Prima pagină / Locuri / Societate  /  Experiențele acumulate de Cătălina Catană la Universitatea Inholland din Amsterdam sunt implementate acasă, în Moldova

Experiențele acumulate de Cătălina Catană la Universitatea Inholland din Amsterdam sunt implementate acasă, în Moldova imprimare

10.01.2017  

Cătălina Catană studiază Business Internațional și Inovații la Universitatea Inholland din Amsterdam. Își propune ca experiențele și cunoștințele acumulate pe parcursul celor trei ani de studii să le implementeze acasă, astfel a creat proiectul Co-Labs, iar în luna martie a acestui an va avea loc primul eveniment - FarmHack, care va utiliza metodologia lean start-up pentru a conecta diferite părţi interesate de inovaţii în agricultură, cu concentrare pe ramura cultivării fructelor şi legumelor.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Cătălina Catană încă din liceu știa că vrea să facă afaceri sau economie. Analizând diferite posibilități atât din Vest, cât și din Est, a dat peste programul Business Internațional și Inovații de la Universitatea Inholland din Amsterdam, Olanda. Acest curs a intrigat-o.

Catalina Catana

„Era diferit de celelalte prin faptul că punea accent foarte mare pe schimbările radicale care au loc în sistemul nostru economic, dar și în societate. Totodată programul colaborează încă din anul I cu diferite companii olandeze și internaționale pentru ca studenții să aplice cunoștințele în proiecte reale, pentru clienți concreți. La început eram mai sceptică în ceea ce prezenta cursul, pentru că mă gândeam atunci că nu-mi ajunge o bază teoretică mai solidă, mă așteptam că voi învăța din cărți, voi memoriza teorii, ca la sfârșit să susțin examene. Însă ceea ce facem noi este mai mult de 60% practică. La fiecare obiect avem un client din afară sau un caz pentru care dezvoltăm un business plan sau prezentare de proiect inovativ. Deja sunt în anul 3 și am reușit să fac practică la o companie din Londra, unde am realizat cât de valoros este ceea ce învăț și mă gândeam atunci cum aș putea să implementez aceste lucruri acasă. După câteva luni de nopți nedormite s-a născut proiectului Co-Labs. Încă nu sunt sigură ce voi face după ce absolvesc sau încotro mă voi îndrepta, însă de un lucru sunt sigură: vreau să implementez cunoștințele acumulate din străinătate în Moldova”, povestește Cătălina Catană.

Primul eveniment din cadrul proiectului Co-Labs este FarmHack. Cătălina Catană ne-a oferit mai multe detalii despre acest eveniment în interviu ce urmează:

Ce înseamnă FarmHack?

- „Hack” este o abreviere de la noțiunea de hackathon care presupune un eveniment de câteva zile în care de obicei programatorii colaborează pentru a crea un proiect software. „Farm” vine din engleză și înseamnă fermă. În cazul dat, evenimentul care va avea loc în luna martie a anului curent are ca scop să adune împreună antreprenori din domeniul agriculturii și specialiști IT, pentru ca împreună să descopere oportunitățile tehnologiilor care pot fi aplicate în acest domeniu. Evenimentul va dura două zile și va avea un program intens de workshopuri, prezentări și activități interactive, în urma cărora echipele formate vor prezenta prototipurile dezvoltate pe parcurs.

Catalina Catana

- Când a început povestea acestui eveniment?

- Povestea a început cu câteva luni în urmă când am format proiectul Co-Labs care își propune să dezvolte sectorul creativ din Republica Moldova. Ținând cont de studiile pe care le fac, Afaceri și Inovații, am început să înțeleg importanța gândirii inovative, a atitudinii de a învăța și a crește constant, și necesitatea de a înțelege cum trendurile din afaceri și tehnologii ne pot afecta societatea. Tot mă gândeam cât de folositor ar fi dacă am putea implementa aceste atitudini și dezvolta capabilitățile necesare de a identifica oportunități de dezvoltare în Moldova. Respectiv am început proiectul Co-Labs pentru a aduce împreună persoane deschise spre colaborare, care își doresc o schimbare pozitivă în societatea noastră. FarmHack va fi primul eveniment organizat în acest sens.

Care este scopul evenimentului FarmHack și de ce ați decis să puneți la cale un proiect ce ține de domeniul agriculturii?

- Ne dorim să aducem împreună o diversitate de oameni pentru a aduna cât mai multe experiențe și opinii. La început vom avea câteva prezentări legate de trenduri din IT care se aplică în agricultură și ne propunem să avem un speaker din Olanda care activează în acest domeniu. Vom avea workshopuri pentru a ghida echipele prin procesul dezvoltării conceptelor, creării prototipurilor și testării acestora, ca în final să avem câteva produse viabile minime care vor putea fi dezvoltate mai departe. Scopul principal este de a inspira, de a conștientiza că există oportunități și de a învăța cum pot fi aplicate în contextul țării noastre. Am ales domeniul agriculturii, pentru că este ramura economică principală din țara noastră și are un potențial de dezvoltare în ceea ce privește mărirea productivității și eficienței.

Catalina Catana

Cine vor fi beneficiarii?

- Beneficiarii sunt antreprenorii din agricultură care vor deveni informați despre diferite trenduri și oportunități din IT pe care le-ar putea aplica în afacerile lor sau care ar putea să înceapă noi proiecte cu echipele formate în timpul evenimentului. Experții IT vor avea posibilitatea să-și aplice cunoștințele.

Vom crea un formular online pe care îl vom distribui pe rețelele de socializare pentru ca cei interesați să aplice (nu este necesar ca participanții să fie neapărat activi în domeniul agriculturii, pot fi persoane care sunt interesate de acest domeniu) și respectiv vom selecta participanții în baza motivației și interesului pe care îl au.

Care este aportul Biroul Relații cu Diaspora la acest eveniment?

- Diaspora Engagement Hub este un program nou de granturi tematice destinat cetățenilor originari din Republica Moldova aflați peste hotare, inclusiv asociaților și grupurilor de inițiativă, ce presupune implicarea și angajarea diasporei în diverse acțiuni, proiecte, inițiative care vor fi desfășurate pe teritoriul Republici Moldova și în străinătate. FarmHack se numără printre proiectele câștigătoare, astfel acest proiect va fi sprijinit de Biroul Relații cu Diaspora.

Foto: arhivă personală

Catalina Catana Catalina Catana Catalina Catana Catalina Catana
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.