Prima pagină / Locuri / Societate  /  Istorii din Noua Europă într-un serial RFE/RL de Alexandru Eftode

Istorii din Noua Europă într-un serial RFE/RL de Alexandru Eftode imprimare

26.01.2015  

Jurnalistul Europei Libere Alexandru Eftode, originar din Moldova, călătorește prin țările Europei Centrale și de Răsărit, astăzi membre ale Uniunii Europene, în căutarea schimbărilor din viața de zi cu zi a oamenilor care au avut loc grație integrării europene.

Votează: 4.5/5 (4 Voturi )

Update 26 ianuarie 2015

Noaptea Ungară

Alexandru Eftode

Ungaria s-a despărțit de comunism prin negocieri între fostul regim și cei care l-au înlocuit cu un sfert de secol în urmă, iar această tranziție negociată la democrație i-a scutit pe unguri de demonstrații și revoluții, spre deosebire de alte țări din vecinătate. Ei au ocazia să protesteze acum, organizând cu regularitate demonstrații împotriva guvernului lui Viktor Orbán. Puternicul premier ungur care s-a remarcat în 1989 prin somarea trupelor sovietice să plece din țara sa, a devenit, 25 de ani mai târziu, un smpatizant al regimului lui Vladimir Putin și un critic al democrațiilor liberale, fiind acuzat el însuși de tentații autoritare. Mulți unguri îl urmează pe Orbán și votează cu el, mulți își exprimă protestul în stradă, dar mulți aleg numai să-și facă meseria cum trebuie. Acest reportaj este consacrat unor profesioniști pentru care independența și corectitudinea sunt cruciale - unor jurnaliști.

* * *

Update 8 decembrie 2014

Robert Biedron: primul primar gay declarat într-o Polonie în schimbare

Robert Biedron este un politician polonez de 38 de ani intrat în istorie deja de două ori. În octombrie 2011, a devenit primul gay declarat care a fost ales deputat în Parlamentul de la Varșovia, Seimul. Luna trecută, a fost ales primar la Słupsk, un oraș mic și îndatorat de pe litoralul Mării Baltice. Astfel, a devenit și primul primar gay declarat din Polonia. Am discutat cu Robert Biedron în Parlamentul de la Varșovia, la începutul lunii septembrie, imediat după ce luase decizia să candideze la alegerile locale. Anticipa rezultatul, fiind sigur de imensa schimbare de mentalitate care s-a petrecut în Polonia în ultimii ani. Confirmarea a venit sâmbătă, 6 decembrie, când a fost inaugurat primar, la Słupsk

* * *
Update 18 noiembrie 2014

Cehia: Fonduri Europene la Cutie

Cehia este asociată de mulți cu berea, iar faptul că are o mică, dar semeață industrie vinicolă este cunoscut mai puțin. Vinul este însă parte indispensabilă a identității culturale a provinciei estice, Moravia și microregiunii Moravia de Sud. Apropierea Cehiei de Uniunea Europeană a trezit temeri că industria vinicolă va fi distrusă de importuri de vinuri mai ieftine din țările membre situate mai la sud. Dar aceste temeri nu s-au adeverit. Intrarea Cehiei în Uniunea Europeană i-a oferit acces la fondurile europene de coeziune. Cu ajutorul lor, de exemplu, Moravia de Sud a devenit o destinație însemnată a turismului vinicol. Este brăzdată de trasee turistice și de turiști (deseori pe două roți), în căutarea unui nou beci. Nu toate proiectele sprijinite din fonduri europene în Cehia sunt însă lipsite de controverse. Cazuri flagrante de corupție au dus la suspendarea fondurilor eurropene în unele regiuni și pentru unele proiecte. Reportajul “Cehia: Fonduri Europene la Cutie” încearcă să capteze această diversitate.

* * *

Update 30 octombrie 2014

Impactul european de la Varșovia, de Alexandru Eftode | RFE/RL

Varșovia se chinuia de aproximativ 80 de ani să-și construiască un metrou, când a intrat în Uniunea Europeană, în 2004 și a obținut fonduri pentru finalizarea primei linii subterane. Polonia este cea mai mare fostă țară comunistă care a aderat la UE, reușind să obțină și cei mai mulți bani din fondurile politicii de coeziune. Această politică este destinată regiunilor mai sărace ale UE și este menită să reducă discrepanța între ele și regiunile cele mai bogate. La Varșovia, întâlnești mereu afișe care anunță că un obiectiv sau altul a fost reconstruit sau construit din temelie din fonduri europene. Aceste fonduri nu se pot folosi la orice, iar în fiecare proiect pe care îl sprijină trebuie investite și resurse locale. 

Grosul investițiilor s-a făcut în infrastructură. Metroul nu este singurul proiect, dar este poate cel mai vizibil. Odată cu el, locuitorii Varșoviei au încercat să-și ducă la îndeplinire un alt proiect secular, care le transformă orașul. Reportajul ”Impactul European de la Varșovia” încearcă să capteze aceste transformări.

