Prima pagină / Locuri / Societate  /  Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină imprimare

La 25 de ani de la căderea zidului Berlinez iată o călătorie cu bicicleta peste în Berlinul de azi

09.11.2014   SIMION CIOCHINĂ, Berlin

„Nu cred că vreun oraş din Europa contemporană a avut o istorie atât de neliniştită şi plină de evenimente marcante ca Berlinul”, mărturiseşte Simion Ciochină în debutul călătoriei sale pe bicicletă pe care a făcut-o în ziua în care s-au împlinit 25 de ani de la căderea Zidului berlinez. „Mai întâi fasciştii şi-au făcut în acest oraş sediu şi capitală. Mai apoi, marele puteri care au câştigat războiul, au împărţit Berlinul în două, construind în mijlocul acestuia un zid”.

Votează: 5.0/5 (3 Voturi )

„Zidul Berlinului despărţea nu atât geografic, ci mai mult era menit să distrugă personalitatea umană. Într-un final, la 9 noiembrie 1989, acest oraş a devenit simbol al libertăţii”, povesteşte Simion Ciochină care face acum un internship la „Deutsche Welle” (DW).

„În aceea zi, cu 25 de ani în urmă, 70 de mii de oameni au ieşit în stradă şi au distrus zidul - peretele ce le-a adus atâta durere. Această zi a devenit pentru europeni un simbol al libertăţii, iar Berlinul şi azi rămâne un oraş al visurilor şi simbol al distrugerii frontierelor. Tot de atunci, un specific al acestui oraş a devenit mersul pe bicicletă. Vă propunem să facem şi noi un tur ar Berlinului liber pe bicicletă.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Să începem cu mic sfat. Dacă ajungeţi în Berlin este foarte uşor şi ieftin să închiriezi o bicicletă pentru o zi. Aproape toate hotelele dau în chirie acest mijloc de transport, iar în oraş sunt multe puncte unde puteţi face un tur cu bicicletă însoţit de un ghid. La fel, străzile din Berlin sunt amenajate foarte bine şi dispun de piste pentru biciclişti, iar şoferii sunt foarte amabili şi o să vă cedeze trecerea chiar dacă ei se grăbesc. Este foarte sigur să mergi pe bicicletă - nimeni nu claxonează şi nimeni nu va striga la tine.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Şi dacă e ziua căderii zidului Berlinez putem începe călătoria noastră din Bernauer Straße 111 unde se află muzeul în aer liber Gedenkstätte Berliner Mauer. Aici o să puteţi vedea o parte a zidului care nu a fost distrusă şi care aminteşte de acele timpuri. Tot aici o să puteţi vedea şi cum arăta zona de securitate de atunci care îngrădea accesul cetăţenilor din partea comunistă a oraşului în cea occidentală, iar o galerie de fotografii o să vă amintească de oamenii care au fost ucişi în timp ce vroiau să treacă zidul.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Un alt punct la care vă sfătuim să vă opriţi este Checkpoint Charlie de pe strada Friedrichstraße 43-45. Acesta a fost pe timpuri punctul de trece a frontierei dintre zona sovietică în cea americană. Aici o să puteţi să faceţi poză lângă panoul pe care scrie această "avertizare". Acest punct a fost unul din puţinele prin care rudele puteau să se vadă. Nu departe de aici se află şi muzeul securităţii Germaniei sovietice - Stasi Museum. Acolo o să puteţi vedea multe exponate care au distrus vieţi omeneşti.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Sigur că după o mică călătorie cu bicicletă o să vi se facă foame. Nu trebuie să vă faceţi griji. Vă puteţi opri şi mânca un Currywurst - nişte cârnăciori în sos care sunt specialitatea Berlinului. Această mâncare se putea găsi doar în partea occidentală a oraşului şi a fost un simbol al bunăstării.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Unul din aceste localuri este Curry 36 (strada Mehringdamm 36) din cartierul Kreuzberg. Un local care de 30 de ani prăjeşte cei mai gustoşi cârnăciori. Numai, să fi-ţi atenţi - rândul aici poate fi foarte mare şi o să fi-ţi nevoiţi să aşteptaţi ore în şir.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Iar, pentru cei ce sunt mai extremali pot să viziteze cafeneaua Strauss din Bergmannstraße 42 care se află pe teritoriul unui cimitir. Senzaţiile tari vă sunt garantate.

Dar să continuăm călătoria noastră. Revenim în centrul capitalei. Aici vă puteţi porni din Alexanderplatz unde se află turnul de televiziune şi care a fost cândva parte a Berlinului de est. Nu de parte de aici se află fost Stalinallee (astăzi Karl-Marx-Alle) - strada pe care dictatorul de la Moscova a construit-o ca o miniatură a capitalei Rusiei sovietice. De aici ne întoarcem înapoi şi mergem pe celebra stradă a teilor - Unter de Linden. Aceasta vă va duce spre două locaţii celebre - Brandenburger Tor şi Bundestag-ul german. Chiar alături de poarta Brandenburg trecea zidul. Astăzi el nu mai este.

Berlinul merită mers pe bicicletă dintr-un cartier în altul. Din Prenzlauer Berg, unde o să vedeţi multe clădiri frumoase şi cafenele diferite, în Neukölln, fost cartier al turcilor gastarbeiteri, unde o să puteţi beau un ceai oriental autentic şi unde puteţi vizita multe moschei. Acum nu mai aveţi ziduri. Acum Berlinul este un simbol al libertăţii. Un simbol care a marcat întreaga Europă şi care a făcut-o să înţeleagă că, într-o lume modernă şi civilizată, nu mai este nevoie să existe frontiere.

Mă opresc aici cu sfaturile mele deoarece cel mai bine ar fi să vă las să descoperiţi singuri Berlinul. Să vedeţi cum trăiesc aici oamenii. Să veţi cum ei au grijă de oraşul lor şi cum îl iubesc. E foarte uşor şi simplu deoarce zidul a fost dărmat şi nu mai există diferenţe.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină

Şi, după ce o să faceţi o plimbare de câteva ore în Berlin, vă sfătuim să mergeţi seara la opera din Berlin sau la vre-un alt teatru pentru că oraşul este plin de evenimente culturale. Nu uitaţi numai să fi-ţi îmbrăcaţi în sacou şi nu în blugi. Aşa e pe aici - o multitudine de obiceiuri, locuri şi oameni frumoşi”.

Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină Berlinul fără zid văzut de pe bicicletă de Simion Ciochină
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.