Prima pagină / Lucruri / Societate  /  (VIDEO) Încheierea campaniei „Tu știi că poți” - Eveniment de celebrare a femeilor care au făcut istorie în Republica Moldova

(VIDEO) Încheierea campaniei „Tu știi că poți” - Eveniment de celebrare a femeilor care au făcut istorie în Republica Moldova imprimare

29.03.2018  

În luna martie, Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women în Moldova) și-a propus să exploreze activismul și succesele femeilor, care au modelat viețile și drepturile femeilor și fetelor din Republica Moldova și care, astfel, au scris istorie.

În ajunul Zilei Internaționale a Femeii, UN Women în Moldova a lansat campania „Tu știi că poți", unde au fost prezentate istoriile a 10 femei care au reușit să se afirme în domenii de activitate tradițional dominate de bărbați, precum politică, sport, armată, afaceri, știință, inginerie și altele.

În cadrul evenimentului de încheiere a campaniei a fost inaugurată o expoziție de fotografii cu mesajele eroinelor campaniei „Tu știi că poți", menite să inspire și alte fete și femei.

Totodată, acesta a inclus și o ceremonie de premiere, un discurs ilustrat intitulat „Egalitatea de gen în Republica Moldova: Unde suntem și încotro ne îndreptăm", dar și discursuri ale invitatelor de onoare, și anume, ale femeilor ambasadoare și ale șefelor organizațiilor internaționale, care au vorbit din propria experiență cum au reușit în domenii netradiționale femeilor.

Ecaterina Mardarovici a reușit să schimbe nu doar perceperea egalității de gen în rândul oamenilor din Moldova, dar a luptat și pentru o legislație mai corectă în raport cu drepturile femeilor, fiind astfel mereu sensibilă la nedreptăți. Ba mai mult, este prima femeie care a fondat o organizație dedicată promovării femeilor în politică.

Sportiva Mariana Eșanu-Cherdivara, este triplă campioană europeană, dublă campioană mondială și singura sportivă de lupte libere feminine din Republica Moldova care a participat la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

Inna Jeleascova sau, cum îi place să se prezinte, iZZY iZVNE, este o artistă remarcabilă, care creează graffiti și, mai nou, caligrafie gotică. Tânăra a fost singura artistă din Republica Moldova care a fost inclusă, în 2014, în cartea „100 de artiști de graffiti din Europa".

Svetlana Cojocaru este prima femeie care a devenit directoare la Institutul de Matematică și Informatică al Academiei de Științe a Moldovei. Este pasionată de matematică din anii de școală. 

Varvara Duminică, este una dintre primele femei de etnie romă care deține o funcție de conducere în administrația locală. Ea a muncit mult ca să devină consilieră locală și este gata să depună și mai mult efort pentru ca satul său de baștină, Chetrosu, din raionul Drochia, să devină o localitate echitabilă și prosperă.

Ludmila Scalinîi,  este una dintre primele deputate în primul Parlament al Republicii Moldova, semnatară a Declarației de Independență și participantă a Mișcării Femeilor din Moldova.

La evenimentul de încheiere a campaniei au fost prezente doar 6 femei din cele 10 eroine ale campaniei „Tu știi că poți".

Prin urmare, nu au fost prezente Natalia Buza, o femeie pe cât de puternică, pe atât și de optimistă. Prima femeie în funcția de șefă-adjunct al unui sector al Poliției de Frontieră; Maria Acbaş, fondatoarea unei fabrici de lactate și a uneia dintre cele mai mari ferme de vite din sudul țării; Alina Radu care a făcut istorie în jurnalismul din Republica Moldova, fiind prima femeie care a înființat un ziar de investigații și Mariana Grama, prima doamnă colonel din cadrul Ministerului Apărării.

În toate aceste 10 istorii, femeile te inspiră să fii mai puternică și să nu crezi în stereotipuri.

Evenimentul de celebrare a femeilor care au făcut istorie în Republica Moldova a fost organizat de către Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitate de Gen și Abilitarea Femeilor (UN Women în Moldova) în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie al Republicii Moldova și cu sprijinul financiar al Guvernului Suediei.


Reporter: Tatiana Munteanu

Imagini: Alex Gurduza

Sursă foto: UN Women Moldova


 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.