Prima pagină / Lucruri / Sport  /  Cel mai tânăr arbitru junior a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Armwrestling din Bulgaria

Cel mai tânăr arbitru junior a câștigat medalia de aur la Campionatul Mondial de Armwrestling din Bulgaria imprimare

13.10.2016  

Ghenadii Ababii este cel mai tânăr membru al echipei naționale, care a devenit deținătorul medaliei de aur la Campionatul Mondial de Armwrestling din Blagoevgrad, Bulgaria, categoria Arbitru Junior! Tânărul este clasa a XII-a la Liceul ”Spiru Haret”, iar această realizare e un imbold de a munci și mai mult pentru a obține rezultate frumoase pentru Republica Moldova.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Ghenadii Ababii a acceptat să ne dezvăluie mai multe detalii despre Campionatul Mondial de Armwrestling din Blagoevgrad, Bulgaria, la categoria Arbitru Junior. Cât și detalii ce implică dezvoltarea acestuia în domeniul luptei ce necesită: concentrare, orientare și simț dezvoltat.

De când era mic, îi plăcea lupta antebrațelor, numită armwrestling.

„Mereu participam la campionatele de la școală fără a avea vreo idee despre tehnica mișcărilor, până când l-am cunoscut pe Alexandru Grumeza, antrenor și căpitanul echipei naționale la skandenberg, care mereu mă susține și mă ghidează”, spune Ghenadii.

asdrtfy

Fiind la Campionatul Național din România 2015, unde s-a făcut seminar de arbitraj, s-a gândit de ce să nu cunoscă armwrestlingul cu ochi de arbitru?!

„După evaluarea teoretică, am obținut categorie națională de arbitraj. Peste un an am fost selectat în echipa națională pentru a participa la campionatul mondial din Bulgaria, Blagoevrad. În urma unor testări teoretice și simulări de lupte, am fost atestat cu brio și am obținut certificatul de arbitru de categorie mondială, categoria junior. A fost o surpriză plăcută și neașteptată când arbitrul principal al Federației Mondiale de Armwrestling, Leonard Harkless, mi-a înmânat medalia”, spune Ghenadii.

qwert56yu7i

Pentru a ajunge la o așa performanță, sportivul este de părere că trebuie să fii atent la fiecare detaliu.

„Pe lângă cunoașterea regulilor, un arbitru bun trebuie să aibă un spirit de observație bine dezvoltat, condimentat cu o reacție intuitivă care îi permite să observe fiecare detaliu din timpul luptei, să proceseze informația și în cele din urmă să ia deciziile corecte”, afirmă câștigătorul.

asedrtfyuj

Ca și sportiv, Ghenadii își dezvoltă abilitățile de orientare cât și spiritul de observație.

„Pentru mine ca sportiv, abilitățile de arbitru mă ajută să înțeleg mai profund desfășurarea luptelor, îmi stimulează orientarea și concentrarea asupra unui campionat, și iarăși având viziune proprie asupra regulilor, îmi pot crea avantaje în timpul sau chiar înainte de comanda „ready, GO!”, spune Ghenadii.

qawertyu

Acest succes se datorează în mare măsură și persoanelor care-l susțin și care cred în forța lui de a reuși.

qwert6yu

„Vreau să le mulțumesc părinților, buneilor, antrenorilor, băieților din echipă, lui Darie Marcel, președintele Federației de Armwrestling din Moldova, pentru susținerea, încurajarea, ajutorul moral și financiar”, spune tânărul.

Pentru viitor, împreună cu echipa planifică să organizeze mai multe campionate naționale și internaționale, la fel și la nivel raional pentru promovarea și atragerea a mai multor sportivi în armwrestling”, mărturistește Ghenadii Ababii pentru Stiripozitive.eu.

Autor: Cristina Zeamă

Sursă foto: arhivă personală

armwrestling. armwrestling. armwrestling. armwrestling. armwrestling. armwrestling. armwrestling.
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.