Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  Rezoluţii pentru 2018: Despre cărţi din auzite

Rezoluţii pentru 2018: Despre cărţi din auzite imprimare

05.02.2018  

Cărțile ne pot schimba cu adevărat viețile: viețile celor care le citesc și viețile celor care le scriu. Lectura este singura activitate care ne lărgește perspectiva asupra lumii, sprijină dezvoltarea personală, dezvoltă imaginația și hrănește spiritul flămând de cunoaștere, toate în același timp.

Protagonistele noastre, Corina Gîsca şi Cristina Panaguţa au lecturat mai multe cărți în 2017, iar acum îți arată ce și-au planificat pentru anul 2018.

Dar tu, ce vei citi în 2018? 

Rezoluțiile propuse pentru anul 2018: CORINA GÎSCA

http://www.stiripozitive.eu/public/files/corina_gisca/1.jpg

Corina Gîsca are 22 de ani și este studentă la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", Iași, România.

 „Acestea sunt informațiile care datează numai existența mea pentru că cele care furnizează adevăratul fior al vieții mele sunt cărțile.

Discut mai des cu ele decât prin intermediul rețelelor de socializare și dau Like la fiecare lume glorioasă, Wow la fiecare personaj încununat cu calități nobile.", spune tânăra. 

„Febra Lalelelor” de Deborah Moggach

Vreau foarte mult să simt febra acestei cărți în mâinile mele, recunosc, am privit filmul și am făcut o obsesie pentru această operă care surprinde cu măiestrie și eleganță atmosfera din Amsterdamul secolului al XVII-lea, imortalizând aproape toate defectele umane într-o alegorie tristă, ancorată și în prezent. Vanitatea, mândria, arta, iubirea și suferința se încolăcesc perfect pentru a ne zugrăvi o poveste tulburătoare.

„Lupul de stepă” de Hermann Hesse

Las aici doar un fragment care mi-a atins coardele sufletului și mi-a trezit  dorința de a o devora în 2018.

„Cum să nu fiu un lup de stepă și un sihastru jerpelit în mijlocul acestei lumi, când din toate țelurile ei nu împărtășesc nici unul singur, când nu sânt părtaș la bucuriile ei! Nu pot rezista multă vreme nici la teatru, nici la cinematograf, nu pot să citesc nici un ziar, rareori mai citesc câte o carte modernă, nu pot pricepe plăcerea și bucuria pe care oamenii speră să le afle în trenurile și hotelurile aglomerate, în cafenelele pline până la refuz, cu muzica lor languroasă și penetrantă”.

„Vremuri second-hand” de Svetlana Aleksievici

Am remarcat această carte imediat după ce am aflat de ea, iar după ce am citit și recenziile am rămas uimită. Este o istorie a simțurilor, nu a evenimentelor. Vremuri second-hand este un mausoleu literar închinat cetățenilor unui imperiu care a dispărut în trei zile, la fel de fulgerător cum Rusia țaristă a devenit, în 1917, Uniunea Sovietică. Dar este, mai presus de toate, un monument dedicat celor care, în cursul Istoriei, s-au simțit la un moment dat străini de vremurile pe care le trăiau. Acest exil interior nu poate fi mărturisit decât la persoana întâi, de la suflet la suflet.

„Văduva lui Moa” de Lucien Bodard

Am ales spre lectură această carte pentru că are, alături de valente literare incontestabile, și o reală valoare documentară, oferind cititorilor amănunte inedite despre liderul chinez și apropiații săi. Este povestea uneia dintre cele mai sălbatice lupte pentru putere. Este actuală și cred că necesită atenția noastră.

„Dragă Theo” de Vincent Van Gogh

Acest pictor remarcabil și viața sa complicată, împreună cu „Noaptea înstelată" au creat un impact emoțional covârșitor, din acest motiv am hotărât să îi cunosc viața și gândurile mai amănunțit. Această carte reprezintă o selecție de 415 scrisori și fragmente de scrisori din corespondența mult mai amplă a lui Vincent van Gogh (1853-1890) cu fratele său mai mic Theo (1857-1891) și acoperă un răstimp de 18 ani, din august 1872 până în iulie 1890, când pictorul s-a sinucis.

