Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Interviul de angajare: așteptări vs realitate

Interviul de angajare: așteptări vs realitate imprimare

16.11.2020  

Interviul de angajare este o modalitate eficientă, aplicată de către angajator, în vederea cunoașterii potențialului angajat. Pentru tineri această experiență adesea prezintă o provocare, însă nu este un lucru imposibil. În acest material am reușit să adunăm opiniile mai multor tineri, cu o anumită experiență în spate, dar și a celor care cunosc despre interviul de angajare doar intuitiv și din auzite. Nemijlocit, însă, venim și cu opinia unui angajator, vis-a-vis de acest subiect.

Fără a deține experiența de a se întâlni cu angajatorii, tinerii sunt de părerea că un angajat punctual și flexibil câștigă puncte în fața concurenților săi. Iar un factor important pe lângă cunoștințele profesionale, ar fi motivația și hotărârea de a face parte anume din această echipă.

În acest sens, studenta Victoria Romaniuc, care deși nu avut încă ocazia de a merge la un interviu de angajare, este de părerea că: „Orice persoană care intenționează să meargă la un interviu de angajare trebuie să cunoască specificul job-ului pe care urmează să îl solicite. De asemenea, cred că este absolut necesar să fie bine-informată despre cerințele angajatorului, pentru a nu-și crea așteptări care nu corespund realității.

În pofida faptului că nu am fost niciodată la interviuri de angajare, consider că angajatorii oferă o atenție sporită capacității intervievatului de a se adapta rapid la diverse circumstanțe și de a ține piept situațiilor stresante. Totodată, cred că inventivitatea angajatului reprezintă un atribut prețuit de către angajatori. La toate trei le-aș da 10 puncte din 10.

Dacă să vorbim despre necesitatea de a arăta ce ai mai bun la un interviu sau să fii mai simplu, aș spune că aceasta e o întrebare care poate fi abordată din 2 perspective. Pe de o parte, dacă îți arăți din start toate atuurile – ai șanse mai mari de a fi angajat. Dar pe de altă parte, dacă exagerezi și depui prea mult zel, riști să fii considerat drept nepotrivit pentru jobul la care pretinzi. Cred că anume din acest motiv trebuie să fii pregătit din punct de vedere psihologic și emoțional înainte de a merge la un interviu.”

****

O părerea relativ asemănătoare o are și Costel Cazacu, student, care la fel nu a trecut încă prin experiența unui interviu de angajare. Tânărul consideră că: „Orice potențial angajat trebuie să fie informat în primul rând despre compania la care aplică (cu ce se ocupă, ce scopuri are, ce angajați caută, etc.). De acest lucru beneficiază ambele părți, angajatul este informat iar angajatorul are ce discuta cu potențialul recrut pentru a afla mai multe.

Consider că angajatorul atrage atenția asupra personalității (cam 8 sau 9 puncte din 10). Responsabilitatea unui angajator, pe lângă a selecta candidați, este și de a se asigura că viitorii angajați vor completa restul echipei existente și nu vor deveni un element toxic pentru ecosistemul lucrătorilor.

Posibil să depindă de job-ul pentru care aplici, dar consider că cel mai bine e să arăți tot ce ai mai bun pentru că mulți angajatori caută angajați pe termen lung și cu un impact benefic, iar dacă îți prezinți cele mai bune calități, angajatorul va face o evaluare mai bună, dar și angajatul se va prezenta într-o lumină favorabilă, ca un individ ce are anumite pasiuni și motivații.”

Despre cea mai frecventă greșeală comisă de către angajat în timpul interviului, ce ar trebui să știe fiecare persoană înainte de a merge la un interviu, ce contează cel mai mult pentru un angajator, care sunt, în opinia lor, cele mai stupide întrebări, dar și care ar trebui să fie comportamentul unui angajat – ne-au relatat tinerii ce au trecut prin mai multe interviuri de angajare și au acumulat o oarecare experiență.

****

Având mai bine de zece interviuri în spate, Nicoleta Bessarabov, studentă, susține că: „Neîncrederea în sine este unu din minusurile unui angajat (depinde și de domeniul în care va activa) practic toți angajatorii vor persoane dinamice și dornice de lucru și care vor să învețe lucruri noi. Odată ce suntem neîncrezuți în propriile puteri și angajatorii își pun semn de întrebare dacă vom face față lucrului.

Orice angajat ar trebui sa fie gata de întrebările angajatorului și să răspundă ferm. Totodată, accent se pune pe experiența și studiile persoanei, dar nu mai puțin important este și înfățișarea. Cred că aș califica importanța lor cu 9 sau chiar 10 puncte din 10.

