Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Portret de Asociație: Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța

Portret de Asociație: Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța imprimare

22.05.2018  

Câțiva dintre membrii Asociației pentru Integrarea Migranților din Franța – Doina Guzun, Ana Florea, Eugen Tiganu, Dorin Dușciac, Cristina Michicin, Olesea Roibu, Mihai Dobrin, Svetlana Revineala-Oudar, Elena Popescu și Natalia Antoci – au conturat, într-un interviu pentru portalul Stiripozitive.eu, un portret al asociației.

- Ce a fost și cum a fost la început pentru Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța? Idee, oameni, nostalgie…

Doina Guzun

Asociația pentru Integrarea Migranților (AIM) s-a născut dintr-o necesitate reală și existentă în sânul comunității de moldoveni din regiunea Parisului. Denumirea asociației explică scopul de bază al său, iar realizarea acestuia se face prin împărtășire de experiențe și de cunoștințe calificate și benevole, oferite de către membrii AIM.

 De la cei 4 fondatori (Svetlana Revineala-Oudar, Dorin Dușciac, Mihai Dobrin și subsemnata) s-a emanat motivația pentru ceilalți aproximativ 20 de membri de a se implica în obiectivele asociației. Familia AIM este tânără și este activă datorită celor care o formează: tineri, cu studii superioare în Franța, încadrați în câmpul muncii francez, extrem de implicați civic și pur si simplu doritori de a fi utili comunității din care fac parte – migranți moldoveni din Franța.

Ana Florea

În țara natală, părinții și prietenii cei dragi au fost primele persoane care au aflat nota de la bacalaureat.. Într-o metropolă ca Parisul, apropiați îți devin compatrioții din diasporă. Cu ei vrei să împarți ideile, succesele și dezamăgirile. Asociația pentru Integrarea Migranților din Franța a fost la început o simplă întâlnire la o cafea unde am cunoscut studenți, într-un grup restrâns, cu diferite experiențe care merită să fie transmise și altor conaționali.

Astăzi, ecoul despre asociație a ajuns și la tinerii din Moldova, mai ales la cei care își propun să studieze sau să descopere Franța. AIM nu mai este un grup de studenți, astăzi Asociația a devenit un spirit comun, în care fiecare își poate găsi răspunsul la orice întrebare!

Când ați simțit că asociația s-a constituit? Primul eveniment care v-a dat încredere că se poate?

Eugen Tiganu

Fiecare dintre noi a intervenit în formarea AIM-ului în diferite momente și contexte. Nu aș putea să mă pronunț pentru toți colegii, dar personal am devenit „AIM-ist” din moment ce am participat în calitate de Mentor în cadrul Seminarului de Integrare și de Orientare pentru studenții moldoveni care vin să își facă studiile în Franța.

De fapt, AIM ne pune pe toți la treabă, fiecare se implică cu ceva și oferă ceva (timp, experiență, cunoștințe), ceea ce ne face să devenim membri activi, iar asociația să existe în mod real și nu doar în acte.

Dorin Dușciac

Se spune deseori că, atunci când se creează o organizație, cel mai greu este la început. Ei bine, în cazul AIM nu a fost deloc așa! De la primele întruniri, de la începutul anului 2015, când discutam cu colegii despre crearea acestei asociații, am înțeles că nu ne va fi deloc greu să conlucrăm.

Asta fiindcă partajam din start aceleași valori, aceleași viziuni în privința a ceea ce înseamnă integrarea migranților în țara gazdă, în privința sprijinului pe care îl putem acorda celor care au nevoie de el. Practic, de la bun început, am înțeles: suntem deja o echipă, care s-a constituit prin comunitatea de viziuni, și care era deja consolidată chiar și înainte de a scrie Statutul asociației și de a depune setul de documente pentru înregistrare.

- Și care este motivația muncii pe care o fac membrii asociației în beneficiul altor migranți?

Cristina Michicin

Motivația de a mă implica în viața asociativă vine din dorința de a împărtăși cu alții experiența proprie și din necesitatea de a ajuta alți migranți de a se integra  cu succes în Franța, așa cum am făcut-o și eu cu cîțiva ani în urmă. Cînd am venit la studii în Franța, mai ales în regiunea unde m-am stabilit, nu existau asociații de români, și încă mai puțin de moldoveni. Pe atunci nu existau nici grupurile de pe Facebook, care permit migranților în ziua de azi de a se cunoaște între ei și de a face schimb de informații.

M-am simțit pe atunci singură într-o țară străină și singură în fața problemelor cotidiene, fără ca cineva să poată să îmi dea un sfat, mai ales unul avizat și profesionist. Ca membru AIM, prin participarea la activitățile sale și prin consilierea migranților, vreau să ajut alți conaționali să se simtă mai puțin singuri și mai puțin neputincioși în fața unei noi societăți, care funcționează diferit față de societatea din Republica Moldova sau din România.

