Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Drepturi egale la sănătatea reproductivă: 30 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor dotate cu echipament medical adaptat fetelor şi femeielor cu dizabilităţi

Drepturi egale la sănătatea reproductivă: 30 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor dotate cu echipament medical adaptat fetelor şi femeielor cu dizabilităţi imprimare

18.10.2017  

Raportul global Starea Populației Lumii 2017 a fost lansat de către UNFPA la nivel mondial pe 17 octombrie, acesta fiind axat pe accesul inegal la servicii de sănătate reproductivă. Iar fetele și femeile cu dizabilități din Moldova au început să beneficieze, de la 18 octombrie 2017, de acces la fotolii ginecologice adaptate necesităților lor în cadrul rețelei de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor din țară.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

UNFPA, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova, în parteneriat cu Biroul de Cooperare al Elveției (SDC) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a organizat pe 18 octombrie un eveniment public de lansare a inițiativei de echipare cu fotolii ginecologice adaptate fetelor și femeilor cu dizabilități în 30 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT) din țară.

Evenimentul s-a desfăşurat la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita" şi a avut loc în contextul lansării Raportului global UNFPA „Starea Populației Lumii 2017: O lume divizată: drepturile și sănătatea reproductivă într-o eră a inegalității", care evidențiază că inegalitățile au legătură directă cu bunăstarea materială și cu dezvoltarea economică a țării.

Rita Columbia, reprezentanta Fondului ONU pentru Populație în Republica Moldova, a menționat că cei care au de suferit de pe urma inegalităților economice și sociale sunt în primul rând tinerii, fetele și femeile din familii sărace, din zone rurale, sau cu o anumită dizabilitate.

În Republica Moldova locuiesc în jur de 187 mii de persoane cu dizabilități, dintre care jumătate sunt femei și fete. Majoritatea au dobândit dizabilitatea pe parcursul vieții.

Echipamentul medical adaptat fetelor și femeilor cu dizabilități a fost procurat și instalat în rețeaua Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor cu sprijinul Guvernului Elveției, în cadrul proiectului „Generație Sănătoasă". Cu prilejul lansării Raportului, Fondul ONU pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA) a prezentat și un filmuleț care vorbește despre drepturile reproductive ale femeilor cu dizabilități în Republica Moldova, care poate fi privit aici: http://moldova.unfpa.org/ro.videos

În cadrul evenimentului, au participat fete și femei cu dizabilități locomotorii din mai multe raioane ale țării, inclusiv mame tinere cu copii mici, a avut loc și un dialog public pe marginea necesității lor. Acestea s-au făcut auzite în fața oficialilor menționând că drepturile sexuale și reproductive ale persoanelor cu dizabilități sunt un subiect tabu în societatea moldovenească.

„Noi suntem triplu discriminate. Suntem femei, avem o dizabilitate şi vrem să fim mame. Chiar dacă este un drept al nostru este nevoie să-l demonstrăm. Avem multe istorii de succes care arată că suntem persoane obişnuite, cu anumite necesităţi, care dispar într-un mediu incluziv şi adaptat nevoilor noastre”, a menţionat Ludmila Iachim, Manager proiecte la AO „MOTIVAŢIE”.

Fiecare a doua femeie întâmpină bariere fizice, iar una din trei femei se ciocnește de atitudinea neprietenoasă a personalului medical. În pofida barierelor, în ultimii ani se atestă și unele progrese. Dotarea cu fotolii ginecologice adaptate femeilor și fetelor cu dizabilități reprezintă un bun exemplu în acest sens. 

Raportul „Starea Populației Lumii 2017" a fost lansat de către UNFPA la nivel global pe 17 octombrie și este disponibil pe www.unfpa.org/swop. Un supliment regional al Raportului despre situația drepturilor și sănătății reproductive în Europa Centrală și de Est, inclusiv Republica Moldova, poate fi accesat aici: www.eeca.unfpa.org/node/28117.

Potrivit Raportului, zece din cele mai egale 25 țări din lume se află în Europa Centrală și de Est, iar Republica Moldova se află printre ele. Cu toate acestea, există diferențe mari dintre țări și în interiorul acestora. Republica Moldova, bunăoară, se află printre cele 28 de țări din lume unde rata asistenței medicale specializate la naștere este de 100%. Pe de altă parte, țara noastră rămâne cu mult în urma celor dezvoltate la capitolul mortalității materne, sarcinii la rândul adolescentelor sau accesului la metode moderne de contracepție.

Mai multe detalii pe www.moldova.unfpa.org .

Reporter: Tatiana Munteanu

Video: Alexei Gurduza

Sursă foto: Swiss Cooperation in Moldova 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.