Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Grupul de inițiativă „Generația nouă” schimbă imaginea comunei Gangura cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni

Grupul de inițiativă „Generația nouă” schimbă imaginea comunei Gangura cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni imprimare

02.04.2020  

Tinerii comunei Gangura s-au mobilizat umăr la umăr și au contribuit la punerea în valoare a curții gimnaziului, amenajând-o cu toate cele necesare, pentru ca ea să devină un adevărat loc de recreere pentru copiii localității și părinții acestora. Astfel, grupul de inițiativă „Generația nouă” a reușit să schimbe în bine imaginea gimnaziului și a satului, demonstrând încă o dată că doar împreună pot fi realizate lucruri durabile și frumoase.

La sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, cu suportul Fondului pentru Tineri Ialoveni şi al Consiliului raional Ialoveni, a demarat cea de-a XVII-a rundă a Programului de Granturi Mici pentru Tineri, la care au participat și tinerii gangureni. Aceștia au prezentat proiectul „Tineri activi – viitor prosper”, prin care și-au propus să cultive grija și responsabilitatea tinerilor pentru satul natal, provocându-i să se implice în egală măsură în înverzirea şi amenajarea comună a terenului din curtea gimnaziului.

Proiectul a început cu pregătirea terenului pentru lucrările de înverzire, pregătiri efectuate cu susținerea direcţiei gimnaziului şi a Primăriei Gangura, în persoana primarului Marcel Bobeica. Inițial, a fost pregătit șanțul și construită temelia, apoi a fost montat gardul din beton. În continuare, a fost instalată o poartă, confecționată la comandă de către un grup de meșteri din Chișinău, după care curtea a fost amenajată cu scaune, coșuri de gunoi și material săditor. Pe parcursul implementării proiectului, elevii claselor a 8-a și a 9-a au devenit mai prietenoși unii cu alții, mai activi și cooperanți în realizarea misiunilor propuse.

Datorită unei colaborări frumoase cu meșterii voluntari ai comunei, grupul de inițiativă „Generația nouă” a reușit să economisească 2 mii de lei, economii care au fost utilizate pentru a mai realiza un lucru nobil. Membrii grupului au propus, în cadrul unei ședințe, ca din acești bani să fie reparate băncile avariate ale cabinetului de biologie, care duc la deteriorarea hainelor elevilor. Astfel, în decursul unei săptămâni, cu ajutorul părinților elevilor clasei a 8-a, cabinetul de biologie și-a înnoit aspectul. Cu alți 500 de lei rămași, au mai fost procurate două mingi pentru activitățile orelor de educație fizică.

Cu cei 8500 de lei alocați de Fondul pentru Tineri Ialoveni și alte 11084 de lei furnizați de Primăria Gangura, s-a reușit implementarea proiectului fără devieri esenţiale de la planificarea iniţială, iar eforturile comune, depuse de grupul de inițiativă, voluntarii gimnaziului și ai comunei, au făcut ca în final rezultatele să depășească orice așteptare. Grație acestei frumoase inițiative tinerești, localnicii comunei Gangura s-au mai ales cu un spațiu verde de agrement și recreere pentru de toate vârstele.

Programul raional „Fondul pentru Tineri Ialoveni” este coordonat de către Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” în parteneriat cu Consiliul Raional Ialoveni şi susţinerea financiară a Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei.


fondultinerilor.md

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.