Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Dicționarul emoțiilor „Emoționar” de Cristina Leahu: toți sunt bineveniți să-l cumpere sau să doneze

Dicționarul emoțiilor „Emoționar” de Cristina Leahu: toți sunt bineveniți să-l cumpere sau să doneze imprimare

23.05.2017  

Cristina Leahu, născută în Moldova și locuitoare a Barcelonei, explică ce este „Emoționar”-ul - proaspăta ei carte, și cum se leagă în viața ei toate acestea: poezia – a scris cartea „Cercuri Ovale Care Râd”; Spania – locuiește cu familia și muncește de mai mulți ani la Barcelona; Moldova – este născută aici și își scrie cărțile în limba română; și inteligența emoțională – domeniul ei de studiu și practică profesională.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

– Sunt câteva zile de când ai anunțat că „Emoționar"-ul - acest dicționar al emoțiilor - este disponibil pentru a fi cumpărat oriunde în lume. Cum ți-ai definit emoția legată de faptul că un catalan ți-a cumpărat cartea în limba română? Și ce alte ecouri despre carte au ajuns deja la tine?

– Speranță și admirație. Sigur este un gest încurajator să primești sprijin din partea celor care îţi sunt mai străini. Cel mai plăcut și surprinzător este că îl primești și nu te aștepți. De altfel, acest catalan, este vorba de Xavier Mir, căruia îi mulțumesc încă o dată pentru suport, vorbește o română sticloasă și împărtășește cu gust limba și cultura românească. Este de admirat pasiunea și dedicația oamenilor în general. 

Emoționar de Cristina Leahu

– Ce-ai spus în această carte de 10 mii de cuvinte?

– Când vorbesc de cifre și numere îmi amintesc de „Micul Prinț” care spune că numerele sunt din lumea adulților, este orientativ numărul de 10 mii de cuvinte, în special am încercat să păstrez cât mai simplu „Emoționar”-ul, cât mai concis și cât mai exact. Simplu de altfel nu înseamnă și ușor, simplu înseamnă esență unei complexități. 

Și ilustrațiile: cum au fost gândite și realizate?

– Ilustrațiile sunt un subiect foarte special pentru mine, a fost un drum lung, am accesat mai mulți specialiști ilustratori cu care am făcut probe și am încercat să facem Emoționarul să curgă, într-un final am reușit. 

Julia Rube Rivarola a fost cea care a internalizat și incorporat ilustrațiile pe viu în Emoționar. O muncă dedicată, cu multa credință în acest proiect și cu explicații nocturne despre emoții taciturne. Îi mulțumesc pe această cale că s-a îmbarcat în acest curajos drum cu mine!

– „Emoționar"-ul poate fi comandat aici: https://publishizer.com/emotionar/ și în același timp ai lansat o campanie de finanțare a apariției acestei cărți pe https://www.gofundme.com/emotionar. Poți să explici - cu emoții sau fără - ce înseamnă asta și cum pot contribui, cum se pot implica oamenii care vor să o facă?

– Sigur că o voi explica cu emoții și multe. A fost un pas la care m-am decis pentru că importanța de a aduce un „Emoționar” în rândul vorbitorilor de română era mult mai mare decât orice alt gând că e greu să-l finanțezi, că oamenii nu sunt obișnuiți cu acest tip de campanie etc. 

Da, „Emoționar”-ul se poate precomanda pe https://publishizer.com/Emoționar/, este un timp limita în care trebuiesc depuse comenzile, au mai rămas 20 de zile. De aceea reiterez, dacă vă doriți „Emoționar”-ul, cumpărați-l acum pentru că această cumpărătură va ajuta ca el să apară la tipar. 

În același timp, am primit solicitări de a dona bani pentru carte, ceea ce apreciez și mai mult, aici se pot dona bani pentru realizarea cărții https://www.gofundme.com/Emoționar, tot ce depășește suma de 15$ include „Emoționar”-ul cadou. 

Până a organiza campanii de colectare de fonduri pentru familii vulnerabile, mereu mă gândeam, ei, na, o să donez 5€, parcă asta ar face o diferență...; după ce am implementat campaniile am învățat un lucru enorm, fiecare 1€ contează. Și îi îndemn pe toți să nu subestimeze valoarea nici unui bănuț, toți sunt bineveniți! 

