Prima pagină / Lucruri / Timp liber  /  Datorită lor scrisorile din Moldova ajung oriunde în lume. Timbrele moldovenești

Datorită lor scrisorile din Moldova ajung oriunde în lume. Timbrele moldovenești imprimare

Parcursul mărcilor în Moldova: de la primul la cel de-al 848-lea timbru

29.01.2013  

Fără ele, cele 48 milioane de scrisori prelucrate anual în Republica Moldova n-ar ajunge nicăieri. Sunt timbrele moldovenești.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Zilnic, 17 mii de kilometri prin țară fac poștașii din 1148 oficii poștale, pentru a reuși la timp să livreze corespondența", povestește Victoria Tănase, şef Secţia editorial-filatelică la Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei".

Steluța Andrei| Stiripozitive.eu

„Filatelia, cu zecile ei milioane de pasionați în lume este situată printre ramurile cele mai răspândite de colecționare. Există timbre la fel de valoroase ca o pictură sau o sculptură celebră şi oameni dornici să achite oricât pentru a intra în posesia unui timbru rar. Cu cât timbrul este mai rar, cu atât este mai valoros", afirmă specialiștii.

Timbre la Posta Moldovei

Uzuale și comemorative

Mărcile poştale pot fi atât uzuale, servind  exclusiv la francarea trimiterilor poştale, tipărirea lor făcându-se în tiraje foarte mari şi având o lungă perioadă de folosinţă, cât şi comemorative. Ultimele, deşi cu putere de francare, au un caracter ocazional, fiind emise pentru a consemna unele evenimente, emise în tiraje mici.

Timbre la Posta Moldovei

Marea majoritate a mărcilor poştale în lumea întreagă sunt imprimate pe hârtie, deși unele administraţii poştale au utilizat şi alte tipuri de suport, cum ar fi foiţa de aluminiu, lemn, argint sau aur, mătasea sau fibra sintetică. Toate acestea însă nu sunt decât excepţii și nu de puţine ori au un caracter speculativ şi nicidecum poştal.

Timbre la Posta Moldovei

În prezent, cele mai multe emisiuni sunt imprimate pe hârtie cretată, de altfel şi în cazul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei". Hârtia are o suprafaţă netedă şi lucioasă, obţinută prin acoperirea pe ambele feţe cu un strat mineral alb.

Timbre la Posta Moldovei

Dantelura mărcii

Un alt element nu mai puţin important al mărcii este dantelura, în privinţa căreia există o întreagă literatură, studii, pe piaţa filatelică.  Dantelura este tăietura în formă de dinţi pe marginile mărcii, obţinută în urma procesului de perforare a colii şi este destinată uşurării desprinderii mărcii din coala pe care a fost tipărită.

Timbre la Posta Moldovei

O marcă poştală la care lipseşte măcar un singur dinte nu mai prezintă interes pentru colecţionari

Timbre la Posta Moldovei

Guma de pe spate

La fel, un element nu mai puţin important la mărcile poştale este guma (adezivul, cleiul), aflată pe spatele unei mărci poştale. După gumaj pot fi depistate falsurile la mărci. O marcă poştală neştampilată va avea o stare perfectă pe ambele părţi. Orice atingere a adezivului (zgârieturi, amprente, pete) conduc la deprecierea mărcii cu până la 50 la sută din valoarea ei de vânzare. 

Timbre la Posta Moldovei

De la primul timbru moldovenesc până la cel de-al 848-lea

În Republica Moldova emiterea mărcilor poştale a luat avânt la 23 iunie 1991, în ziua primei aniversări de la proclamarea suveranităţii, fiind pusă în circuitul poştal o emisiune din trei mărci poştale ce poartă atributele statalităţii - Stema şi Drapelul.

Timbre la Posta Moldovei

Până în prezent au fost emise şi a introduse în circuitul poştal 848 de mărci poştale cu un tiraj de circa 275 milioane de exemplare, 211 plicuri cu marcă fixă cu un tiraj de circa 10 milioane de exemplare, 113 cărţi poştale cu marcă fixă cu un tiraj de 4 milioane și 670 de ştampile cu obliterare specială şi ocazională.

Timbre la Posta Moldovei

Tematica emisiunilor de mărci poştale şi efecte poştale este diversă: evenimente de ordin naţional şi internaţional, opere de artă şi artizanat, personalităţi remarcabile, domnitorii Moldovei, cetăţi, edificii de cult, festivaluri naţionale şi internaţionale, floră şi faună, sport etc.

Timbre la Posta Moldovei

Primele mărci din 2013

Programul emisiunilor de mărci poştale pentru anul 2013 prevede emiterea a 12 serii de mărci poştale printre care: „Artă: Mihai Eminescu în pictură", „Grădina Zoologică din Chişinău", „Ritualuri şi obiceiuri tradiţionale", „Personalităţi ilustre".

Prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova, anul 2013 a fost declarat „Anul Spiridon Vangheli", acţiune pe care Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei" o va marca prin emisiune poştală.

Victoria Tanase„Pentru cei care au încercat să colecţioneze o serie de mărci, aceasta devine o pasiune care îmbină efort (fizic şi financiar), seriozitate şi ştiinţă. În afara scopului lor strict funcţional - cel de francare a corespondenţei  - mărcile poştale îndeplinesc şi un scop cultural: ele au un limbaj specific - de comunicare între oamenii de pretutindeni. Astăzi, cei care la au în colecţii, sunt posesori ai unor valori adevărate, al căror preţ va fi fixat de timp", spune Victoria Tănase, şef Secţia editorial-filatelică, Întreprinderea de Stat „Poșta Moldovei".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.