Prima pagină / Lucruri / Business  /  Valentina Buhna, antreprenoare: „Secretul este în pașii mici, pe care trebuie să-i faci în afacere, pentru a evita eventualele eșecuri mari”

Valentina Buhna, antreprenoare: „Secretul este în pașii mici, pe care trebuie să-i faci în afacere, pentru a evita eventualele eșecuri mari” imprimare

17.06.2020  

Valentina Buhna este o meșteriță care deja de patru ani produce fructe uscate, pistil din fructe și crackeri din semințe germinate, toate sub denumirea brandului „Flavorya”. Producătoarea are în spate Facultatea de Business și Administrarea Afacerii și experiență de muncă în același domeniu. La fel precum mulți moldoveni, Valentina și-a încercat norocul și peste hotarele țării, această experiență, însă, a făcut-o doar să înțeleagă că cel mai bine se simte acasă.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Ideea de a produce fructe uscate i-a venit în momentul în care a înțeles că aceasta este cea mai bună alternativă a produselor din magazine, dar și cea mai eficientă metodă de păstrare îndelungată a fructelor și legumelor autohtone de sezon.

Toate produsele, după cum relatează Valentina, au un proces complex de producere, fiind create cu ajutorul unui deshidrator electric care îi permite să țină sub control timpul și temperatura la care sunt supuse produsele. Ceea ce ține de pistilul din fructe, acesta se obține din pireul de fructe proaspete care ulterior este supus procesului de deshidratare la aproximativ 50° C, fapt ce permite păstrarea tuturor proprietăților inițiale ale fructelor.

De cea mai mare popularitate, spune producătoarea, se bucură fructele uscate și crackerii, care pe lângă faptul că sunt apreciați, necesită mai mult timp și resurse.

De încurajat, Valentina s-a încurajat și singură, dar a primit nemijlocit și suport din partea familiei, în special din partea soțului care i-a devenit designer, consilier și șofer. Iar tot efortul său nu a fost în zadar întrucât feedback-ul din partea clienților, afirmă producătoarea, a fost peste măsura așteptărilor.

Pentru antreprenoare cel mai dificil la început de cale, dar chiar și acum, este să găsească furnizori care au marfă de calitate dar și canale de vânzări accesibile pentru producătorii mici. Cu toate acestea, în ultimele luni de activitate, Valentina susține că a înscris o ridicare a vânzărilor online, dar și a avut ocazia să colaboreze cu alți producători autohtoni.

Cel mai important lucru în procesul de transformare a pasiunii în afacere pentru Valentina a fost însăși pasiunea ei de a crea și dorința de a împărtăși produsele sale lumii întregi.

„Mereu auzeam că nu trebuie să te temi de eșec. Așa și este! Fiecare eșec sau reușită te învață lecții pe care nu ai putea să le înveți nicăieri în altă parte. Secretul este în pașii mici, pe care trebuie să-i faci în afacere, pentru a evita eventualele eșecuri mari”, susține Valentina.

Într-o perioadă de activitate relativ scurtă, produsele Flavorya au reușit să ajungă în Ucraina, Italia, Irlanda, Romania și chiar SUA, iar reacțiile de răspuns o încânta de fiecare dată pe producătoare. Dintre cele mai memorabile reacții pe care și le amintește Valentina sunt:
„– Se vede că faceți asta cu pasiune!”;
„– Я вас нашла, самая вкусная пастила в галактике!”;
„– Atât de original, o să le trimit și la ai noștri peste hotare să vadă că și la noi se fac lucruri bune și calitative.”

 

Reporter: Ana Fomov 
Imagini: Arhiva personală 

Aceste material a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală” implementat de Internews cu suportul Suediei. 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.