Prima pagină / Locuri / Societate  /  (Video) La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost lansat albumul cartografic „Descriptio Bessarabiae”

(Video) La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost lansat albumul cartografic „Descriptio Bessarabiae” imprimare

21.06.2017  

Lansarea volumului cartografic „Descriptio Bessarabiae” a avut loc, la 20 iunie 2017, la Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei. La eveniment au participat autorii lucrării - profesorul universitar Adrian Năstase, Mihai Gribincea şi Ovidiu Dumitru, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, istorici, muzeografi, ziarişti, alte persoane, informează MOLDPRES.

Realizat în două versiuni, română şi engleză, cu sprijinul Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu" la Chişinău, atlasul „Descriptio Bessarabiae" valorifică un număr de 120 de hărți, piese rare aflate în patrimoniul Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi din București, unul dintre puținele muzee de gen din lume, iniţiat în 2002 de către Adrian Năstase şi căruia el i-a donat peste 1000 de hărţi.

În alocuţiunea sa, coordonatorul lucrării, Adrian Năstase a menţionat că acest album prezintă cinci secole de cartografie privind Basarabia, iar în curînd va edita un alt volum cartografic despre Transilvania. 

„În prefaţa volumului, intitulată „Basarabia. Miza geostrategică" am încercat să arăt cum acest teritoriu a fost tranzacţionat de către marile puteri, şi în special de către Rusia, în 1812, care îşi dorea să stăpînească toate teritoriile româneşti. Basarabia nu este un mit. Este o realitate. Apărută pe hartă printr-un joc al istoriei, ea a dispărut printr-un concurs de împrejurări la fel de neaşteptat. Dar precum astronomii ştiu să vadă cometele numai de ei cunoscute, ştiu să comenteze şi să calculeze precis traiectorii numai de ei bănuite, aşa şi istoricii ar trebui să însuşească măiestria de a pune preţ pe cele mai insesizabile adevăruri", a constatat Adrian Năstase.

La rîndul său, istoricul Mihai Gribincea, Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, a subliniat că în acest volum a încercat să facă o evoluţie a frontierelor Basarabiei în timp. „Sper că hărţile incluse aici vor conduce la noi investigaţii ştiinţifice", a adăugat Mihai Gribincea. În context, academicianul Demir Dragnev a remarcat că în baza acestor hărţi va putea fi cercetată profund istoria Basarabiei.

Prezent la eveniment, viceministrul Culturii, Gheorghe Postică, a adus mulţumiri autorilor lucrării şi Institutului Cultural Român pentru "acest cadou cultural deosebit", accentuînd că volumul în cauză este o dovadă a susţinerii Republicii Moldova de către România. Atlasul „Descriptio Bessarabiae" a apărut într-un tiraj de 1000 de exemplare, care practic a fost epuizat, iar în curnd va vedea lumina tiparului o nouă ediţie.

Sursă: MOLDPRES | Reporter Nicolae Roibu, editor M. Jantovan

Video: Alex Gurduza | Stiripozitive.eu

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.