Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Istoria Olgăi Berdeu: „Sunt diferită...” | UN Women

Istoria Olgăi Berdeu: „Sunt diferită...” | UN Women imprimare

15.11.2017  

Olga Berdeu este o femeie cu dizabilități de 50 de ani din Chișinău, Republcia Moldova, și a participat în cadrul Programului de consolidare a participării în politică și în viața civică a femeilor cu dizabilități din Moldova „Avem abilități - dorim posibilități!”, susținut de UN Women în Moldova, prin Programul ONU „Femeile în politică”, și cu susținerea financiară a Guvernului Suediei. Programul și-a propus să dezvolte calitățile de lidere ale femeilor cu dizabilități și s-a desfășurat din iunie până în octombrie 2017.

„Să fii femeie cu dizabilități în Republica Moldova nu este ușor. Trebuie să fie de mii de ori mai puternică decât alte femei, mai ales dacă îți dorești să devii mamă sau dacă vrei să te angajezi. Și nu e nevoie doar de putere, dar și de încredere în tine, cunoștințele necesare și independență financiară.

Timp de 30 de ani, am fost dependentă financiar de soțul meu. Iar când am divorțat neașteptat, acum doi ani, mi-am dat seama că nu sunt pregătită să rămân singură. Am trecut cu greu peste acest impas, mai ales că mereu am avut un buget comun, care era planificat împreună. Tot ce mă gândeam era - ce voi face mai departe? Cum voi trăi singură? Starea sănătății s-a înrăutățit simțitor. Mi-am dat seama că pensia care o aveam la moment nu mi-ar permite să acopăr toate cheltuielile - medicamentele, întreținerea și mâncarea.

Fotografie de Ramin Mazur

Dar sunt o norocoasă că am doi copii și doi nepoți care m-au ajutat. Da, sunt o norocoasă că îi am. Pentru că însăși faptul că mi-am dorit să fiu mamă a fost condamnat și privit drept un act egoist. Trebuia să mă confrunt cu prejudecăți și cuvinte grele care îmi erau aruncate fără milă: „De ce îți trebuia copil, în starea în care ești?”. Când am rămas însărcinată și am venit la primul control medical, doctorii nici nu m-au întrebat cum mă simt sau ce îmi doresc, dar mi-au planificat un avort pentru următoarea zi. A trebuit să mă întorc la spital câteva luni mai târziu, ca să fiu sigură că nimeni nu mă obligă să fac avort.

Dar acum simt că viața mea a luat o altă întorsătură. După programul de instruire, susținut de UN Women în Moldova, mi-am dat seama cât de importantă este încrederea în sine și independența financiară pentru o femeie cu dizabilități, și nu doar. Acest program m-a ajutat să-mi depășesc fricile. Am încredere în forțele proprii că pot să-mi deschid propria afacere. Iar dacă planific cum trebuie și am cunoștințele necesare, eu voi reuși acest lucru. Și voi deveni independentă financiar, fără să mai aștept sau să mai cer ajutorul cuiva.

Iar dacă m-aș întoarce timp, nu aș mai fi aceeași persoană. Dar le-aș răspunde celor din jur, care mă judecă: „Da, eu sunt diferită, dar asta nu înseamnă că ar trebui să fiu condamnată. Dacă vreau să devin mamă, e dreptul meu. Dacă vreau să ajung în politică este dreptul meu și dacă vreau să mă duc la teatru – e dreptul meu”. Și poate nu pot să-mi mișc mâinile și picioarele, dar am suflet și am aspirații, care ar putea mișca lucrurile din loc în această țară.

Și dacă ne dorim să avem mai multe femei cu dizabilități în economie, politică și viața publică, trebuie să le sprijinim și să le motivăm, dar și să le oferim educație și încredere în sine. Femeile cu dizabilități au nevoie să știe că ele aparțin acestei societăți. Iar noi, femeile cu dizabilități, trebuie să fim mai active în viața publică. Doar așa, fricile noastre vor dispărea și țara se va dezvolta”.

Fotografie de Ramin Mazur 

Olga Berdeu a început deja să lucreze la un plan de afaceri pentru noul ei proiect. Programul „Avem abilități - dorim posibilități!” a fost dedicat pentru 40 de femei cu dizabilități din întreaga țară. Inițiativa a culminat cu un Forum Național, care a adus femeile cu dizabilități față în față cu reprezentanții și reprezentantele guvernului, parlamentului, dar și partenerii de dezvoltare din Republica Moldova pentru a-și face auzită vocea.

Povestea Olgăi Berdeu este legată de Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 10, care se concentrează pe promovarea incluziunii sociale, economice și politice a tuturor, indiferent de vârstă, sex, dizabilitate, rasă, etnie, origine, religie sau statut economic. Povestea ei este, de asemenea, legată de ODD 5, care urmărește să asigure participarea deplină și efectivă a femeilor și oportunități egale la toate nivelurile de luare a deciziilor în viața politică, economică și publică.

Programul ONU „Femeile în Politică” este implementat de UN Women în Moldova (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Fundația Est-Europeană și Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, sprijinit financiar de Guvernul Suediei.

Credit foto: Programul ONU „Femeile în politică”/ Ramin Mazur

Pentru mai multe informații, contactați Victoria Puiu, specialistă în comunicare Programul ONU „Femeile în politică”: victoria.puiu@unwomen.org

 
DESCOPERIŢI MAI MULTE LA

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.