Prima pagină / Lucruri / Societate  /  Cozonacul mamei fermecat: în Grecia, Marea Britanie și Belgia. Update1

Cozonacul mamei fermecat: în Grecia, Marea Britanie și Belgia. Update1 imprimare

Arta cozonacului poate uni generații și țări – este experiența personală a Rodicăi Socolov

20.04.2014   3198 

„De când am plecat de acasă, cozonacul mamei a călătorit împreună cu noi din ţară în ţară”, mărturisește de la Bruxelles Rodica Socolov. „Mai întâi în Grecia, apoi în Mara Britanie, acum în Belgia”.

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

Știripozitive.eu | Rodica Socolov

Update 20.04.2014

Anul acesta, în 2014, Nuța a copt cozonacul după rețeta din acest an a bunicăi.

Cozonacul mamei fermecat: în Grecia, Marea Britanie și Belgia 2014

13.04.2012

Secretul cozonacului este o adevărată descoperire. Anul acesta cei doi cozonaci împletiţi de mine şi de fiica mea, Irina, au ieşit frumoşi şi gustoşi ca niciodată.

Cozonacul mamei fermecat: în Grecia, Marea Britanie și Belgia 2012

Dar nu fără de ajutorul mamei Lena. Am telefonat-o ca şi în anii precedenţi să ne împrospăteze în memorie o reţetă încă nescrisă. Mama ne-a enumerat ingredientele. Noi le-am potrivit în proporţii.

Cozonac1

Fiind de atâta timp peste hotare, am adoptat multe obişnuinţe culinare noi. În raţia noastră alimentară ne-au apărut o sumedenie de bucate mediteraneene, franceze, americane, chiar şi mexicane.

Cozonacul mamei, însă, e la loc de cinste. Îl coacem an de an la Paşte ori atunci când ne este poftă de el. Gustul lui, fără îndoială, se schimbă în funcție de produsele pe care le avem la dispoziţie, de proporţiile pe care le aplicăm, chiar şi de starea noastră de spirit.

Îmi aduc aminte de primul cozonac copt după reţeta mamei. Eram la Atena, la studii postuniversitare. Nu prea am cu ce mă lăuda pentru prima încercare, dar totuşi e o amintire deosebită. 

Cozonac2

Cozonacul n-a ieşit aşa cum speram, chiar dacă vroiam nespus de mult să-o bucur pe Irina, demonstrându-i că şi departe de casă ne putem simţi la fel de aproape de ce ne este drag cu adevărat.

Cozonacul era atât de uscat şi pârpălit că-mi venea mai degrabă să plâng decât să râd. Totuşi, l-am mâncat cu lapte şi glume.

Într-un fel, am repetat experienţa tatei care, pe când era şi el student, a avut norocul sau nenorocul, căci erau timpuri grele, să mănânce cu colegii lui la gazdă un sac întreg de pesmeţi, alegându-i zi de zi pe cei mai puţin arşi. I-au tot ales până i-au mâncat pe toţi.

Cozonacii gustoşi, ştiu de la mama, au nevoie de mâini dibace, răbdare, multă atenţie şi nu le reuşesc uşor la toţi. Poate asta şi este provocarea, care mă impulsionează de atâtea ori să o i-au de la capăt.

Cozonac7

Dincolo de tradiţie, coacerea cozonacului este o artă. Şi nu o artă în sine, dar una care pune împreună generaţii.

 

 

 

 

EEF  Ambasada Suediei  Danida  Usaid Eurasia

Portalul Ştiri pozitive a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) prin intermediul Fundaţiei Eurasia.

Portalul www.stiripozitive.eu a fost desemnat „Debutul anului 2012 în mass-media din Moldova” de către Clubul de Presă din Chişinău – Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei, la 13 decembrie 2012.