Cea mai stupidă întrebare mi se pare cea în care ești întrebat dacă ești gata să lucrezi doi ani așa cum prevede contractul. Angajatul nu poate sa răspundă neștiind dacă se va descurca în postul dat sau dacă se va simți bine în anturajul care se află.

Referitor la comportamentul din timpul interviului, zic că fiecare trebuie să fie el însuși, iar angajatorul singur va determina dacă ești „simplu” sau „cel mai bun în domeniu”.” 

****

O experiență în cadrul întâlnirii cu angajatorii o are și Alexandru Caragia, care deja s-a încadrat în câmpul muncii. Tânărul susține că: „Angajatul trebuie să evitate glumele frecvente în timpul interviului, astfel încât discuția să nu se transforme în una comică, trebuie să nu întârzie la întâlnire și să nu aducă cu el toată grămada de diplome.

Înainte de a merge la interviu, persoana trebuie să-și poată autoaprecia propriile abilități, să fie maxim sinceră și să nu dea motive de bănuială de orice fel. În cazul în care nu știe răspuns la vreo întrebare, să nu înceapă a se bâlbâi sau să fie nervos.

Cele mai stupide întrebări sunt cele care nu țin în nici un fel de interviul de angajare sau de poziția la care aplică angajatul.

Totodată, cred că potențialul angajat ar trebui să fie pregătit maxim posibil, dar să nu exagereze în răspunsurile sale, în dependență de situație poate fi necesar să răspundă scurt și clar sau mai mult și mai detaliat”.

****

Victoria Tepordei este și ea angajată, însă a reușit până acum să treacă printr-o mulțime de interviuri de angajare, care au adus-o la job-ul actual. Aceasta este de părerea că: „Cea mai frecventă greșeală este că nu se i-a în considerare faptul că angajatorul nu cunoaște competențele intervievatului. Astfel, intervievatul crede că e suficient CV-ul sau scrisoarea de motivare, iar în acest sens, angajatorul poate să nu înțeleagă că persoana intervievată e candidatura potrivită pentru angajare. De aceea, la interviu trebuie de spus ceea ce nu poate fi transpus în CV sau scrisoarea de motivare. O altă greșeală ar fi lipsa cunoașterii profilului, valorilor și a misiunii organizației unde aplici pentru job. Acestea trebuie să fie în concordanță cu profilul persoanei proprii, ca în cazul angajării să se simtă confortabil la job.

Înainte de interviu, pe lângă faptul de a ști care sunt cerințele jobului, potențialul angajat trebuie să se informeze despre cum să ajungă fizic la adresa organizației – pentru a se prezenta la timp și să afle dacă trebuie, pe lângă actele de identitate, alte documente ce demonstrează competențele intervievatului.

Cel mai mult contează (pe un 9 din 10) pentru angajator dacă personalitatea intervievatului corespunde profilului organizației. Aceasta se „simte” doar în cadrul interviului. O persoană creativă și dezordonată vă fi okay pentru o organizație care are nevoie anume de produse creative, indiferent când sunt livrate și aceeași persoană nu va fi okay pentru o organizație care vrea produsele la timp. Integritatea tot e pe 9, pentru alte organizații posibil și 10. Angajatorul vrea o persoană care nu îl va fura direct și indirect (de venit la timp spre exemplu).

Întrebări stupide nu pot zice că sunt, întrucât orice răspuns la întrebări dezvăluie personalitatea intervievatului.

În cadrul interviului trebuie să fii sincer și să arăți partea bună. În cazul angajării minciunile oricum se descoperă.”

****

O părere similară au și angajatorii care atrag foarte mult atenția la interesul angajatului și dorința acestuia de a face parte anume din această echipă. „Ca să treci cu succes peste un interviu de angajare trebuie să te pregătești de el, mulți oameni venind la un interviu nu știu de fapt unde au venit, iar uneori pot nici să nu cunoască numele companiei. Trebuie să știi cu adevărat că tu vrei acest job.

Spre exemplu, fiind în căutarea unor noi membri ai echipei, din cinci persoane care vin, cea care a fost selectată cunoștea practic tot despre noi și direcția în care activăm. Această persoană nu avea cea mai bună pregătire profesională, dar ea cunoștea foarte bine unde vine și ce vrea”, relatează Andrei Crigan, partener „Gateway & Partners Moldova” și „Gateway & Partners România”

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.