„Vânătoarea de stele” de Zoé Valdés

O carte destinată nouă: femeilor!  Exil, pasiune, boemă și destinul unei femei geniale care a trăit la limita dintre real și imaginar. Ăsta e arsenalul meu de detalii referitor la această carte, detalii suficient de atrăgătoare pentru a mă face să o încadrez la lecturile mele din acest an.

„Viața Şi vremurile lui Michael K” de J.M. Coetzee

Această carte mi-a fost recomandată de o altă cititoare înrăită, carte la care mi-a mărturisit că au năpustit-o lacrimile. Ca în romanul „Singur pe lume" de Hector Malot, povestea lui Michael K este una a supraviețuirii lipsite de iluzii, spusă în stilul alb, plin de forță. Personajul începe o adevărată odisee printr-o lume care-și poartă la vedere cicatricile mereu reînnoite ale unei istorii tragice.

„Lotte la Weimar” de Thomas Mann

Punând în centrul romanului figura lui Goethe, ceea ce mi se pare deja un motiv întemeiat pentru a o lectura, Thomas Mann reflectează asupra raportului dintre viață și artă, care l-a preocupat dintotdeauna, și conturează portretul unei epoci întregi. Rafinamentul stilistic, umorul delicat și finețea creionării psihologice care disting scriitura lui Thomas Mann îmi stârnesc curiozitatea și respect.

„A trăi pentru a-ți povesti viața” de Gabriel Garcia Marquez

De-a lungul acestui volum, artistul ne dezvăluie geneza și simbolurile din câteva dintre cele mai importante lucrări ale sale, precum Un veac de singurătate sau Dragostea în vremea holerei. Așa cum, am citit deja aceste opere hipersensibile și mi-au plăcut enorm, vreau să intru iarăși în lumea lui euforică.

- „Colonelului n-are cine să-i scrie” de Gabriel Garcia Marquez

Un scurt roman cu un titlu ce mi-a atras atenția cu ceva vreme înainte de a apărea actuala traducere în limba română și pe care aș fi fost tentată să îl citesc în original, dacă aș fi stat ceva mai bine în privința cunoștințelor de limba spaniolă. Pentru mine, semnătura lui Marquez înseamnă garanția unei lecturi speciale. Nu s-a întâmplat până acum să fiu dezamăgită, iar romanului dat nu cred că va fi o excepție.

 

 

Rezoluțiile propuse pentru anul 2018: CRISTINA PANAGUŢA  

http://www.stiripozitive.eu/public/files/corina_gisca/2.jpgCristina Panaguţa are 15 ani și este pasionată de cărți, proză și teatru.

„Cred că majoritatea poveștilor trebuie scrise la timpul potrivit, când inima încă simte subiectul, iar ochii îl văd, altfel povestea se răcește asemeni unei cafele, iar s-o încălzești din nou nu mai are sens."

Tânăra crede că literatura contemporană, în mare parte,

este mai mult o adunătură de sentimente cu diferite sensuri, fiind supraapreciată.

Din acest motiv este atrasă mai mult de literatura scrisă cu decenii și secole în urmă, fiindcă printre acele istorii se gustă și timpul pe care nu l-a reușit să-l apuce.

„Spre far” de Virginia Woolf

Am văzut cartea pe rafturile bibliotecii școlare și știam că este o carte cunoscută, de aceea în timpul apropiat aș vrea s-o citesc. Evenimentele din roman gravitează în jurul familiei Ramsay și a vizitelor pe care aceasta le face în Scoția, între 1910 și 1920. Frumoasa doamnă Ramsay, mamă a opt copii, este îndrăgită de toată lumea pentru plăcerea ei deosebită de a fi în mijlocul oamenilor, de a-i pune în legătură unii cu alții, de a-i determina să comunice, de a aplana conflictele dintre ei. În jurul doamnei Ramsay se petrec multe lucruri minunate, grație firii sale bune, a cărei amintire caldă le umple sufletul celor din jur chiar și după moartea femeii. Prin comparație, soțul ei, domnul Ramsay, întruchipează masculinitatea absolută, bărbatul fiind un egocentrist care manifestă o permanentă nevoie de iubire și care nu este capabil să comunice cu semenii. Cele două personaje sunt, de fapt, simboluri pe care Virgina Woolf le folosește pentru a-și exprima viziunea asupra ambivalenței naturii umane și a valorilor în care crede.

