Prima pagină / Lucruri / Stil de viaţă  /  În stemă, cu stimă

În stemă, cu stimă imprimare

Geanta noastră identitară. O recunoașteți oriunde

29.02.2012  

Dacă am crea pentru Moldova o stemă mai nouă și mai umană, am pune această geantă acolo, în semn de stimă.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În marile aeroporturi ale lumii. Și în toate gările auto ale Europei. Cu șnur sau cu fermoar. Aparținând unui fost consilier prezidențial de acum câțiva ani. Sau unui fost prim-secretar sovietic care merge la piață. Lovită cu piciorul să facă loc alteia în autobuz. Uneori, folosită ca loc de șezut într-un tren aglomerat. Alteori, cu număr sau cu nume pe ea. Și întotdeauna așteptată cu emoție, pentru că în ea ajung la destinație semnele de dragoste.

Dacă am crea pentru Moldova o stemă mai nouă și mai umană, am pune-o acolo, în semn de stimă. Pentru că materialul acesta alb cu carouri colorate din care este făcută a ajuns, datorită nouă, pe mult mai multe meridiane ale globului decât tricolorul tradițional. Și face parte astfel din identitatea noastră.

Este celebra geantă, cunoscută și cu numele impropriu „Adio, Europa!" Unii îi spun sacoșă din rafie, alții - paporniță. Nu știm cum să o numim exact și corect, însă avem bănuiala că înțelegeți despre ce vrem să spunem.

Poate că este fashionable să porți o poșetă Louis Vuitton. Probabil că, atunci când ești urmat de un geamantan Samsonite, asta îți confirmă statutul de om solid. S-ar putea ca prezența pe umăr a unei genți de lux Chanel să fie semnul sigur că ești vedetă.  Însă atunci când ai nevoie de o geantă rezistentă şi încăpătoare, când trimiți sau primești dovezile de iubire de la cei apropiați - haine, cafea, panetoni, ulei de măsline și lista continuă cât să încapă în interiorul acestui obiect imens - geanta noastră identitară este de neînlocuit...

Și a devenit, iată, de neînlocuit și pentru Julia Roberts , surprinsă de fotografi ieșind din magazin cu o geantă în carouri.

Poate prindem, ca pe un taxi în Chișinău pe timp de ploaie ori ca pe ultimul autocar, microbuz ori autobuz care pleacă astăzi spre Roma, și vremurile în care geanta noastră în carouri va ajunge, pe merit, în stemă și va înceta să fie ironizată.

Cine nu a avut vreodată în casă o geantă ca asta, să arunce cu ea în noi.

Ștripozitive.eu | Igor Guzun | Aiciscriu.eu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.