Prima pagină / Lucruri / Societate  /  (Infografic) Indexul Egalității de Gen! Percepțiile populației vizavi de rolurile de gen în societate în 2017

(Infografic) Indexul Egalității de Gen! Percepțiile populației vizavi de rolurile de gen în societate în 2017 imprimare

09.03.2018  

Ziua de 8 martie sau Ziua Internaţională a Femeilor este un bun prilej pentru a evidenţia progresele femeilor ȋn toate domeniile de activitate, inegalităţile majore cu care ele se confruntă, cauzele şi remediile eficiente ce trebuie aplicate atât de societate, cât şi de decidenţi, pentru a contribui la edificareaunei societăţi în care femeile şi bărbații se pot bucura de un nivel egal de bunăstare.

În această zi semnificativă de 8 martie, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) ȋn colaborare cu Consiliul pentru Prevenirea şi Eliminarea Discriminării şi Asigurării Egalităţii (CPEDAE), prin intermediul unei conferinţe de presă, lansează cel de-al treile Index al Egalităţii de Gen pentru Republica Moldova.

Indexul Egalităţii de Gen măsoară nivelul egalităţii ȋntre femei şi bărbaţi pe 6 domenii cheie. Acesta este calculat în baza a 31 de indicatori de impact, grupaţi în şase categorii relevante: (i) Piaţa Muncii, (ii) Politică, (iii) Educaţie, (iv) Accesul la Resurse, (v) Percepţii şi Stereotipuri, (vi) Sănătate. Pentru fiecare domeniu a fost calculat un sub index care poate varia de la 0 - indicând o inegalitate totală între femei şi bărbaţi şi 100 - indicând o egalitate de gen perfectă. Astfel, cu cât indicele calculat este mai aproape de 100, cu atât nivelul egalităţii de gen pe acel domeniu este mai înalt.

CPD a recurs la elaborarea Indexului Egalității de Gen pentru a oferi un tablou complex al situației din perspectiva dată în Republica Moldova. Întrucât de cele mai multe ori conceptul egalităţii de gen este confundat cu demersul de a promova în exclusivitate drepturile femeilor, indexul măsoară inegalitatea în ambele direcţii. Rezultatele indecelui arăta că, de fapt, şi bărbaţii sunt afectaţi direct de inegalitatea de gen în special pe domeniile sănătăţii şi educaţiei.

În această ordine de idei, ȋn ziua de 8 martie, prezentăm progresele şi regresele egalității de gen pe 6 domenii cheie: piața muncii, politică, educație, acces la resurse, percepții și stereotipuri și sănătate. Printre constatările prioritare, ce au fost evidenţiate de Indexul Egalităţii de Gen 2017 se enumeră:

(1) nivelul egalităţii dintre femei şi bărbaţi nu s-a ȋmbunătăţit comparativ cu anul precedent - atât în anul 2016, cât şi în anul 2017, nivelul egalităţii de gen a trecut puţin peste pragul de mijloc, înregistrând o valoare de 58 de puncte;

(2) percepţiile populaţiei vizavi de rolurile de gen în societate s-au ȋnrăutăţit considerabil - ȋn anul curent, 8 din 10 respondenţi cred că bărbaţii sunt cei ce trebuie să ȋndestuleze familia, iar 6 din 10 consideră că femeile trebuie să se ocupe de familie şi gospodărie.

(3) reformele esenţiale ce ar contribui la depăşirea mai rapidă a inegalităţilor pronunţate de gen în domeniile Sănătatea, Piaţa Muncii, Politica, Accesul la Resurse şi Educaţia întârzie să fie aplicate.

Conferința de presă, susținută la IPN, poate fi urmărită integral AICI.

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.