„Metamorfoza” de Franz Kafka

Nuvela dată este considerată o revelație, fapt care m-a intrigat cu adevărat. Fiind parte a platformei goodreads.com, am citit mai multe recenzii pozitive despre operă. Personajul principal al cărții este Gregor Samsa, un comis-voiajor obișnuit, care se trezește într-o dimineață transformat într-o insectă monstruoasă. Cu mintea încă confuză după o noapte de « vise zbuciumate », Samsa nu își conștientizează imediat noua natură, prima lui grijă fiind faptul că a întârziat și că șeful său îi va pedepsi neglijența. Crezându-l bolnav, mama, tatăl și sora Grete bat la ușa camerei lui și îl roagă să deschidă.

„Mein Kampf” de Adolf Hitler

„Mein Kampf", în limba română- „Lupta mea" este de fapt un text memorialistic scris în două volume, între anii 1925-1926. Prima oară am găsit acest titlu în cartea de istorie, a doua oară în „Hoțul de cărți" scris de Markus Zusak. De obicei sunt îndreptată spre ficțiune și scrieri mai poetice, însă de dată aceasta am hotărât ca să-mi pun în plan să citesc și ceva din biografia unor oameni de rang mondial.

„Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov

Cartea dată reprezintă una din cele mai importante opere ale secolului XX, a cărei scriere și publicare a durat aproximativ 4 decenii, fiind considerat un manuscris pus pe foc, dar care „nu arde". Este vorba de Moscova anilor 1930, care primește vizita Satanei, deghizat ca „profesorul" Woland, un misterios gentilom „magician" de origini misterioase. Alaiul acestuia este alcătuit din Koroviev/Fagotto, motanul Behemoth, asasinul Azazello, Abadonna și vrăjitoarea Hella. Povestea de dragoste a dramaturgului cu cea de-a treia soție a sa, Elena Sergheevna Şilovschi, muza pentru personajul Margareta din carte, anii tulburi trăiți de acesta în regimul comunist al lui Stalin cu a lui lume coruptă, cât și gravele lui probleme de sănătate sunt câteva dintre reperele personale ale lui Bulgakov regăsite în „unul dintre cele mai bune romane rusești ale secolului XX", așa cum publicația americană „The New York Times" l-a apreciat.

„Fahrenheit 451” de Ray Bradbury

Fahrenheit 451 este una dintre cele mai percutante distopii imaginate vreodată. Într-o societate de consum, golită de orice repere valorice, oamenii sunt supuși unei neîntrerupte spălări pe creier, iar arderea cărților devine metafora supremă a pierderii identității. În romanul său, Ray Bradbury imaginează o nouă față a totalitarismului, completând astfel universurile create de George Orwell sau Aldous Huxley.

„Te blestem să te îndrăgostești de mine” de Nicolae Dabija

Cărțile lui Nicolae Dabija, precum „Tema pentru acasă" sau „Nu vă îndrăgostiți primăvara", m-au lăsat să aștept cu nerăbdare una din următoarele cărți ale scriitorului. „Te blestem să te îndrăgostești de mine" însumează toate poveștile de dragoste imposibile. Oana Nour este o tânără care refuză, inițial, să fie fermecătoare, deoarece vrea ca nimeni să nu se îndrăgostească de ea. Dură, rece, imposibil de înțeles, Oana reușește să îl facă pe El să o iubească mai mult decât orice, deși l-a avertizat să nu o facă. Să nu cadă în capcana dragostei, deoarece ea nu poate iubi pe nimeni.

„Mândrie și prejudecată” de Jane Austen

Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci fiice ale unui gentleman din mediul rural al Angliei secolului al XlX-lea, se află în fața unei dileme privind viitorul ei. Deoarece, după moartea tatălui, fetele nu aveau dreptul de a moșteni proprietatea, ea trebuia să își asigure o existență decentă, printr-o căsătorie convenabilă și sigură.

Acest lucru devine o obsesie pentru mama ei, care se arăta dispusă la orice compromisuri numai să obțină garanția că fetele ei nu vor rămâne fără un viitor stabil și sigur. O oportunitate neașteptată se ivește în clipa în care domnul Bingley și surorile acestuia se mută în vecinătate. În casa domnului Bingley se instalează, de asemenea, domnul Darcy, un gentleman renumit pentru manierele și educația lui, dar care manifestă o desconsiderare vizibilă față de oamenii de la țară.

 

Reporter: Tatiana Munteanu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.