Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Lecție de estetică pentru leul moldovenesc

Lecție de estetică pentru leul moldovenesc imprimare

06.02.2013  

În noiembrie curent, Leul moldovenesc împlineşte 20 de ani de existență. Cu această ocazie, Banca Națională a Moldovei „se gândește” să-i dăruiască…un nou „look”.

Veronica Coadă pentru Stiripozitive.eu

Recent, în incinta Muzeului Național de Artă a Moldovei, a avut loc vernisajul expoziției de numismatică „Bancnotele perioadei 1759 - 1918". Hârtiile valoroase prezentate au oglindit evoluția hârtiei-monedă pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. 

Publicul are şi acum ocazia nu doar să admire o valoroasă colecție de bancnote, și să participe la o lecție de înaltă cultură plastică. Directorul Muzeului, pictorul Tudor Zbârnea, a afirmat că expoziția este utilă pentru cultura plastică, pentru că prezintă o școală a monedei. „Aceasta este o lecție foarte bună de estetică și cred că mulți profesori de artă vor fi interesați s-o studieze", a menţionat artistul.

Prezent la eveniment, Ambasadorul Cehiei la Chișinău, E.S. Jaromír Kvapil, a explicat motivul desfășurării acestei expoziții la Chișinău prin faptul că avem o istorie comună: „Cândva unele teritorii ale spațiului românesc au făcut și ele parte din Imperiul Austro-Ungar, la fel ca și teritoriul ceh", a precizat Ambasadorul.

Fără a intra în detalii, diplomatul ceh a preferat să ofere cuvânt Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțan, care a afirmat că a venit la expoziție mai mult ca un iubitor de artă, decât ca specialist în domeniu. Guvernatorul a rămas fascinat de aspectul bancnotelor, adăugând: „Privesc cu invidie la bancnotele editate în 1914. Stau și mă gândesc că leul moldovenesc, ajuns la 20 de ani de existență, ar avea nevoie de un aspect mai modern, mai securizat. Dar acest lucru este la moment doar în proces de gândire".

Vizitatorii nu au rămas nici ei indiferenți față de expoziție, cei mau mulți s-au grăbit să mulțumească organizatorilor pentru frumoasa ocazie de a vedea o asemenea expoziție numismatică. Cu toate că au fost prezentate numai copiile acelor valoroase bancnote, organizatorii evenimentului s-au bucurat că expoziția a trezit un mare interes pentru oamenii de artă, care au venit nu doar să admire colecția, ci și să se inspire.

Expoziția a fost organizată în comun de Ambasada Republicii Cehe la Chişinău, Asociația Europeană de Numismatică cu sediul la Praga, Guvernatorul Băncii Naţionale şi Muzeul Naţional de Artă al Moldovei. Până acum „Bancnotele perioadei 1759 - 1918" au fost expuse în Cehia şi în alte câteva țări ale lumii. Aceasta va fi deschisă publicului vizitator până pe 3 martie.

Imagini: Cristian Osipov

Poze de la vernisajul expoziţiei pe site-ul web al Ambasadei Republicii Cehe la Chişinău.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.