* * *

Update 26 septembrie 2014

Zidul Slovac, de Alexandru Eftode

Slovacia a fost oaia neagră a Europei Centrale timp de aproape un deceniu după prăbușirea comunismului. Spre deosebire de Cehia, Polonia și Ungaria care au început de timpuriu reformele democratice și economice pentru a se întoarce ”înapoi în Europa” de unde considerau că au fost răpite de comunism, Slovacia a luat-o în altă direcție. Premierul Vladimír Mečiar a condus-o mai întâi către independență, prin separarea pașnică de Cehia. Dar politicile naționaliste și populiste ale lui Mečiar au izolat Slovacia. După înlocuirea lui în 1998, țara a lansat un proces accelerat de reforme pentru a-și ajunge din urmă vecinele aflate pe drum către Uniunea Europeană. În aprilie 2003, semna Acordul de Asociere la Uniunea Europeană, iar pe 1 mai 2014 adera deja la UE. Într-o perioadă scurtă, Slovacia a obținut rezultate spectaculoase, mai ales în plan economic. Dar în această grabă a lăsat în urmă, din neatenție sau intenționat, o parte a societății: comunitatea romilor. Încearcă oare să o recupereze | serialul "Istorii din noua Europă".

* * *

Update 7 august 2014

Cel de-al doilea episod al serialului RFE/RL „Istorii din Noua Europă” de Alexandru Eftode se intitulează „Jurământ de non-cetățean”.

„Când Letonia a aderat la Uniunea Europeană în 2004, nu toată lumea a fost convinsă că a îndeplinit criteriile politice de aderare din cauza tratamentului acordat non-cetățenilor - sute de mii de oameni, preponderent etnici ruși care s-au stabilit în țara baltică în timpul ocupației sovietice și urmașii lor. Din toate țările baltice, Letonia a fost considerată mereu cea mai expusă influenței Rusiei, având și cea mai restrictivă politică față de etnicii ruși. Acest reportaj încearcă să capteze transformările prin care au trecut non-cetățenii din Letonia, situația lor de astăzi și aspirațiile de viitor. Sunt oameni cărora le-a fost refuzată cetățenia când țara baltică și-a restabilit independența în 1991. Mulți și-au petrecut ultimii 23 de ani fără să meargă o singură dată la vot – nu au acest drept. Alții au decis să se naturalizeze, trecând printr-un proces care implică învățarea limbii letone și depunerea jurământul de loialitate”.

* * *

28.07.2014

Jurnalistul Europei Libere Alexandru Eftode, originar din Moldova, călătorește prin țările Europei Centrale și de Răsărit, astăzi membre ale Uniunii Europene, în căutarea schimbărilor din viața de zi cu zi a oamenilor care au avut loc grație integrării europene. Călătoriile de jumătate de an, din luna iunie până în noiembrie, se transformă treptat în reportaje multimedia și ajung pe pagina web Radio Free Europe/Radio Liberty.

Proiectul a început în România, unde Alexandru Eftode a observat, aşa cum ne-a mărturisit, „multe îmbunătăţiri la Bucureşti - de la drumuri la aspectul centrului istoric”.

 

„Cât priveşte impresiile bune din România, cea mai puternică este chiar aceea care face obiectul reportajului: sute de demnitari au ajuns la închisoare pentru corupţie la nivel înalt numai în ultimul an datorită eforturilor depuse de o mâna de oameni curajoși și cu principii din instituțiile statului și societatea civilă”, spune Alexandru Eftode.

Când a ratat aderarea la Uniunea Europeană în 2004, România și-a îndreptat atenția serios asupra combaterii corupției. Cu un nou președinte ales în acel an, România a depus eforturi tot mai credibile, fiind admisă în UE trei ani mai târziu. Chiar și așa, Comisia Europeană a introdus și menținut un Mecanism de Cooperare și Verificare (MCV) cu ajutorul căruia vrea să se asigure că România nu se oprește din drum. Mecanismul prevede monitorizări periodice și presupune consecințe, în cazul abaterii de la angajamentele asumate. România a ales să meargă pe calea combaterii corupției la vârf, în speranța că efectele se vor face vizibile treptat la nivelul vieții de zi cu zi a fiecăruia. Rezultatele au început să apară sub formă de condamnări definitive la închisoare mai ales din vara lui 2012.

Reportajul Alexandru Eftode, „România: Denunțul Mitei”, este o încercare de a explora și explica resorturile și implicațiile acestei veritabile istorii de succes, o istorie cu final deschis deocamdată, precum și de a-i descoperi pe unii dintre oamenii care au inspirat aceste eforturi prin munca, principialitatea și curajul lor. 

Serialul RFE/RL „Istorii din Noua Europă” continuă în Țările Baltice și țările Grupului Visegrad, iar această iniţiativă se bucură de sprijinul financiar parțial al Fondului Internațional Visegrad, programul de Granturi Mici, care va acoperi parțial acest efort în cele patru țări membre: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria.

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.