Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Gheorghe Țărnă: „Toporaș este prima galerie care promovează artiștii născuți în Moldova la nivel internațional”

Gheorghe Țărnă: „Toporaș este prima galerie care promovează artiștii născuți în Moldova la nivel internațional” imprimare

28.04.2016  

Intenția Galeriei Online de Artă Toporaș este ca artiștii plastici născuți în Moldova să fie recunoscuți internațional, inclusiv și la noi acasă.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Gheorghe Țărnă este unul dintre artiștii plastici moldoveni a cărui creație a atras de la lansarea Galeriei Fineartmoldova.com a atras atenția amatorilor de artă din mai multe țări.

Anume pe acest motiv Fineartmoldova.com a recomandat lucrarea lui ”Bârfe” pentru o expoziție-concurs în Regatul Unit iar între 7și 8 mai vom merge cu ea la Stratford-Upon-Avon la baștina lui William Shakespeare. Tabloul va fi expus ulterior publicului la Londra între 15 și 28 mai 2016. 

Acest tablou ce cucerește prin finețe și eleganță și este înramat la cele mai înalte standarde speră să-și găsească un nou stăpân în Regatul Unit sau altundeva.

Colecția de artă a lui Gheorghe Țărnă de pe site-ul Galeriei Fineartmoldova.com reprezintă cele mai reușite tablouri originale, cât si printuri de artă cu imagini ale acestora.

Vă invităm să faceți cunoștință cu Gheorghe Țărnă

Gheorghe Țărnă 

Tablourile lui Gheorghe Țărnă cuceresc spectatorul cu simboluri și elemente decorative pictate cu multă iscusință.

Artistul plastic, născut în satul Ciuteşti, raionul Nisporeni în 1974, a făcut studii la Chișinău, la Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală și Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.

Potrivit profesorului universitar și criticului de artă, Eleonora Brigalda, Ţărnă posedă un rafinat simţ decorativ, el tratează suprafaţa bidimensională a pânzei în acorduri cromatice complementare și de o rară fineţe, stilizând forme într-o pensulaţie delicată fără a cădea în abstracţionism.

Înzestrat cu capacitatea de a percepe într-un mod aparte peisajul, în deosebi cel rural, pictorul moldovean preferă să nu fie prea sonor. Paleta sa este alcătuită doar din culori pastelate nuanțele cărora sunt selectate în funcție de tema abordată. Acestea de obicei sunt prezentate dintr-o perspectivă asimetrică, pentu a accentua relativitatea și originalitatea lucrurilor dominate de o viziune estetică magică.

Limbajul existențialist la care recurge frecvent pictorul denotă o căutare neîncetată a valorilor adevărate și a sensului vieții. Atribuind picturilor sale o conotație simbolică de caracter foarte personal, Țărnă preferă să evite imagini reale. În schimb, își dezvăluie emoțiile și memoriile vualate doar cu mișcări ușoare de pensulă cât și jocuri de lumină și umbră, pentru a crea o conexiune mai profundă cu spectatorul.

Pictorul lucrează în ulei și vopsele acrilice. Stilul său pare să fie influențat de Iurie Platon, artist moldovean în atelierul căruia Țărnă a evoluat după încheierea studiilor la Academie.

Printre picturile lui Țărnă cel mai înalt apreciate de critici de artă se numără: Pomul Vieții, Umbre de mesteacăn, Urme la hotar de sat și Scrisoare de la bunica.

De asemenea, Țărnă este primul pictor moldovean care a reușit să încadreze în tablourile sale desene făcute de fiica și feciorul său la o vârstă preșcolară. 

G.Ţ. Profil © Galeria Online de Artă Toporaş, fineartmoldova.com

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.