Olesea Roibu

Grăbește-te să faci un bine! Asta ar fi fraza motivațională care inspiră membrii Asociației noastre. Implicarea noastră nu este despre remunerare sau alte beneficii, dar despre plăcerea de a putea ajuta pe cineva. Și noi, membrii asociației, am trecut prin asta, am avut nevoie de ajutor când am ajuns aici. Era ceva nou pentru noi. Acum a venit momentul să transmitem mai departe experiența acumulată și informația celor de care au nevoie. Rămânem solidari cu conaționalii noștri, care, știm bine, au venit aici în căutarea unui nivel de viață mai bun.

- O agendă de acțiune pentru viitorul apropiat?

Doina Guzun

Activități diverse și utile, semnate de AIM, se anunță pentru următoarea perioadă. Ce vom face exact, preferăm să divulgăm pe parcurs. Cert este că aceste activități se încadrează în totalitate obiectivelor noastre: seminare de integrare pe diferite tematici (juridice, economice, sociale, pentru studii), workshop-uri de specialitate și activități social-culturale prin care ne alinăm dorul de ACASĂ.

Vă invităm să ne urmăriți pe pagina noastră oficială de Facebook, unde sunt plasate toate informațiile despre AIM și activitățile sale precedente sau în derulare.

Mihai Dobrin

În perioada următoare vom continua să implementăm activitățile în cadrul Centrului NEXUS Paris. În pofida unor dificultăți cu care se confruntă în ultimul timp partenerii noștri de la NEXUS Moldova, noi am decis să continuăm acordarea sprijinului gratuit și calificat, pentru cele 4 activități: cursuri de limbă franceză pentru adulți, consiliere juridică, consiliere și orientare pentru tineri, și sprijin pentru integrarea pieței muncii.

Experiența ultimilor trei ani ne-a arătat că există o cerere reală pentru aceste servicii, mai ales că ele sunt acordate de către oameni profesioniști, și în mod gratuit. Noi nu exploatăm mizeria în care se află, din păcate, unii dintre conaționalii noștri; noi dorim să schimbăm paradigma în această privință.

În 2017 peste o mie de persoane din regiunea pariziană au beneficiat de sprijinul nostru real și concret.

Acesta e cel mai bun argument și cea mai valoroasă sursă de motivare: vom continua să fim aproape de cei care au nevoie de ajutor.

- Aici puteți împărtăși cum puteți fi contactați pentru sprijin sau pentru a realiza acțiuni comune?

Svetlana Revineala-Oudar

 Asociația noastră utilizează cele mai moderne mijloace de comunicare – avem pagini pe cele mai populare rețele de socializare, care ne ajută să comunicăm eficient despre activitățile noastre. Suntem în permanentă comunicare, fie cu beneficiarii activităților noastre de sprijin, fie cu cei care se află în Republica Moldova și intenționează să vină în Franța la studii sau la muncă.

 Membrii asociației noastre sunt tineri profesioniști în diferite domenii, mulți dintre ei dispun de pagini, bloguri sau site-uri personale. În general, cei care ne caută – ne găsesc foarte ușor, important este să ne contacteze la ore rezonabile, fiecare dintre noi are și viață personală, și nu putem fi disponibili la orice oră de zi și de noapte. În concluzie, pot să vă spun că am reușit să devenim destul de vizibili, deși existăm că asociație doar de trei ani.

- Un vis pe care îl împărtășiți?

Eugen Tiganu

Îmi doresc o societate sănătoasă cultural, politic și economic în Franța, pentru ca migranții de orice origine să se simtă aici confortabil, și o Moldovă puternică și capabilă să își țină legați de ea oamenii care devin migranți în alte țări.

Mihai Dobrin

Personal, am un vis, încă de acum 10 ani, când am venit în Franța: acela să contribui la o mai bună afirmare a tinerilor talentați, care vin în această țară. Aș vrea ca opțiunea pentru emigrare să nu fie sinonimă cu o ruptură de țara de origine. Iar pentru acest lucru, e necesar că tinerii să aibă acces la informație.

De fapt, AIM face anume acest lucru: noi oferim accesul la informație. Un om informat este cu atât mai puțin vulnerabil și are șanse mari de a-și îndeplini obiectivele.

- Relația cu asociații similare ce reunesc migranți din Republica Moldova, precum și cu asociații-surori din alte țări? Valori comune, activități comune…

Dorin Dușciac

Orice asociație a basarabenilor din diasporă colaborează cu asociațiile românești din aceeași regiune: practic, avem o situație care corespunde devizei „două state – o singură diasporă”. Avem deja proiecte în parteneriat și activități comune împreună cu asociații ale originarilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Totodată, am stabilit un dialog și cu alte comunități ale migranților din Franța. Proximitatea țărilor de origine ne face să interacționăm și să participăm la evenimente organizate de ucraineni, unii membri ai asociației frecventează bisericile ortodoxe ruse din Paris și din împrejurimi. Am dori, și avem deja unele idei concrete în acest sens, să interacționăm mai mult și cu asociații ale altor comunități ale migranților, originari din alte colțuri ale lumii.

