut loc cea de a V-ea ediție a festivalului IA MANIA. În acest an, Asociația K LUMEA și primarii din 15 sate ale raionului Dubăsari și-au unit eforturile și i-au convins pe vizitatori că anume malul Nistrului este cea mai frumoasă, gustoasă, cea mai plină de talente și cea mai ospitalieră regiune din Moldova.

Organizatorii anunță că în acest an la IA MANIA a fost înregistrat un număr record de peste 11 mii de vizitatori.

Evenimentul a debutat cu Parada Portului Popular. Peste 200 de locuitori ai satelor din raionul Dubăsari, au participat la paradă. Aceștia au purtat cele mai frumoase straie naționale din localitatea lor.

Fiecare sat din raionul Dubăsari a avut propriul cort, în care i-au ademenit pe vizitatori cu tot felul de bunătăți locale - plăcinte, saralii, friptură, sarmale, dulcețuri, zeamă, porci la proțap, prepelițe la grătar, fructe proaspete din grădină și băuturi reci scoase din beci.

Împreună cu târgul de bucate tradiționale gătite de gospodinele din raionul Dubăsari, la IA MANIA a avut loc un adevărat spectacol culinar. Chiar în fața vizitatorilor a fost gătită o mămăligă de 300 de kg. La prepararea acesteia s-a folosit aproape 40 kg de făină de porumb.

Peste 10 meșteri populari atât din țară, cât și din România, au participat la festival cu ii autentice, iar comunitatea „Șezătoare Basarabia" a oferit lecții gratuite de cusut ii și de împletit coronițe, tuturor doritorilor.

Aproape 120 de artizani din Republica Moldova și din România și-au vândut produsele autentice la târgul meșteșugarilor. În vânzare am avut catrințe, traiste, opinci, cușme de miel, maiouri ornamentate, accesorii brodate manual, covoare tradiționale.

În acest an, Concursul MândrIA a fost câștigat de grupul artistic în frunte cu designerul Piotr Alii. Acesta a cucerit jurații prin colecția „Blăstăm Basarabean".

Pictorul Petru Glavan a câștigat locul I la concursul de picturi murale "CAI VERZI PE PEREȚI" cu lucrarea "Doina".

La concursurile inițiate pentru satele raionului Dubăsari, satul Moldova, în frunte cu primarul Igor Brânză, a luat cele mai multe premii.

La trânta tradițională a raionului Dubăsari, titlul de cel mai voinic flăcău a fost câștigat de Ion Gavrilaș din satul Molovata. Acesta a dus acasă și premiul mare - un berbec de aproape 50 de kg.

  • Premiul „Pâinea Dubăsarilor" a revenit gospodinelor din satul Molovata, care au gătit un colac de 1 metru în diametru și a cântărit 16 kg. Menționăm că primarul satului Molovata, domnul Igor Brânză a scos colacul la licitație direct pe scena la IA MANIA contra sumei de 100 euro și 200 de lei. Banii au fost donați unei familii nevoiașe din satul Molovata.
  • Premiul „Sarmaua Dubăsarilor" cu frunze de varză, de zmeură, cu sfeclă, a revenit gospodinelor din satul Molovata.
  • Premiul „Plăcinta Dubăsarilor" a fost câștigat de gospodinele din satul Coșnița. Acestea au gătit plăcinte bătrânești și saralii cu brânză.
  • Premiul „Tăria Dubăsarilor " a revenit Consiliului Raional Dubăsari, și anume președintelui raionului, Grigore Policinschi. Țuica din vin a fost preparată pe loc, chiar în fața vizitatorilor.

Momentul culminant al evenimentului a fost hora gigantica când sute de vizitatori au încins pământul la IA MANIA timp de câteva minute!

​Distracția a ținut până dimineață. Concertul LIVE a fost susținut de Nicu Mâță, Lia Taburcean, Via Dacă, Pasha Parfeni, Valentin Uzun, Victoria Lungu și ansamblurile păstrătorilor de folclor din raionul Dubăsari.

FESTIVALUL IA MANIA A FOST ORGANIZAT DE KLUMEA ÎN COLABORARE CU CONSILIUL RAIONAL DUBĂSARI ȘI A FOST SPRIJINIT DE: USAID, AMBASADA SUEDIEI DIN REPUBLICA MOLDOVA, BRANDURI DININIMĂ, FUNDAȚIA STURZA, CAPAROL, MOLDECO, BETTY ICE, ELEFANT.MD, NANU MARKET, FABRIC STUDIO, MODELING SCHOOL ALEXANDRINA ȚURCAN.

PARTENER MEDIA GENERAL: TVR MOLDOVA

PARTENERI MEDIA: JURNAL TV, REALITATEA TV, TV8, NOROC TV, NOROC FM, KISS FM, EA.MD, AGORA.MD, UNIMEDIA, UNICA, ȘTIRILOCALE, MOLDOVA9, MADEIN.MD, DIEZ.MD

IA MANIA 2017 IA MANIA 2017 IA MANIA 2017
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.