Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Conferință de comemorare a Unirii Basarabiei cu România, la Trento, Italia

Conferință de comemorare a Unirii Basarabiei cu România, la Trento, Italia imprimare

02.04.2018  

Cu ocazia aniversării a 100 ani de la semnarea Declarației de Unire din 27 martie 1918, în orașul Trento, Italia, Consulatul Onorific al României a organizat o Conferință de Comemorare.

La conferinţă au participat reprezentanți ai Asociației românilor din Regiunea Trentino Alto -Adige „Arta-a", Trentini nel mondo, Asociația de promoție socială  italo-moldavă „Arcobaleno"; președintele asociației culturale „Pro Cultura", Arrigo Dalfovo cu o activitate de peste 100 ani; Asociaţia italiană „Cultura classica", cercetătorul culturii dacilor Antonio Cossu; președintele asociației „Promart", care studiază artele, Maurizio Tomasi; jurnalistul și directorul revistei „Trentini nel mondo" - Alberto Tafner; parohul bisericii ortodoxe române din Trento  Ion Lupasteanu.

După partea oficială, unde a fost făcută o mică prezentare a evenimentelor istorice care au avut loc cu 100 ani în urmă în Basarabia, de către istoricul Davide Zaffi, au urmat dezbateri, unde au avut posibilitatea să intervină toți cei pasionați de istorie.

În cadrul eveniumentului, asociația „Arcobaleno" a prezentat o expoziție de carte  istorică dedicată evenimentului.

Deoarece evenimentul a trezit mult entuziasm și interes printre participanți, s-a propus organizarea a mai multor evenimente cu caracter istoric și cultural pe parcursul anului 2018. Propunerea a fost apreciată și susținută de Consulatul Onorific al României la Trento, Asociația Arta-a, cât și de celelalte asociații prezente în sală.

Aceste întâlniri au ca scop deschiderea unei  colaborări  și confruntări pe diverse teme istorice, vizând teritorile României și Republicii Moldova, în diverse perioade istorice, care vor avea loc în colaborare cu Centrul de istorie din Europa sud estică și centrală (CSSEO) din Trentino, Italia.

Este o inițiativă unică care va duce la împrospătarea, aprofundarea și de ce nu,  descoperirea și studierea istoriei și a evenimentelor istorice semnificative, din area geografică  a României și Republicii Moldova, pentru românii și moldovenii  prezenți în Trentino, dar și pentru  interesații de alte naționalități și băștinași.

 

Veronica Ciubotaru  

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.