Prima pagină / Lucruri / Societate  /  (Vox) Cum se pregătesc liceenii de BAC pe timp de pandemie

(Vox) Cum se pregătesc liceenii de BAC pe timp de pandemie imprimare

13.05.2020  

Bacalaureatul 2020 este o adevărată provocare pentru elevi. Am decis să întrebăm absolvenții cum se desfășoară și care sunt metodele de pregătire pe ultima sută de metri pentru acest eveniment din viața lor.

Carolina Abajeru, elevă la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’, or. Călărași

Fiind într-o perioadă mai critică și stresantă , pregătirile de bacalaureat sunt puțin mai dificile pentru mine. Metoda cea mai eficientă și folositoare la moment, este rezolvarea testelor de exersare, studiez cu atenție baremul, cerințele de pe foaia de test și mă strădui să ofer un răspuns complex și argumentat la fiecare item. O altă metodă este practicarea unui curs de engleză și a adăugătorului online. Printre aceste metode se mai enumeră și consultarea cu profesorii și lecțiile pe platform precum ZOOM,  însă după experiența și impresiile adunate, sunt de părere că doar profesorilor a 2 discipline din cele 4 de la bacalaureat le reușește această pregătire și într-adevăr dau dovadă de competențe. Dacă facem o paralelă la practicarea orelor online și pe viu, sunt de părere că o oră de comunicare și interacțiune pe viu nu se compară cu 5 ore online, este o mare diferență pentru mine și chiar sunt într-o ipostază în care înțeleg că nu sunt suficient de pregătită de acest examen final. Productivitatea, entuziasm-ul și dorința de a studia, a lucra este mult mai mică când am așa un program, și consider că pregătirea de BAC nu este la nivelul la care mi-aș dori eu să fie. 

Raia Murug, elevă la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’, or. Călărași

 Limba română: exersez uneori cu teste, dar, în principiu, am un tabel cu motive și simboluri în care îmi notez semnificațiile acestora și operele în care se regăsesc. + Alt tabel cu personaje din opere literare cu tipul acestora și trăsături cu exemple din text. Citesc literatura română din ceea ce am mai avut în program până acum de studiat (și online și din cărțile pe care le am acasă). Învăț algoritmii de rezolvare la exercițiile din testele de la bac. Matematica: nu prea rezolv teste. Facem lecții online la care mai particip. În principiu repet teoria care știu că nu prea o țin minte. Ceva din teoreme la geometrie și proprietăți la algebră care practic trebuiesc știute pe de rost. De exersat, rezolv doar ex 11-12 care sunt mai dificile și cred ca îmi pot crea probleme. Limba engleză: pentru subiectul cu civilizația am eseuri, tabele și informații despre diferite personalități, tradiții/obiceiuri și alte chestii ce țin de civilizație (majoritatea acestor materiale sunt de la olimpiada de limba engleză la care am participat 3 ani deja și am destule materiale). Și mai studiez din gramatica la ceea ce știu că am probleme de exemplu: cazul condițional. Doar teorie. Mai tare mă ajuta teoria decât exersarea. Istoria: studiez materialul din cl 10-11 (materialul din 12 îl știu bine că am participat la olimpiada republicană). Uneori fac teste de exersare. În principiu învăț temele cu notițe din caiet. Și foarte des mă uit la documentare istorice atât pe net, cât și la tv la canale istorice. 

Cătălina Sirețeanu, elevă, la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’, or. Călărași

 Trebuie să recunosc faptul că virusul și regimul de carantină a fost o lovitură pentru mine. Conștientă că sunt pe ultima sută de metri până la finalizarea ciclului liceal, pregătirea de BAC în condiții de carantină au fost și sunt o provocare. Pregătirile online, prezentarea orelor în PowerPoint și vizualizarea unor video-uri la TV sunt ineficiente pentru a fi pregătită sută la sută ca să scrii un test de bacalaureat pe notă maximă. Da, am ieșit din zona mea de confort, am început să răsfoiesc caietele mai vechi și să mă ajut singură pe mine. Sunt dezamăgită în același timp de incompetența unor profesori, care nu sunt apți de a accesa anumite aplicații pentru predarea materialului necesar și de aceea pregătirea mea pentru examenul de BAC este să-mi imprim testele de pregătire de pe site-ul oficial al ministerului aee.edu.md și să mă autoverific cu ajutorul baremului de corectare. 

Mădălina Drăgănel, la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’, or. Călărași

Să fiu sinceră, această pandemie, cât și situația din țară m-au afectat destul de mult la nivel psihologic și îmi este foarte greu să mă pregătesc de BAC. A fost afectat inclusiv și procesul de învățare. Practic, pregătirile de bacalaureat nu prea merg, pentru că învățământul la distanță este efectuat prost și nu este în mare parte eficient. Nu ne pregătim îndeajuns la materiile de bază, multă materie a fost pierdută din cauza carantinei și cea acumulată deja e și uitată. În loc să ne pregătim de examen, nouă ne sunt date probe de evaluare la ed.fizică, ceea ce cred că este o mare pierdere de timp. 

Cristina Marin, elevă la Liceul Teoretic ,,Andrei Vartic’’ or. Ialoveni

Pentru examenul de Bacalaureat mă pregătesc de sine stătător, începând cu manualele din anii precedenți, îmi reamintesc toate temele, după care rezolv diverse exemple de bacalaureat, din anii precedenți, după care rog profesorul să-mi verifice testele, pentru a ști unde mai am de lucrat. În cazul în care întâmpin o neînțelegere la vreo sarcină, de asemenea apelez la ajutorul profesorului. 

Andrei  Gavriliță, elev la Liceul Teoretic ,,Vasile Alecsandri’’, or. Călărași

Particip la lecțiile online, unde rezolvăm teste și diferite exerciții împreună cu profesorii. Când mă pregătesc singur, studiez materialul din manual și cel suplimentar, de asemenea, rezolv teste și exerciții. Dacă apar întrebări le adresez profesorilor și colegilor. Încercăm să lucrăm toata clasa împreună ca nimeni să nu rămână în urmă și ca să fim pregătiți. 

   La moment, Guvernul a aprobat anularea examenelor de bacalaureat pentru anul 2020, iar Ministrul Educației Igor Șarov într-un briefing de presă la fel a recomandat anularea acestora și a prezentat patru scenarii privind susținerea examenului de bacalaureat din acest an. Însă decizia finală va fi luată de către deputați în parlament.

Fotografii: Arhiva personală

Valeria Baxanean, stagiară

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.