Pentru noi toți Franța este țara care ne-a deschis larg ușile, și asta ne adună la un loc, ne face solidari în scopurile și obiectivele pe care le urmărim. Cred că avem multe învățat unii de la alții.

Mihai Dobrin

În cadrul activităților Centrului NEXUS Paris am avut cazuri când am fost solicitați de către migranți sau organizații ale migranților din întreaga lume. Ne-am dat seama, că indiferent de originea migranților – problemele sunt de cele mai multe ori aceleași.

Franța este o țară care nu favorizează ideea de „comunitarism”, aici toți imigranții sunt încurajați să se integreze și să devină parte a societății franceze. Asta și explică interesul sporit al tuturor celor care decid să-și lege destinele de Franța pentru o cât mai eficientă integrare.

Învățarea limbii franceze, rezolvarea problemelor administrative, alegerea judicioasă a unui parcurs de formare inițială sau profesională, integrarea în câmpul muncii legale și în condiții demne – iată care sunt subiectele care îi interesează cel mai mult pe migranți.

Deși nu există de foarte mult timp, AIM a reușit să acumuleze o experiență importantă și prețioasă în domeniu.

- Și relația cu țara de origine: cum o mențineți? cum o îmbunătățiți?

Elena Popescu

Personal, îmi este foarte ușor sa mențin relația cu țara de origine, și anume prin faptul că traditiile și bucătăria autohtonă fac parte din cotidianul meu și al familiei mele. Un alt instrument ar fi rețelele de socializare, care mă țin la curent cu evenimentele care se întîmplă acasă. Nu lipsesc desigur nici relațiile strânse cu familia și prietenii de acasă, cât și participarea la diverse evenimente organizate în diasporă.

Svetlana Revineala-Oudar

În calitatea mea de avocat, am fost implicată recent într-un proiect de transfer de cunoștințe către țara de origine, către Republica Moldova. Am aplicat la un concurs și am fost selecționată pentru a beneficia de un mic grant acordat de Organizația Internațională pentru Migrație în cadrul unui proiect implementat de Biroul Relații cu Diaspora.

Astfel, a fost posibil să organizez la Chișinău un seminar practic, în domeniul meu de specialitate (dreptul comercial internațional). A fost o ocazie de a transmite colegilor mei de acasă informații și materiale de suport cu privire la cele mai bune practici care sunt implementate în acest domeniu în Occident. Și pentru mine a fost o ocazie de a afla cum merg lucrurile în domeniu în Republica Moldova, și ce ar putea fi îmbunătățit.

Natalia Antoci

Există o comunicare și o colaborare constantă , organizată de membrii asociații AIM cu concetățenii noștri, și anume proiecte culturare cu scopul de a promova patrimoniul național, cum ar fi: conferințe tematice, Ziua Vinului, Crăciunul, cât și cele de ordin economic, cu scopul de atragere a investițiilor în țără – aici aș putea mentiona ghidurile și proiectele desfășurate în parteneriat cu diverse organizații din Republica Moldova. 

Colegii din asociație sunt receptivi la solicitările care ne vin din țăra, dar și la cele ale concetățenilor care se află pe teritoriul francez, mai ales când e vorba de informare în caz de dificultăți administrative.Venim oricând cu sugestii și soluționări de situați 

- Un mesaj pozitiv pentru conaționali?

Cristina Michicin

Indiferent de unde sunteți în lume – acasă sau peste hotare – încercați să vă integrați în societatea care vă înconjoară și să faceți spațiul unde locuiți mai frumos și mai bun. Până la urmă, ne simțim acasă acolo unde suntem fericiți.

Trebuie doar să purtăm în noi și să păstrăm în timp identitatea culturală și limba românească, care ne definește în primul rând ca popor.

Elena Popescu

Un lucru pe care l-am învățat de când sunt plecată de acasă este că nu trebuie niciodată să ne abandonăm visele și că trebuie să muncim mereu pentru realizarea lor. Le doresc tuturor să creadă în visele și în forțele lor.

Olesea Roibu

Fiți optimiști și perseverenți. Viața dincolo de hotarele patriei nu e ușoară, pentru că, oricât de frumoasă ar fi, ecoul rădăcinilor o să dea de știre, caci aparținem locului unde ne-am născut. Tindeți spre ce e mai bun și nu uitați de Patrie! Și, oriunde v-ați afla, promovați valorile de acasă!

Natalia Antoci

Dragi conaționali, vă mulțumim pentru sacrificiul pe care îl faceți pentru a păstra și menține ceea ce are poporul nostru mai frumos și mai original. 

În pofida distanței geografice, cu gândul și sufletul mereu suntem acasă, la sigur vom reveni la baștină și de aceea, cu cel mai mare respect vă susținem în toate și vă suntem mereu alături!

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.