Prima pagină / Lucruri / High Tech  /  E-book gratuit: GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori

E-book gratuit: GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori imprimare

16.01.2014  

„Dacă statistica este culegerea, prezentarea, analiza şi interpretarea datelor numerice şi o ştiinţă prin care învăţăm, gândim şi percepem realitatea cu ajutorul cifrelor, aceasta are o conexiune foarte apropiată cu alte doua domenii în care reflectarea, cititul,scrisul și expunerea sunt la fel de necesare: jurnalismul si comunicarea”, afirmă autorii proaspătului „GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori”, editat la Chişinău.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Mergând mână în mână, statistica, comunicarea şi jurnalismul pot genera consecinţe benefice pentru comunitatea umană. Pot ajuta oamenii să înţeleagă şi să conştientizeze ce se întâmplă în jurul lor şi să-i implice astfel în activităţile practice. Pot mobiliza autorităţile să obţină performanţe comparabile cu ţările spre care tindem să ne integrăm. Sau, pur şi simplu, să-i ajute pe toţi să ştie şi să cunoască mai multe, să să se orienteze mai bine în labirinturile lumii contemporane, să procedeze în mod conştient, să se dezvolte şi să trăiască o viaţă productivă”, spun autorii acestui „GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori”.

Ce conţine acest GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori:

• Limbajul statistic: deopotrivă ştiinţific şi pe înţelesul tuturor

• Erori comune: de la greşeli la exactitate

• Scrierea şi prezentarea cifrelor în jurnalism şi comunicare: unificarea cifrelor

• Procentaje şi riscuri: înţelegerea modificărilor relative şi absolute

• Umanizarea statisticilor: cifrele sunt de fapt despre oameni

• Ilustrarea statisticilor: de la grafice la infografice şi videografice

• Aspecte etice ale utilizării datelor statistice

• Glosar

 • Resurse.

Descarcă gratuit GHID_de_inelegere_i_relatare_a_statisticilor.pdf

„Această resursă conectează statistica, jurnalismul si comunicarea pentru a oferi instrumentele necesare ce aduc beneficii celor trei profesii, - de statistician, ziarist şi comunicator. În acest ghid veţi găsi recomandări, bune practici, observaţii şi experienţe inedite care să ajute angajaţii din media-media si sfera comunicării să prezinte statisticile într-un mod corect şi eficient. Ghidul este adresat şi celor care au început să-şi facă profesia la maşina de scris/ calculator, şi celor care nu o pot face bine decât cu gadgeturi”.

Ghidul a fost elaborat în cadrul Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii de Stat din Moldova în colaborare cu Biroul Naţional de Statistică (BNS) al Republicii Moldova şi cu suportul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Entităţii Naţiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen şi Abilitatea Femeilor (UN Women), Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA), Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) şi al Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Comun ONU „Consolidarea Sistemului Statistic Naţional”.

Autori: Ludmila Andronic, Mihai Guzun, Georgeta Stepanov, Ion Pârţachi, Igor Guzun

Coordonator PNUD Moldova: Aurelia Spătaru

Design şi tehnoredactare: Sergiu Corlat

Experţi BNS: Lucia Spoială, Director General al Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova; Ala Pâslariuc, şef serviciu informare şi comunicare cu mass-media

GHID de înţelegere şi relatare a statisticilor. Resursă pentru jurnalişti şi comunicatori.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.