Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  (VIDEO) Natalia Matiescu – brutăreasa pentru care pâinea artizanală este un mod transmitere a emoțiilor

(VIDEO) Natalia Matiescu – brutăreasa pentru care pâinea artizanală este un mod transmitere a emoțiilor imprimare

08.06.2020  

Natalia Matiescu este fondatoarea brutăriei „Iarba noastră”, în cadrul căreia și activează în calitate de brutar. Coptul pâinii pentru acesta este o pasiune încă din copilărie, iar unul dintre factori, după cum susține Natalia, este și genetica.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

„Probabil este și ceva genetic, pentru că buneii mei la fel coceau pâine și s-a transmis cumva această pasiune. Am observat că îmi place acest proces și că această stare de bine pe care o simt eu o pot transmite și celorlalți și totul a decurs foarte firesc”, susține creatoarea de pâine Natalia Matiescu.

De profesie Natalia este jurist. La baza acestei alegeri au fost părinții meșteriței care și-au dorit ca fiica lor să îmbrățișeze o specialitate de perspectivă. Brutăreasa, însă, mereu a fost cu gândul și inima la pâine, procesul căreia o fascinează de la măcinarea grâului și până la tăierea unei felii de pâine proaspăt scoasă din cuptor. De aceea, meșterița nu a ezitat să facă o a doua facultate, și anume Biochimia, care i-a oferit un bagaj de cunoștințe teoretice numai bun pentru a-și urma pasiunea: „Eu am făcut biochimia cu scopul de a cunoaște mai detaliat ce înseamnă microbiologia pentru că pâinea este, de fapt, știința microbiologică, pentru că maiaua este o cultură vie și îmi era interesant să cunosc despre aceste lucruri la nivel de știință ce înseamnă pâinea.”

Pe lângă pasiunea pentru coptul pâinii, Natalia este fascinată de domeniul botanicii în întregime. Obișnuia să culeagă plante, iar mai apoi să creeze propriile combinații de ceaiuri, timp în care a și luat naștere conceptul „Iarba noastră”. Întrucât la baza pâinilor sale artizanale stau culturile de cereale și maiaua care este o cultură vie, brutăria continuă să activeze sub acest nume până în prezent.

Brutăreasa susține că nu a tins niciodată să creeze o afacere din această activitate, dar chiar și acum, acesta coace pâini deosebite cu aceeași pasiune: „Eu sunt o fire de om care „dați-mi pace și eu vă dau o mie de ori pace”. Eu nu sunt persoana care să ia inițiativa în mâini. Fac o pâine, două, mie mi-e bine, dar oamenii au văzut un potențial în mine mult mai mare și m-au scos din zona mea de confort și Tamara Șchiopu, cea care a conceput piața Eco Local, m-a ajutat să scot pâinea din cuptorul meu mic de acasă și să mă împart și cu oamenii. Niciodată nu ne-am dorit să fie aceasta o afacere și nici până acum nu cred că este o afacere. Da, este o mică afacere, așa percepe lumea. Acesta s-a întâmplat la fel de firesc, oamenii au adunat bani și cu ajutorul acestora a fost creată această brutărie.”

Pe cât de frumoasă, pe atât de provocatoare este profesia de brutar, iar pe Natalia chiar și dificultățile zilnice nu o pot opri din ocupația dragă sufletului ei. „Dificultăți tot timpul sunt. O dificultate este depășirea aceasta de a te trezi dimineața, la orele 2-3, eu mi-am asumat acest lucru și înțeleg că aceasta este viața unui brutar. O altă problemă sigur că este birocrația, întrucât meșterii artizanali nu prea sunt valorificați și nici încurajați de către stat, dar cu această problemă cred că nu mă confrunt doar eu”, povestește Natalia.

Un alt farmec al muncii sale constă în aprecierile din partea clienților, iar harta geografică a destinațiilor în care au ajuns produsele sale vorbește de la sine: „Maiaua la sigur a ajuns pe toate continentele. Pâinea a fost și prin Turcia, Italia, SUA – acum recent am transportat-o.”

Reporter: Ana Fomov

Imagini: Alex Gurduza

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.