Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (II)

Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob (II) imprimare

Din Tanzania până în Republica Moldova, alte câteva experiențe și emoții legate de portul național, rememorate aici în imagini și mărturii

08.01.2013  

După succesul episodului 1 din „Costumul tradițional purtat cu demnitate pe glob” de concetățeni de-ai noștri – de la Chișinău până la Alabama – am surprins alți câțiva oameni care au găsit în 2012 ocazii potrivite pentru a participa cu port național la diverse evenimente din lume.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

Tanzania, România și Republica Moldova sunt alte câteva coordonate de pe glob pe care costumul național a fost purtat cu demnitate de concetățeni de-ai noștri.

„Suntem aici în Tanzania, în orașul Dar es Salaam, la un eveniment caritabil ONU unde trebuia să ne prezentăm țările de origine", povestește Sanda Cojocaru.

În această poză din Tanzania Sanda este alături de mama ei, Violeta Cojocaru, specialist în comunicare UNICEF în Republica Democratică Congo, și Lilia și Igor Podgurschi.

Luminița Pascari, prezentator de programe radio la DIXI Media, a prezentat, în octombrie 2012, spectacolul de Ziua orașului Dorohoi, cu ocazia împlinirii celor 605 ani de existenţă documentară a localităţii Dorohoi, Botoșani.

Luminița a fost acolo alături de ansamblul de dansuri „Speranța" din Glinjeni, raionul Fălești. Iar despre acest serial de costume tradiționale pe Știripozitive.eu exclamă: „E o inițiativă extrem de frumoasă şi foarte interesantă această idee de a realiza un serial cu oameni şi haine tradiţionale purtate pe glob".

La 1 decembrie 2012, interpretul Ion Paladi, artist emerit, a lansat videoclipul la piesa „Dorul Basarabiei”, pe care o cântă împreună cu orchestra „Lăutarii”. Videoclipul conține o istorie de dragoste, impresionantă și foarte emoționantă, iar Ion Paladi poartă haine tradiționale.

Programul expoziției „Moldova Fashion Expo”, organizată la Chișinău, între 15 şi 18 noiembrie 2012, la care au participat 85 de companii din Republica Moldova, a inclus și o prezentare a costumelor naționale, create de designerul Maria Cristea.

Costume naţionale autentice. Bluze şi cămăşi în stil „etno”. Textile pentru interior; feţe de masă, prosoape, draperii. Plus multă dragoste pusă în ele. Toate acestea înseamnă designerul meșter popular Maria Cristea.

De la Sărbătoarea Meșterilor Populari „La poalele Țiglei” în satul Văsieni, raionul Ialoveni, desfășurată în august 2012, nu putea să lipsească maestrul Victor Pelin.

 

 

 

Tanzania. Lilia și Igor Podgurschi și Sanda și Violeta Cojocaru România. Luminița Pascari. România. Luminița Pascari. Republica Moldova. Interpretul Ion Paladi. Republica Moldova. „Moldova Fashion Expo”. Costume naționale create de Maria Cristea. Republica Moldova. Maria Cristea. Republica Moldova. Maestrul Victor Pelin.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.