Prima pagină / Locuri / Societate  /  Nopțile magice ale Clujului surprinse de doi fotografi basarabeni

Nopțile magice ale Clujului surprinse de doi fotografi basarabeni imprimare

06.11.2017  

Fotografii Alexandru Kiriak și Mihai Domentii au ajuns la Cluj-Napoca din Republica Moldova, iar acolo au inițiat proiectul „Magic Night of Romania". Acești doi artiști fotografi prezintă nopțile magice ale Clujului. Fascinația lor pentru magia nopților a început în Republica Moldova, în Chișinău, atunci când în cadrul echipei IsoHouse, s-a dat startul unei serii de fotografii nocturne urbane. Dacă vreți să vedeți Chișinăul în toată splendoarea lui, „frunzăriți" și albumul foto realizat de Alexandru Kiriak anul trecut.

Nopțile magice ale Clujului sunt surprinse de doi fotografi basarabeni: Alexandru Kiriak și Mihai Domentii - din seria Artistul Altfel 

„Iubim acest oraș și, de multe ori, ne hrănim sufletele cu imagini surprinse de fotografi pricepuți sau amatori. Sunt oameni care se opresc pentru o clipă și admiră orașul. Iar apoi ni-l arată și nouă, celorlalți”.

Fotografii au darul de a ne face să vedem. Mihai Domentii și Alexandru Kiriak, inițiatorii proiectului „Magic Night of Romania", au făcut întocmai asta: ne-au ajutat să vedem nopțile magice ale Clujului cu alți ochi, din alte perspective, scrie Cluj.com.

Promovând orașul, ne trec multe imagini deosebite pe sub ochi. Astfel, ne bucurăm de fiecare dată când observăm un unghi nou și abordare îndrăzneață a orașului. Cu atât mai mult cu cât cei doi fotografi sunt basarabeni, veniți în Cluj din Republica Moldova. Suntem curioși ce anume le atrage și altora atenția când vine vorba de orașul nostru.

Magic Night of Romania - magia începe a fi surprinsă la Cluj

Fascinația pentru magia nopților a început în Republica Moldova, în Chișinău, când în cadrul echipei IsoHouse, s-a dat startul unei serii de fotografii nocturne urbane. Dacă vreți să vedeți Chișinăul în toată splendoarea lui, „frunzăriți" albumul foto realizat de Alexandru Kiriak anul trecut.

La Cluj, proiectul a ajuns datorită unei speranțe către un viitor mai bun... Mihai Domentii a luat decizia de a părăsi Republica Moldova, în speranța unui viitor mai promițător. S-a mutat în România căci se simte aici, după cum ne spune, ca acasă.

 „Am ales Clujul deoarece este un oraș nu mare, dar foarte frumos arhitectural, cu oameni deschiși și buni la suflet, nimeni nu se grăbește, dar pe toate le reușesc. Un oraș cu mult tineret, un oraș care oferă multe oportunități."

Înainte ca Mihai să părăsească Republica Moldova, cei doi fotografi s-au întâlnit întâmplător. În urma unei discuții, s-a înfiripat și a prins contur o idee frumoasă. Clujul va fi primul oraș din România a cărui magie nocturnă urma să fie fotografiată de echipa IsoHouse! Așa a prins viață proiectul „Magic Night of Romania". 

Provocarea de a fotografia un oraș din unghiuri inedite

În timp ce Clujul s-a obișnuit cu drone ce ne-au arătat orașul cum nu-l mai văzusem până atunci, fotografii de calitate din astfel de unghiuri s-au făcut mai rar și nu ușor. Cu atât mai puțin pe timpul nopții!

„Realizăm acest proiect împreună, deoarece de unul singur fizic nu poți să realizezi acest gen de fotografie. Nu este ușor, dar suntem mândri de ceea ce facem." (Mihai Domentii - IsoHouse).

Alexandru Kiriak ne spune mai multe despre activitățile IsoHouse, o echipă cu un portofoliu și o experiență bogată în domeniu. De exemplu, ei sunt oamenii care îți pot fotografia o nuntă subacvatică sau pot lucra în cel mai nordic punct al Rusiei, pregătiți moral și tehnic să fotografieze în orice condiții. Că e nevoie de echipament, aparatură de ultimă generație, accesorii variate și speciale în acest sens, se subînțelege.

Ambiția celor doi fotografi e de apreciat și ne bucurăm că au decis ca aceste cunoștințe să le valorifice și în orașele din România. Începând cu cel din inima Transilvaniei!

„Proiectul nostru arată admirația pe care o avem față de acest oraș, pe care l-am descoperit acum pentru prima dată." (Alexandru Kiriak - IsoHouse).

Din Cluj, în toată țara... 

Cluj-Napoca e doar primul oraș din seria de fotografii „Magic Nights of Romania". Suntem nerăbdători să descoperim și celelalte orașe din țară învăluite în feeric și magie. Cât de mult contează perspectivele din care privești lumea!

După explorări urbane pe timp de noapte, sperăm ca cei doi să surprindă Clujul și în alte ipostaze dragi nouă și, se pare, dragi și lor:

„Clujenii știu să muncească, dar și să-și petreacă timpul liber. Îmi place să văd cum perechi de tineri se plimbă romantic prin parc, se odihnesc prin hamacuri, citesc cărți stând pe iarbă. Iar cel mai tare mă bucur să văd câte-o pereche de bătrânei plimbându-se prin parc, ținându-se de mână. 

 De fiecare dată când veneam în Cluj, îmi doream să trăiesc în acest oraș și chiar vreau să îmbătrânesc frumos în el. De aceea ne-am mutat definitiv aici..."

Cluj.com

 

 

EEF         

Portalul Stiripozitive.eu a fost creat de „URMA ta” la 1 martie 2012 cu sprijinul Fundaţiei Est-Europene.

Conținutul portalului www.stiripozitive.eu este creat de „URMA ta” cu suportul oferit de Fundaţia Est-Europeană, din resursele acordate de Guvernul Suediei. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Fundației Est-Europene sau al Guvernului Suediei.

• • • 

Preluarea textelor care aparțin www.stiripozitive.eu poate fi făcută doar cu acordul scris și cu indicarea sursei și linkul activ la subiectul preluat din www.stiripozitive.eu.