Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Seară poetică de joi cu Robert Șerban, la Librăria din Centru

Seară poetică de joi cu Robert Șerban, la Librăria din Centru imprimare

31.03.2017  

Librăria din Centru a găzduit pe 30 martie Seara Poetică a lui Robert Șerban, scriitor, jurnalist și editor român, care pentru prima dată a venit la Chișinău.

Votează: 5.0/5 (1 Vot )

În cadrul serii poetice de la Librăria din Centru a editurei Cartier, alături de Robert Șerban au fost: Moni Stănilă, Grigore Chiper, Emilian Gălaicu-Păun, Gheorghe Erizanu și Alexandru Vakulovski.

Moderatorul serii a fost Emilian Gălaicu-Păun, pentru care activitatea lui Robert Șerban are o putere deosebită și capacitatea de a inspira pe alții să scrie lucrurile ce trăiesc în interiorul sufletului.

Rober Serban

„Poezia lui Robert Șerban este ca o exagerare firească. Este ca și cum puțin s-ar înălța pe vârful degetilor, dar nu atât ca să se vadă pe el, cât să se uite la alții. Robert este un poet al dialogului, pe care nu l-aș putea circumscrie unei generații, pentru că dialoghează foarte firesc cu sine însuși și cu tinerii poeții’’, povestește Emilian Gălaicu-Păun.

Rober Serban

Pentru Robert Șerban astfel de întâlniri sunt ca o șlefuire.

„Ne lovim unii de alții de-a lungul vieții și la sfârșitul ei constatăm că avem fiecare câte ceva din celălalt. Pentru mine cititul este exercițiul intelectual cel mai complicat dintre toate, pe care tot mai puțini dintre noi suntem dispuși să îl facem. Tot mai puțin timp ne revine să stăm cu o carte în mână, pentru că suntem tentați să zapăm acest lucru firesc. Trebuie să povestim și celorlalți că cititul este actul intelectual formator prin excelență. Dacă nu citești, șansele tale ca om ți se diminuează și în primul rând șansele la frumusețe. O bună parte din frumusețile acestei lumi e în povești, iar poveștile cu precădere se găsesc în cărți”, spune Robert Șerban.

Rober Serban

Poetul Grigore Chiper a scris despre cărțile lui Robert Șerban. În cronicile sale, el a menționat impactul important pe care îl are creația lui Robert Șerban și modul deobesit în care tratează lucrurile. „Pentru prima dată când am luat cunoștință cu poezia lui Robert, mi-a plăcut simplitatea limbajului și claritatea ideilor. După care am citit o cronică a unui critic literar de la noi și mi-a plăcut ceea ce face, scrie ceea ce simte și trăiește cu adevărat’’, zice Grigore Chiper.

Robert Serban

La această seară poetică, Robert Șerban a dezvăluit unele lecții și experiențe pe care le-a învățat de-a lungul vieții. Pentru el poezia este un fel de a fi și de a transmite ceea ce ascunde sufletul său.

„Am constatat că dacă scriu mă cunosc mai bine și când pun cuvintele pe hârtie încep să am corelația mai bună cu mine, mă împac sau mă cert mai bine cu mine, oricum îmi sunt mai simpatic. Scriind, reușesc să deslușesc cât de cât din lumea asta în care trăiesc și cred că cel mai important mă ține aproape de propriul meu suflet. Scriu pentru că e singurul mod de a mă sonda și de mă întreba ce se întâmplă cu mine pe lumea asta?!” adaugă Robert Șerban.

Robert Serban

Seara poetica Seara poetica Seara poetica Seara poetica Seara poetica Seara poetica Seara poetica Seara poetica
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.