Tanzania, România și Republica Moldova sunt alte câteva coordonate de pe glob pe care costumul național a fost purtat cu demnitate de concetățeni de-ai noștri.

„Suntem aici în Tanzania, în orașul Dar es Salaam, la un eveniment caritabil ONU unde trebuia să ne prezentăm țările de origine", povestește Sanda Cojocaru.
În această poză din Tanzania Sanda este alături de mama ei, Violeta Cojocaru, specialist în comunicare UNICEF în Republica Democratică Congo, și Lilia și Igor Podgurschi.

Luminița Pascari, prezentator de programe radio la DIXI Media, a prezentat, în octombrie 2012, spectacolul de Ziua orașului Dorohoi, cu ocazia împlinirii celor 605 ani de existenţă documentară a localităţii Dorohoi, Botoșani.
Luminița a fost acolo alături de ansamblul de dansuri „Speranța" din Glinjeni, raionul Fălești. Iar despre acest serial de costume tradiționale pe Știripozitive.eu exclamă: „E o inițiativă extrem de frumoasă şi foarte interesantă această idee de a realiza un serial cu oameni şi haine tradiţionale purtate pe glob".

La 1 decembrie 2012, interpretul Ion Paladi, artist emerit, a lansat videoclipul la piesa „Dorul Basarabiei”, pe care o cântă împreună cu orchestra „Lăutarii”. Videoclipul conține o istorie de dragoste, impresionantă și foarte emoționantă, iar Ion Paladi poartă haine tradiționale.

Programul expoziției „Moldova Fashion Expo”, organizată la Chișinău, între 15 şi 18 noiembrie 2012, la care au participat 85 de companii din Republica Moldova, a inclus și o prezentare a costumelor naționale, create de designerul Maria Cristea.

Costume naţionale autentice. Bluze şi cămăşi în stil „etno”. Textile pentru interior; feţe de masă, prosoape, draperii. Plus multă dragoste pusă în ele. Toate acestea înseamnă designerul meșter popular Maria Cristea.

De la Sărbătoarea Meșterilor Populari „La poalele Țiglei” în satul Văsieni, raionul Ialoveni, desfășurată în august 2012, nu putea să lipsească maestrul Victor Pelin.