Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  Cetatea Soroca: istorie și istorii în mărturiile lui Nicolae Bulat

Cetatea Soroca: istorie și istorii în mărturiile lui Nicolae Bulat imprimare

Istorie și istorii, poveste și povestiri de ascultat și învățat

27.12.2012  

Cine altcineva dacă nu Nicolae Bulat, ghidul, directorul și sufletul cetății Soroca, poate povesti cursiv, cu pasiune și inteligență tot ce este legat de cetatea Soroca.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Steluța Andrei | Știripozitive.eu

Această istorie și aceste istorii, povestite de Nicolae Bulat, directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, poate rivaliza cu poveștile audio din colecțiile de aur pentru copii, pline de învățăminte dar și spectaculoase deopotrivă.

„Atestată documentar la 1499, timp de trei secole cetatea Soroca şi-a dus rostul ei în viaţă. Aflată la margine de ţară, pe mal de Nistru, sute de ani garnizoana cetăţii a luptat cu cei care veneau să o cotropească. Vad, vamă, graniţă, securitate economică, securitate financiară, iată care a fost rostul cetăţii Soroca pe care o avem şi astăzi”, ne-a povestit Nicolae Bulat.

„Întâmplări multe hazlii au loc pe la cetate. Într-o seară intră un om şi zice că vrea să îmi dea o întrebare. Credeam că mă va întreba câte soţii a avut Ştefan cel Mare sau câţi copii din flori. Dar el m-a întrebat ce va mai fi peste 600 de ani aici. I-am răspuns că cetatea va fi şi peste 600 de ani, dar el deja nu. În schimb eu, cum fac excursii acum, aşa voi face şi atunci”, râde directorul Muzeului, Nicolae Bulat.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.