Prima pagină / Locuri / Societate  /  Toamna umple podgoriile de voie bună

Toamna umple podgoriile de voie bună imprimare

03.10.2017  

Lunile septembrie-octombrie se dedică viței-de-vie. Gospodarii urcă pe dealuri cu coșurile goale visând fericiți la vinul bun pe care-l vor bea în fața șemineului la iarnă.

Votează: 5.0/5 (2 Voturi )

Mirosul de struguri bine copți sub soarele verii inundă câmpurile Verejeniului din Telenești. De dimineață, localnicii, de la mic la mare, au venit să-și culeagă viile. Cei din mahalaua din deal a satului s-au mobilizat să o ajute pe bunica Elena. Cu zîmbetul pe buze au pornit să adune roada care întreaga vară a fost îngrijită cu mult drag. Mare le-a fost fericirea când au găsit butucii plini de ciorchine mari și frumoase.

O să scurgem un vin gustos... Exact ca cel Cricova! Dacă a fost crescută cu dragoste și roada e multă!, a exclamat moșul Profir, care nu era atent la glumele tinerilor, ci se minuna de bogăția oferită de natură.

Bunica Elena deține 25 ari de viță-de-vie și o culegea ca în tinerețe, cu admirație în ochi și mândrie în suflet: Culesul e o sărbătoare. Vin copiii și nepoții acasă și petrecem o zi frumoasă în familie muncind. Am adunat astăzi 1,5 tone de struguri dulci și bine copți.

Strugurii au fost tăiați și puși în găleți, care mai apoi erau golite în saci de plastic și duși la căruță. Veselia și cântecele  îngânate de femei păreau că ușurează greutatea sacilor transportați de către bărbați. Mai tîrziu, strugurii au fost desciorchinați, apoi boabele au trecut prin zdrobitor și lăsate să se fermenteze pentru 2 saptămâni ca să se obțină un vin limpede și cu o aromă intensă.

Bunica Elena a menționat că vinul produs nu va fi doar un deliciu din care se vor înfrupta toți cei prezenți, ci și o sursă de venit: E greu să supraviețuiești din pensie. Am nevoie de un venit suplimentar și îl pot obține doar din vânzarea produsului finit.

Nina Golban

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.