Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Proiecte destinate tinerilor. Cum o asociație obștească din Căușeni a reușit implicarea acestora în soluționarea problemelor la nivel local

Proiecte destinate tinerilor. Cum o asociație obștească din Căușeni a reușit implicarea acestora în soluționarea problemelor la nivel local imprimare

05.11.2020  

Asociația Obștească „Asociația Părinților și Pedagogilor SPERANȚA” este o organizație ce activează în raionul Căușeni. Printr-un proiect destinat tinerilor, asociația își propune abilitarea acestora în domeniul administrării publice locale, dar și încurajarea implicării tinerilor în identificarea și soluționarea problemelor cu care se confruntă la nivel local. În acest interviu, membrii organizației ne-au relatat despre specificul activității lor, scopul pe care și l-au propus, dar și provocările întâlnite pe parcursul activităților.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

– Care este specificul Asociației Obștești „Asociația Părinților și Pedagogilor SPERANȚA”?

– AO Asociația Părinților și Pedagogilor SPERANȚA este o organizație neguvernamentală, apolitică, nonprofit, constituită prin libera manifestare a voinței persoanelor asociate, în vederea realizării în comun a scopurilor determinate:

• Promovarea cooperării pentru soluționarea unor probleme comunitare;

• Inițierea și implementarea proiectelor cu accesarea surselor naționale și externe, cu implicarea diasporei, având la bază nevoile locale identificate prin consens;

• Consolidarea capacității de dezvoltare și realizare a prevederilor strategiei locale de dezvoltare;

• Conservarea patrimoniului rural și cultural;

• Dezvoltarea inițiativei civice;

• Furnizarea informației și acordarea serviciilor de îngrijire și educație a copiilor, pedagogizarea părinților și a tutorilor, dezvoltarea capacității de activitate în comun a tinerilor și a altor categorii de persoane aflate în dificultate;

• Pregătirea persoanelor active pentru activitate în dezvoltarea comunitară;

• Prestarea unor servicii sociale, cultural-educative și de dezvoltare a activismului civic pentru toate categoriile de locuitori;

• Susținerea inițiativelor civice și dezvoltarea activităților participative în dezvoltarea comunitară și asigurarea bunei guvernări;

• Stabilirea parteneriatului între grupele de inițiativă ale Asociației Obștești și Autorități Locale pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

 

– Cum a apărut ideea creării proiectului care își propune schimbarea situației tinerilor care au cunoștințe slabe în domeniul administrării publice locale?

– Ideea creării acestui proiect care își propune schimbarea situației tinerilor a apărut din analiza situație în localitate, unde persistă ideea că tinerii de astăzi sunt indiferenți, iresponsabili și au alte viziuni. Prin acest proiect vrem să dovedim că tinerii de astăzi sunt capabili și activi, se includ în toate activitățile și procesele decizionale, dacă sunt instruiți, informați și bine ghidați.

 

– Care este specificul acestui proiect?

– Acest proiect reprezintă evaluarea nivelului de incluziune comunitară a tinerilor și a politicilor publice locale în acest domeniu, în satul Cârnățeni, raionul Căușeni, oferirea oportunităților de capacitare a 25-30 tineri pentru a obține sporirea nivelului de incluziune comunitară a lor, dar și aplicarea pe termen lung a bunelor practici de incluziune comunitară a tinerilor din localitate.

 

– Ce a stat la baza dezvoltării proiectului?

– La baza dezvoltării proiectului a stat activismul tinerilor care s-a arătat în urma primelor instruiri din cadrul proiectului. Au prioritizat problemele cu care se confruntă, au simțit susținere din partea APL, s-au simțit importanți când au fost incluși în diferite procese decizionale și activități de îmbunătățire a situației din localitate.

 

– Cum a fost începutul proiectului?

– Proiectul a fost început cu informare și publicitate (postarea de afișe în comunitate, la etapa de lansare, postarea pe rețelele de socializare a informației despre proiect). Începutul a fost anevoios, tinerii se arătau cam sceptici până au înțeles că se face pentru binele lor. A fost evaluată situația, s-a elaborat un plan de acțiuni și activități pentru realizarea scopului proiectului.

 

– Care au fost provocările în lansarea acestui proiect?

– Provocările au fost neîncrederea tinerilor, erau timizi la început, dar după câteva activități a apărut curajul, s-au descătușat și s-au implicat în toate activitățile propuse.

 

– Cum ați obținut grantul?

– Am fost încurajați de colegii noștri, Asociația Psihologilor Tighina, am înaintat cererea de proiect la concursul de granturi susținut de Fundația Est-Europeană din sursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia în cadrul Proiectului „Mobilizarea comunitară și asigurarea incluziunii sociale în raioanele Soroca, Căușeni, Cahul și Taraclia”, care a fost acceptată, fapt care ne-a bucurat mult.

 

– Care a fost utilitatea grantului obținut cu suportul Fundației Est-Europene?

– Acest suport este foarte important deoarece este primul nostru proiect susținut financiar, care ne-a oferit posibilitatea de a schimba situația tinerilor, dar și implicarea lor în îmbunătățirea condițiilor din localitate. Din sursele financiare oferite de grant am reușit să realizăm patru ateliere de instruire a tinerilor:

• „Competențele și atribuțiile autorităților publice locale”;

• „Modalități de participare la dezvoltarea comunitară și procesul decizional”;

• „Instruiri în domeniul electoral”;  

• „Bugetul local”.

Totodată am achiziționat echipament pentru dotarea sălii, acordate de către APL, tinerilor pentru activități, am avut susținere în activitatea „Acționez pentru că îmi pasă”, unde am achiziționat și plăcuțe stradale cu denumirea străzii și numărul casei pentru fiecare gospodărie și am achiziționat un complex de joacă pentru amenajarea unui teren de agrement.

Suntem mândri de succesele acestui proiect bine dirijat și susținut de colegii noștri de la Fundația Est-Europeană.

 

Acest proiect este implementat cu suportul Fundației Est-Europene în parteneriat cu Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare”, din resursele acordate de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și Suedia.

 

Imagini: arhiva personală 

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.