Prima pagină / Lucruri / Societate  /  (Foto) Cele mai bune iniţiative au fost premiate, astăzi, în cadrul concursului „Patrimoniul suntem noi”. Află cine sunt câştigătorii

(Foto) Cele mai bune iniţiative au fost premiate, astăzi, în cadrul concursului „Patrimoniul suntem noi”. Află cine sunt câştigătorii imprimare

18.05.2018  

Astăzi, au fost desemnaţi câştigătorii concursului „Patrimoniul suntem noi”. Acest concurs este o iniţiativă civică ce își propune sensibilizarea și creșterea nivelului de conștientizare a diferitor actori locali și comunități despre importanța patrimoniului cultural pentru societate și pentru dezvoltarea urbană.

Concursul a fost organizat în contextul desemnării anului 2018 ca an European al Patrimoniului Cultural, această inițiativă fiind una din metodele de promovare la nivel local al evenimentului.

În același timp, conceptul și metodele de organizare ale concursului reprezintă instrumente de implementare în Republica Moldova a Convenției Europene despre Valoarea Patrimoniului Cultural pentru Societate (Faro, 2005), care recunoaște faptul că „obiectele și locurile nu reprezintă în sine importanță de patrimoniu cultural. Ele sunt importante datorită semnificației și utilizărilor pe care oamenii i le atribuie și pentru valorile pe care le reprezintă". 

Coordonatoarea de proiect a fost Dumitriţa Efremov care precizează: „Am demarat o campanie de identificare și promovare a inițiativelor civice care ilustrează moduri de implicare a comunităților în viața și dezvoltarea locală, în special în relație cu patrimoniul cultural material și imaterial. Inițiative "de jos în sus" (bottom-up) ale altor țări europene, cum ar fi plimbările urbane (heritage walks), modele de ospitalitate locală, jocuri sociale, evenimente în spațiul public sau tururi gastronomice s-au dovedit a fi extrem de eficiente în promovarea culturii locale ca element central al dezvoltării sociale și economice, prin întărirea identității și a simțului de apartenență la un anumit loc sau comunitate. Aceste tipuri de acțiuni contribuie la popularizarea și solidificarea procesului democratic și la creșterea nivelului de încredere a comunităților în forțele proprii”.

Astfel câştigătorii sunt:

- Menţiune a fost acordată iniţiativei: Renaşterea Istoriei- includerea grotei duruitoarei veche în spaţiul turistic european, implimentat de către Asociaţia Obştească „Moştenitorii”;

- Menţiune către iniţiativa: Chişinău prin monoclu, implimentat de către Centrul de Urbanism din Chişinău;

- Locul III i-a revenit iniţiativei: Save Chişinău, implimentat de către blogeriţa Anetta Dabija;

- Locul II a mers la iniţiativa: Copacul de la bibliotecă, lansat de către Mihai Stamati;

- Locul I, cu cea mai bună iniţiativă lansată a fost ocupat de către proiectul: Muzeul Sângerei- platformă culturală locală, lansat de către Radu Marandiuc.

Câştigătorii concursului au menţionat că acest premiu se datorează tuturor cetăţenilor, voluntarilor din oraşul Sângerei care au fost activi, au avut dorinţă să puie umărul la renovarea muzeului, şi nu doar.

Reprezentantul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării al Republicii Moldova în deschiderea evenimentului, a menţionat următoarele: „Noi pe lângă faptul că trebuie să ne mândrim cu patrimoniul nostru cultural, trebuie să mai şi avem grijă de el, să implimentăm proiecte/iniţiative care mereu să puie în valoare comorile noastre. Alegerea a fost grea, din moment ce au fost foarte multe proiecte bune care îşi merită existenţa. Nu ne oprim aici, sperăm pe viitor să mai organizăm astfel de concursuri”.

Precizăm faptul că, în acelaşi timp, se urmăreşte recunoașterea impactului proiectelor grandioase de reabilitare a clădirilor și siturilor istorice dirijate de autorități, inițiativa „Patrimoniul suntem noi" observă moduri prin care patrimoniul cultural devine un element accesibil cu care oamenii se identifică și care este parte a mediului de viață a fiecăruia.

Concursul a fost organizat cu susținerea Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova și implementat de Asociația Obștească „Urban Lab Chișinău". 

 

Reporter: Tatiana Munteanu

Foto: Alex Gurduza

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.