Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  (VIDEO) Iraida Garabagiu, meșteriță: „Toate lucrurile, toate pasiunile trebuie încercate”

(VIDEO) Iraida Garabagiu, meșteriță: „Toate lucrurile, toate pasiunile trebuie încercate” imprimare

22.06.2020  

Iraida Garabagiu este fondatoarea „Fortunela Beauty”, marcă de produse cosmetice naturale și create manual. De profesie meșterița este inginer de microelectronică, însă odată cu apariția interesului pentru tot ce e natural, aceasta a început să studieze tehnologiile de confecționare a săpunurilor și nu a ezitat să frecventeze cât mai multe cursuri de perfecționare.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

„Dragostea mea față de cosmetică totuși rămâne pentru săpunuri. Acestea pentru mine sunt ca niște ființe vii. Este ceva foarte interesant, pot să compar acest proces doar cu cel de coacere al pâinii. Chiar dacă rețetele sunt exacte, până la final nu știi ce va ieși. Totul depinde de dispoziție, de ingrediente, de temperatură și de mulți alți factori. Iar o altă pasiune a mea sunt balsamurile din macerate de plante, descopăr acum o mulțime de plante și îmi place foarte mult”, spune meșterița.

Trecerea de la pasiunea pentru confecționarea săpunurilor destinate unui cerc restrâns de prieteni la o afacere în toată lege a fost firească și a venit de la sine, meșterița creând produse cu același interes și dedicație: „Eu ca atare nu prea am decis să fac acest lucru, dar treptat m-au rugat persoanele din jurul meu. Eu la început confecționam doar pentru familie, rude și prieteni, iar mai apoi oamenii mi-au cunoscut produsele mele și respectiv au apărut solicitări”.

Fiind o sursă nesecată de inspirație, Iraida nu se grăbește să preia prima rețetă găsită, întrucât, susține aceasta, fiecare din ele trebuie verificată minuțios și trecută prin filtrul propriilor cunoștințe teoretice. „Toate rețetele sunt stricte și despre toate trebuie să știi. Spre exemplu la săpunul cu lapte de capră trebuie să știi cum să dizolvi soda în lapte. Săpunul cu must în general are o tehnologie aparte întrucât el este dulce și se poate face boț imediat. Fiecare trebuie să știe aceste mărunțușuri care pe lângă practică necesită și posedarea multor cunoștințe. Este foarte multă informație în internet, foarte multe rețete și este foarte mare tentația de a le încerca pe toate, până nu am înțeles că toate rețetele trebuie verificate și gândite, nu poți lua simplu o rețetă din internet și să o faci. Eu mă bazez doar pe cunoștințele mele, iar dacă sunt rugată să realizez un produs în care eu nu sunt sigură, atunci nu mă apuc de el”, susține Iraida.

Precum orice lucru inițial necesită sprijin din partea celor dragi, meșterița a putut conta, în primul rând, pe suportul din partea familiei: „M-a susținut și m-a încurajat familia mea. Soțul în primul rând m-a susținut începând cu idei și continuând cu finanțarea”.

Meșterița se poate mândri cu o hartă geografică frumoasă, produsele sale bucurându-se de popularitate nu doar în Moldova, dar și în țări precum SUA și Canada. Acest lucru se datorează în mare parte și faptului că peste hotarele țării produsele naturale, și în special confecționate manual, sunt mult mai apreciate.

Pentru antreprenorii ce se află la început de cale, Iraida are un mesaj clar: „În primul rând să nu asculte pe toți cei care zic „Nu trebuie să încerci că nu-ți va reuși”. Trebuie mereu de încercat și până nu încerci, nu poți ști dacă se va primi sau nu. Iar în al doilea rând, acel lucru poate să se primească, dar persoana poate să nu primească plăcere de la acest proces. Toate lucrurile, toate pasiunile trebuie încercate”.

Dorința meșteriței a fost să-și înregistreze marca la numele căreia a muncit din greu, și a făcut-o, de ceva vreme aceasta se poate mândri cu certificatul mărcii Fortunela Beauty.

„Am avut o dorință foarte mare să-mi înregistrez marca – Fortunela Beauty, a fost așa o idee pentru viitor. Am început demult și am nimerit exact în perioada cu coronavirus, iar cu ajutorul doamnei Lida de la AGEPI am primit certificatul și sunt foarte bucuroasă și mândră de mine”, ne-a spus Iraida.

 

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei.  

Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Arhiva personală Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza  Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza Sursa: Alex Gurduza
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.