Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Dorina Țurcan: „Suntem diferiți, dar la fel”

Dorina Țurcan: „Suntem diferiți, dar la fel” imprimare

11.02.2020  

Proiectul „21” realizat de Dorina Țurcan în cadrul primei ediții de Fashion Proiect a Universității Tehnice a Moldovei vine să promoveze solidaritatea față de persoanele cu sindromul Down.

Cât despre conceptul colecției, tânăra designer, Dorina Țurcan relatează că ținuta are drept sursă de inspirație ciorapii purtați diferit, gest considerat un semn de solidaritate pentru „oamenii soare”:

„Moda actuală a căpătat mai multe forme de exprimare a unei probleme, a unui mesaj, a unei idei conceptuale, iar ca tânăr designer am dorit să pun în valoare toleranța față de persoanele cu sindromul Down. Orice detaliu are o semnificație simbolistică în legătură cu aceste persoane” .

Mesajul pe care Dorina îl promovează prin intermediul colecției sale este „Suntem diferiți, dar la fel” și a ales să creez un compleu vestimentar pentru femei format din 2  piese:

„Puloverul  este împletit manual din două nuanțe care fac parte din tendințele anului 2020, verde mentă și albastru marin, acestea sunt  divizate strict în două culori diferite, astfel transmite ideea de „diferit, dar același”. Urmărind tendințele am ținut cont și de trendul mânecilor voluptoase, am ales de crea un detaliu neobișnuit acestui pulover o mânecă bufantă din tul cu o lungime expresivă. De aici și rezultă ideea că fiecare persoană în sine exprimă o identitate care îl face să fie diferit de alții. Pentru fiecare în parte aceasta se manifestă diferit, astfel ca continuare a ideii am creat mănușa transparentă care simbolizează semnul „stop” în legătura cu unele persoanele ce poartă în ADN sindromul Down. Salopeta de siluetă liberă oferă libertate în mișcare și detaliile care sunt purtate asimetric repetă motivul ciorapilor” .

Titlul colecției „21” reprezintă cea mai comună cauză genetică - prezența unui cromozom suplimentar, trisonomia 21.

Reporter: Vlada Popsuico

Imagini: Arhiva personală

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.