Prima pagină / Lucruri / Cultură  /  Colecționari de cărți în epoca Internetului

Colecționari de cărți în epoca Internetului imprimare

11.02.2013  

În epoca internetului și a cărților în format electronic, Ala și Serghei au grijă de peste 8000 de cărți.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

Filologii Ala și Serghei Stupin, trecuți prin diferite profesii de-a lungul anilor, iubesc cărțile ca pe copiii lor și deja nici nu-și mai amintesc câte au citit până acum.

Colectionari Carti

„Buratino este povestea noastră preferată. Au venit într-o zi la noi la taraba cu cărți două persoane care arătau destul de solid, păreau a fi oameni care cel puțin au văzut cartea despre Buratino și știu povestea. Au întrebat dacă avem o anumită carte. Am spus că nu o avem. Iar la întrebarea dar unde putem găsi cartea dată, Serghei, în glumă le-a spus că o au Durimar și Tortila, eroi poveștii Buratino. Mare ne-a fost mirarea să auzim o altă întrebare: Dar pe ei unde îi putem găsi?", povestește Ala.

Ala Stupina

„Fără să stea mult pe gânduri, Serghei a arătat către pictorul Mișa și a spus: El este Durimar! Oamenii s-au îndreptat spre Mișa, iar eu am spus în șoaptă: S-a zis cu noi. Mișa a prins firul și a spus că el e Durimar, dar cartea pe care o caută, totuși, nu e la el", a povestit veselă Ala Stupina.

Serghei Stupin

„Este foarte important să poți citi istorie din paginile fiecărei cărți. De exemplu, urmărind o enciclopedie care are mai multe volume și a fost editată de-a lungul mai multor ani, poți să vezi cum s-au schimbat regimurile politice prin colegiul de redacție. Uneori anumite nume din redactorii cărților sunt șterse pentru că au suferit atunci din cauza represiunii sau au ajuns în închisori", povestește acum Serghei.

Colectionari Carti

„Un băiat s-a apropiat de taraba noastră cu cărți și răsfoia câte ceva, când un prieten l-a observat și a întrebat ce face, dacă vrea să cumpere cărți. Tânărul nostru s-a fâstâcit și, râzând a zis că nu, sigur că nu vroia să cumpere nimic, doar se oprise întâmplător. A reacționat de parcă îi era rușine că citește și asta ne-a întristat foarte mult", și-a amintit Serghei Stupin.

Colectionari Carti

„Există cărți care valorează o întreagă avere, pentru care oamenii licitează și pe care își doresc să le aibă. Acestea sunt cărți editate de obicei în tiraj mic, sau foarte vechi. Tot felul de oameni vin și vor să cumpere sau să facă schimb de literatură, unii doar întreabă. Pentru unii, prețul de 50 de lei este mare, iar cunoscătorii, pentru unele cărți sunt gata să plătească foarte mult. Anumite cărți se caută doar comandate special, se găsesc foarte greu, durează mai mult. Există și oameni care vor cărți doar pentru decor, dar ei sunt din fericire, puțini".

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.