Prima pagină / Locuri / Societate  /  Cum să ajungi noaptea acasă la Durlești

Cum să ajungi noaptea acasă la Durlești imprimare

06.03.2014   Ludmila BOUROȘ

INSTRUCȚIUNI. Cum să ajungi noaptea acasă la Durlești de Ludmila BOUROȘ, 1 noiembrie 2013 – 31 martie 2014

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Ce faci cînd ești urmărit de o persoană străina în drum spre casă? O iei la fugă sau numeri batăile inimii sub presiunea unor halucinații?

Cițiva ani în urmă am fost victima unui abuz public, consecințele căruia m-au influențat psihologic.

Durlești este un orășel situat în sectorul Buiucani din Chișinău, care găzduiește o populație de 18.400 de locuitori. Accesul în acest cartier este asigurat prin intermediul mai multor maxi-taxi, ruta de autobus nr. 11 și ruta de troleibuz nr. 28, dar, din păcate existența acestei infrastucturi nu garantează securitatea localnicilor. Din cauza iluminării foarte slabe a străzilor seara și în timpul nopții apare pericolul de a fi agresat de hoți sau persoane cu intenții criminale. De fiecare data, cînd trec seara tîrziu prin acest orășel, mă înspăimîntă, iar atmosfera nocturnă îmi creează senzația unui eventuale agresiuni. Am devenit victimă a unor naluciri. Din experiența mea și a altor persoane, îmi dau seama că astfel de situații nu pot asigura siguranța familiilor din Durlești.

Părerea mea este că în condițiile acestor împrejurimi, nevoia de siguranță (situată la scara a doua în ierarhia trebuințelor umane, conform piramidei lui A. Maslow) este una primordială pentru asigurarea integrității fizice, securitatea casei și a familiei. Un mediu instabil în care ești lipsit de sprijin nu este unul caracteristic pentru o societate democratică, construită prin prisma valorilor general-umane, care tinde spre o dezvoltare durabilă. Cînd vom reuși oare să educăm societatea într-un spirit al egalității? Cine ar trebui să intervină în acest caz, asigurînd localnicii cu un spațiu public bine protejat?

Transmit un mesaj în atenția autorităților locale: străzile ar trebui să fie iluminate mai bine, trupele de carabinieri să circule regulat, iar serviciul de taxi sa fie mai receptiv la apelurile din acest cartier. Consider că intervenția administrației publice este esențială pentru spațiu public mai bun, dar cel mai important este să conștientizăm fiecare din noi această problemă și să ne mobilizăm, asigurîndu-ne un mod de viață mai sigur.

Ludmila BOUROȘ

Publicată în #9 al Revistei la PLIC
Lucrarea a fost inițial prezentată în cadrul Festivalului: TANDEM

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.