Încă o dată vă mulțumesc pentru contribuția pe care o faceți. Datorită vouă, bunici cu nepoți vor putea citi „Emoționar”-ul, tați cu fiice, mame, soții, iubiți, frați și surori. Dar cel mai important, chiar tu îţi vei explora universul sinelui.

Fii tu inspirația pe care o cauți: https://www.gofundme.com/Emoționar

Emoționar de Cristina Leahu

– Uneori o carte ajută, poate salva chiar vieți. Alteori nici toate cărțile din lume nu pot ajuta. „Emoționar"-ul?

– În orice fac, plec de la o nevoie personală. Limba spaniolă mi-a dat acces la unele dintre cele mai bune surse de studiu și înțelegere a sinelui. Am descoperit cât de util mi-a fost să pot avea hărțile emoțiilor la îndemână, să identific că ura se poate manifesta și în formă de agresivitate sau resentiment, ranchiună sau neîncredere… sau bucuria poate genera atât euforie, cât și mulțumire.

Doar prin simpla identificare și denumire a lor am reușit să fac un salt în comunicare. Mi se pare esențial să știm să punem în cuvinte ceea ce simțim. 

„Emoționar”-ul te ajută să:

- identifici, numești și definești emoțiile

- să le exprimi în cuvinte

- să le explici celor din jur

- să te faci mai ușor înțeles de alții

Poate fi de folosit pentru:

- a face primii pași în descoperirea Eului 

- a îmbogăți vocabularul emoțiilor

- a pune în cuvinte ceea ce simți

- a ușura comunicarea cu alții

- foarte util în construirea relațiilor adult - copil / copil-adult

În concluzie, „Emoționar”-ul poate salva relații, poate stabili un raport sănătos între adulți și copii, poate elibera supărări și poate ajuta la crearea unei bunăstări emoționale.

– Cum se leagă în viața ta toate acestea: poezia - a scris cartea „Cercuri Ovale Care Râd"; Spania - locuiești cu familia și muncești de mai mulți ani la Barcelona; Moldova - ești originară de aici și ți-ai scris cărțile în limba română; și inteligența emoțională - domeniul tău de studiu și practică profesională?

– Ce bine este remarcat, sigur, îmi vine să pun o poză cu mine dansând tango. Sunt o căutătoare a emoțiilor, la început viața mi le-a generat, și unele dure de tot. Apoi am învățat cu timpul să mi le generez și să le gestionez eu.

Poezia…. Ce este poezia în viața unui om? O supapă sănătoasă prin care poți evacua emoțiile neexprimate. De acolo pornește istoria cu emoțiile. Conform enagramei, sunt trei mari triade de oameni, mentali, de instinct ăi de sentiment.

Eu sunt din a treia, pentru mine emoțiile au reprezentat o lume aparte, sigur mă simt îndatorată să fac această lume cunoscută, pentru că înțeleg că ajută să existăm mai bine și mai în pace cu noi înșine.

Așa se unește șirul celor enumerate anterior.

Moldova a sădit dorul, jalea, iubirea de patrie în mine, acolo am trăit abandonul și am cărat această durere cu mine în toată lumea.

În Barcelona am descoperit ce înseamnă respect, iubirea față de aproapele tău, așa cum el este sau nu este, am avut parte să cunosc și să mă școlesc cu maeștri precum Claudio Naranjo, Enric Cobrera, Laura Gutman, Clarissa Pinkola, Jean Shinoda Bolen, Jaqui Zieler, Daniele Flaumenbaum, Arianna Bonato și mulți alții, am furat meserie. Asta m-a adus nemijlocit să și dau, nu doar să primesc, astfel am ajuns să fac coaching în inteligenţă emoţională.

Așa s-a născut „Emoționar”, pentru toţi cei care sunt vorbitori de limba română. Cu multă mândrie scriu în română!

¡Olé!

Igor Guzun 

Blogul Cristinei Leahu poate fi vizitat AICI.

„Emoționar” de Cristina Leahu
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.