Prima pagină / Locuri / Societate  /  Vești bune de la Valentina Carastan, primărița satului Slobozia Mare, Cahul

Vești bune de la Valentina Carastan, primărița satului Slobozia Mare, Cahul imprimare

06.02.2017  

Valentina Carastan a fost directoare de școală, iar în 2007 a decis să candideze la funcția de primăriță pentru a aduce un aport și mai mare în satul său natal, Slobozia Mare, Cahul. Este la al treilea mandat și a reușit să realizeze multe proiecte frumoase și să păstreze datinile.

Votează: 0.0/5 (0 Voturi )

Am stat de vorbă și am aflat cum e să fii primar de la Nina Costiuc (Budești), Alexei Busuioc (Capaclia), Aliona Chircu (Greblești), Alexei Gafeli (Coșnița), Petru Frunze (Puhoi), Tatiana Badan (Selemet) și Valerian Cecan (Mihăileni), Tatiana Denisenco (Cucoara). Valentina Carastan este următoarea protagonistă a proiectului Primarii din satele Moldovei.

Valentina Carastan 2017, februarie

Valentina Carastan este primăriță în satul Slobozia Mare, Cahul, este la al treilea mandat. Starea de lucruri în care se afla Slobozia Mare în anul 2007 a determinat-o să candideze la funcția de primăriță al satului unde s-a născut și activa în calitate de directoare de școală.

Valentina Carastan 2017, februarie

Fiind directoare de școală aveam multe probleme de rezolvat în instituție, lucruri pe care nu le puteam rezolva de una singură. Satul se dărâma, își pierdea din strălucirea de altadată. Eu am ales să rămân în sat. Vedeam că alte localități aplicau la fonduri europene și mi-am zis că dacă alții pot, trebuie să ne reușească și nouă să dezvoltăm satul”, povestește Valentina Carastan, primărița satului Slobozia Mare, Cahul.

Valentina Carastan 2017, februarie

„Proiecte am implimentat multe, dar cele mai imporante au fost cele care au creat condiții bune de activitate în toate instituțiile publice. Au fost reparare cele mai importante instituții din sat în proporție de 90% din bani din bugetul local, dar și din diferite granturi. Am reparat două grădinițe, două școli, palatul culturii, Muzeul de Istorie și Etnografie, casa de la stadionul sportiv, primăria. De asemenea, am construit 26 km de rețea de apeducut, astfel 80% din populația satului beneficiază de apeduct. Astăzi, cu ajutorul Guvernului Elveției vom mai construi încă 3 km. Am iluminat câteva străzi din sat (30%), iar în 2017 vom mai ilumina încă 5 străzi. Am reparat majoritatea trotuarelor, astfel pietonii sunt în siguranță”, zice primărița satului Slobozia Mare.

Valentina Carastan 2017, februarie

„A fi femeie primar e și greu, e și usor. E greu, pentru că trebuie să te împarți între localitate și familie. De multe ori uiți de familie, pentru a rezolva o problemă din sat, care cere multă implicare pentru a fi rezolvată. E greu, deoarece în societatea noastră încă unii bărbați nu acceptă o femeie la conducere... Dar e și ușor pe de altă parte. Femeia ca și acasă, aranjează totul la locul potrivit”, povestește Valentina Carastan.

Valentina Carastan 2017, februarie

„Slobozia Mare este deosebită prin hora de la sud care ne reprezintă, prin arhitectura frumoasă a străzii centrale, prin clădirea Palatului Culturii cu 1000 de locuri, prin mirificul lac Beleu care face parte din rezervația științifică Prutul de Jos, prin bucătaria tradițională: pește copt la cuptor. În localitatea noastră vin turiști care doresc să viziteze Muzeul de Istorie și Entografie, fabrica de vinuri, vin să vadă și să asculte ceata bărbătească, care a fost inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO”, zice Valentina Carastan.

Valentina Carastan 2017, februarie

La Slobozia Mare s-a născut Eugeniu Grebenicov, savant cu renume mondial, Gheorge Mare care a făcut parte din Sfatul Țării și care în 1918 a votat Marea Unire, scriitorul și epigramistul Vasile Plăcintă, scriitorul și publicistul Dumitru Pasat, poeta Calina Trifan. Tot în Slobozia mare sunt oameni cu mâine de aur, știu să prelucreze pielea de oi și să confecționeze lucruri frumoase sau să creeze naiuri.

„Mesaj pentru slobozenii mei: Să fiți buni, să vă acceptați unii pe alții, să duceți deșeurile la gunoiștile autorizte din sat. Pentru cei plecați de acasă: Să nu uitați de baștină și dacă hotăriți să vă întoarceți acasă, să știți că noi vă vom susține în tot, chiar și la deschiderea unei afaceri”, spune Valentina Carastan, primărița satului Slobozia Mare, Cahul.

Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie Valentina Carastan 2017, februarie
 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană și finanțat de Suedia. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.